lördag 18 mars 2023

Februari rapporten


Fattigbonddräng är sent ute som vanligt med att skriva ner månadsrapporten på bloggen. Denna gången beror det mest på lathet och olust. Det händer inte så värst mycket intressant att skriva om vad gäller portföljer och ekonomiäventyr i den Fattigbonddrängska sfären. Det lunkar på, inte särskilt mycket värdeökning eller utdelningsrekord, men insättningar fortgår i det tysta och dessa genererar fler aktier i Fattigbonddrängs ägo. Inga nya bolag hittade in på portföljerna utan bara påfyllning i gamla bekanta även denna månad.

Det sparades 8 000:- kr till aktier och 1 000:- kr till bankkonto. En hyffsad nivå med tanke på det allmänna ekonomiska läget som råder i landet och som vi kan tacka våra och andras politiker för. Denna nivå kommer inte att kunna hålla i sig hela året misstänker Fattigbonddräng, då det återigen vankas lite utgifter som kan anas i närtid. Men pengar är ju till för att användas och det är först när de brukas man egentligen får något för dem. 

Pigan, denna trogna följeslagare i Fattigbonddrängs liv försökte pigga upp den trötta och något slitna Fattigbonddrängen med ett bidrag på 274,48 kronor. Det är en blygsam ökning mot föregående år på 28,02 kronor. Det låter inte så mycket men är faktiskt en ökning med 11,3%. Även om summan som sådan kan bli lite svår att leva på. Men det gäller att hitta ljusglimtar i de siffror som beskådas.

Det köptes som sagt aktier i februari också och dessa köp blev så här.

  • 01-02-23       50st Proximus NV          5 417,61 kr            108,35 kr/st
  • 03-02-23       50st Peab B                   3 133,00 kr              62,66 kr/st
  • 03-02-23       12st Minesto                       85,00 kr                7,08 kr/st
Proximus fortsätter sin resa söder ut och Fattigbonddräng jämnade till innehavet till jämt hundratal aktier. Peab gör dem sällskap på resan åt söder och här vill ju Fattigbonddräng öka på innehavet som plan A. Minesto, ja vad ska man skriva om detta bolag. De är mitt upp i en nyemission och inköpet av 12 st aktier var för att komma upp till jämnt antal teckningsrätter. Fattigbonddrängs nu 812 akter ger rätt att köpa 174 nya aktier. Då har Fattigbonddräng 986 aktier och ja, han har under mars köpt in 14 BTA för att som vanligt jämna till innehavet till jämnare antal. Minesto är inget bolag Fattigbonddräng vill rekommendera till någon att köpa, ägandet är enbart för att tekniken känns intressant som komplement till energiförsörjningen. Det är väl mest bloggaren Utlandsutdelaren som är osedvanligt positivt inställd till detta bolag, och lite undrar man om det finns kopplingar till det? Det blir en spännande resa hur som helst och det kommer att ta tid innan insatta pengar kan komma växa, eller bli neutralt värderat. Ett uppköp av bolaget innan dess ser Fattigbonddräng som den största risken för oss småsparare innan vi fått tillbaka värdet på insatsen.

Månaden ska jämföras med tidigare sådana, och så här blev det:

                                  30 nov-22               31 dec-22                   31 jan-23                 28 feb-23

Bank konto              78 000,00 kr             80 501,04 kr             84 000,00 kr            85 000,00 kr
Aktieportfölj         1 423 773,63 kr        1 370 777,47 kr       1 469 628,45 kr        1 473 946,97 kr
Kapital 1              1 501 773,63 kr        1 451 278,51 kr       1 553 628,45 kr        1 558 946,97 kr


En liten ökning kan skönjas, även om den är mindre än insatt kapital. Allt utom aktier har blivit dyrare så man får glädja sig desto mer att det är rea på det man lägger mest pengar på varje månad. Det blir nästan lite trivsamt när man tänker på det, på det viset. Om belåning hade varit något som passade Fattigbonddräng så skulle han nog tagit till det nu under våren och sommaren. Men det kändes obekvämt med det lilla låneförsök som Fattigbonddräng provade på, och det är viktigt att vara bekväm i sitt sparande och