måndag 11 december 2023

Månadsrapport November-23


Återigen är det dags för att redogöra Fattigbonddrängs ekonomiska förehavanden. Denna gång för november-23. Som försiktighetsåtgärd har ju Fattigbonddräng dragit ner lite på summan av sparande, nu när arbetssituationen är lite begränsad. Men det har ändå puttats in fem tusenlappar till portföljen och en tusenlapp till bankkonton. Det känns lite fjuttigt att inte spara mer, men bättre lite än inget. Pigan har det också lite kämpigt och för tredje månaden i rad får hon sämre lön än samma månader året innan. Men på årsbasis så ser det ut som att det blir en viss löneökning ändå. Det blev 10 990,26 kr för månaden och därmed slog hon Fattigbonddrängs rätt så ordentligt ändå. 
Men så har Fattigbonddräng även varit och tagit ut 10 000:- kr från buffertsparandet och använt detta till att ge bort som en liten present till en närstående som ökat på sin ålder. Inget som gynnar det egna sparandet, men förhoppningsvis kan det skänka lite glädje och vara till nytta i en annan  ekonomi nära Fattigbonddräng.

Aktieinköpen under månaden blev två stycken
 • 2023-11-02        10st Skåne-Möllan        642,00  kr                   64,20 kr/st
 • 2023-11-06      150st Enel SpA           10 881,17 kr                   72,54 kr/st
Det blev ju även en försäljning under slutet av november som Fattigbonddräng berättade om i förra inlägget när Scatec fick lämna portföljen. Detta frigjorde lite kapital till decembers inköp.

Det har visat sig att det inte bara är Fattigbonddräng som börjat intressera sig för Enel. Det verkar finnas 1 515 Avanzianer som äger bolaget. Men en storspelare har även börjat visa intresse för detta bolag, eller en av döttrarna, 3Sun. Det är Ingka Investment som tittar på att köpa halva bolaget som tillverkar solpaneler. Ingka är ett av IKEAs bolag, så mer solceller kommer antagligen att levereras i platta paket för självmontering med sexkantnycklar.... Affären är inte klar men tanken är att den ska göras tillsammans med NextEnergy Capital. Framtiden får visa hur det blir med dessa planer. Det är lite synd att det inte går att köpa aktier i IKEA som verkar gå bra och ger ut bonus till sina anställda även i år. Grattis till er som jobbar där, det är en fin signal om att bolaget uppskattar sina anställda.

Månadsjämförelserna blev efter dessa förehavanden på detta vis.

                               31 aug-23                  30 sep-23                31 okt-23                    30 nov-23

Bank konto          186 000,00 kr             187 000,00 kr           189 500,00 kr           180 500,00 kr
Aktieportfölj      1 486 195,99 kr          1 495 432,15 kr        1 452 033,74 kr        1 526 723,93 kr
Kapital 1           1 672 195,99 kr          1 682 432,15 kr        1 641 533,74 kr        1 707 223,93 kr

Portföljen tog för ovanlighetens skull ett litet skutt uppåt, och trots att Fattigbonddräng "vaskade" tio tusenlappar så stärktes det ekonomiska resultatet på ett trevligt vis. Det är bara att hoppas att det kan vara en ny trend, det skulle vara trevligt om det vore så.

USA har visst givits möjlighet att ta över den militära förmågan i Sverige. Naturligtvis ska det inte förväxlas med NATO utvidgning. Men att NATO och USA hela tiden utvidgar sig och allt mer befinner sig i direkt kontakt med Rysslands gränser, kan för herr Putin vara lite provocerande, med de risker som detta medför. NATO har (har haft tidigare?) ju en överenskommelse med Ryssland (Warsava pakten) om att inte utökas, men tuggar ändå i sig land för land i sin allians. Fattigbonddräng tänker på de ord som någon uttalade om att vara USAs vän är riskabelt, och att vara dess allierade är förödande för det egna landet. Men vi får väl hoppas att det är annorlunda denna gång. Sverige har ju så fantastiskt bra politiker som kan förhandla utöver det vanliga, med ett konsekvens tänk som är oöverträffat av övriga världsledare. De ser allting som kan komma och agerar naturligtvis enbart för det egna folkets bästa!! Alltid uppoffrande och aldrig att de tänker på sin egen person eller internationella karriärmöjligheter. Ryggdunkningar och rövslickeri, skulle ju aldrig falla dem in. (Viss ironi kan förekomma)  Lite märkligt dock, kan tyckas är att de  amerikaner som kommer befinna sig i Sverige inte kommer kunna lagföras för de eventuella brott de begår här. Om de lagförs i USA, eller någon form av internationell domstol stod det inget om i den skrift som Fattigbonddräng tog del av. Men det får vi väl hoppas på, så de inte får fritt spelrum i landet och kan bete sig hur som helst. Det är en spännande värld och intressant framtid som ligger framför oss.

Det går lite trögt vad det verkar även för Ukraina just nu, inte enbart i kriget. Utan även i ett framtida EU medlemskap, där Ungern verkar tvär vägra att godkänna ett medlemskap. USA verkar vilja begränsa det ekonomiska stödet. Samtidigt verkar det vara konflikter internt mellan presidenten och överbefälhavaren i Ukraina. Det sliter nog att vara i krig så länge och konflikter internt och externt är nog omöjligt att skydda sig ifrån helt, men att det blir offentligt är en skada i sig.

Mycket eländen är det, och så har vi då Israel och Hamas uppe på det. Men även alla andra krig och konflikter som härjar runt om i världen. Det skulle vara skönt om människorna kunde ta och skärpa till sig lite som art. Men Fattigbonddräng har nog gett upp allt hopp om det. Kan vi hoppas på att AI löser detta? På vilket vis skulle det kunna ske, förmodligen genom att AI tar över och beslutar sig för att ta och utrota mänskligheten. Det skulle nog vara det bästa för både själva planeten, men även alla övriga varelser och organismer som befinner sig på och i den. Innan homosapiens spränger allt ihop till grus.

Så kan evolutionen börja om.

Det blev en dyster avslutning, men det är ett slut det också.
//Fattigbonddräng

6 kommentarer:

 1. Biten med att någon lovat att NATO inte ska expandera är mer än lovligt oklar. Det finns inget officiellt och inget på papper, men Gorbatjov har sagt att han blev lovad det muntligen (av vem?) 1989, och han har också sagt att han inte blev lovad det.

  Just nu är den biten mest en påhittad orsak för Putin att återskapa det ryska imperiet som det var när det var som störst 1989-91. Han har inget behov av att ursäkterna ska vara sanna, bara att de ska skapa tillräckligt mycket förvirring.

  Sedan fortsätter jag att vara skeptisk till NATO-medlemskapet. Jag tycker inte om det, men möjligen är det nödvändigt för vår och våra grannländers säkerhet. Det kan ju inte vara tydligare att Putin tänker fortsätta expandera tills han blir stoppad. Förhoppningsvis blir det i Ukraina, men som du säger, det går inte lysande för dem just nu och de kommer helt säkert bli en bricka i den sjuka amerikanska inrikespolitiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!
   Därav frågetecknet. Om nu inte politiker på den nivån skriver ner sådana överenskommelser eller avtal så är de ju lika naiva som våra svenska stora ledare. Jag tror inte jag hört att USA har dementerat eller kommenterat uppgiften heller när jag funderar på det. Vill även minnas att Jenny Piper skrev något om det på sin blogg, förmodligen i samband när Ryssland anföll Ukraina. Men hittar det inte nu, hon skriver en väldigt massa inlägg..
   Man ska nog inte underskatta Putins intelligens, som jag sett många göra. Jag tror inte han är dum (ointelligent) på det viset. Men att han utnyttjar NATOs utvidgning till sina syften. Precis som med utvidgningen av BRICS länderna med nya medlemmar och den alternativa ekonomi som skapats mellan dessa länder. Jag tror att det gynnar Ryssland och Putins ambitioner till en ekonomi utanför västländerna. EU blöder pengar, mycket pengar. USA har det kämpigt minst sagt med ekonomin och inrikespolitiken som du pekar på.
   Samtidigt biter inte sanktionerna mot Ryssland, EU köper fortfarande rysk olja och gas, men till betydligt högre pris när det fraktas till annat land först, raffineras och blandas med ej rysk olja och gas som sedan är ok att köpa av EU, känns lite dubbelmoral där.

   Det finns även en risk att USA fokuserar på Israel/Hamas och minskar stödet till Ukraina nu när det inte går så bra där. Krigströttheten måste vara betydande efter så lång tid på hela samhället. Det är nog svårt att föreställa sig hur vidrigt det är att leva så i flera år. Jag kan bara hoppas att dödandet upphör. Misstänker att ju fler som dödas desto jobbigare blir det när krigen är över och det ska förhandlas fred. Eller ska det alltid vara så här?

   Att det är så brådskande att få hit amerikansk militär till Sverige, kan även vara underrättelse information om behov av ökat skydd innan NATO anslutningen är klar. Ryssland kanske uppfattat att man har ett litet fönster att agera på innan anslutning. Men med USA på förbanden så blir det lite mer omfattande att anfalla. Bara en tanke, vi får tack och lov inte reda på allt elände som händer eller är på gång! Jag är inte heller jätte glad för NATO anslutningen, men inser att vi varit nästan med sedan 50 talet... så skillnaden blir nog inte gigantisk, bara dyrare.

   Ha det gott!
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Mycket intressant på denna blogg, jag kommer lägga upp den på min egen som lästips :-)
  / SpararPengarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej SpararPengarna!
   Kul att höra, jag trodde jag redan hade dig på min. Men jag har nog kommit in från andra bloggare när jag tittat in hos dig. Det får jag ju försöka fixa till.
   Kommentera gärna, och särskilt när du inte håller med! Det är då man kan vidga sina vyer lite och lära sig nytt!
   Välkommen!
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. God Jul Fattigbonddräng och tack för en riktigt bra blogg :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett väldigt sent: Tack detsamma!
   Men GOTT NYTT ÅR tillönskas dig i rätt tid.
   //Fattigbonddräng

   Radera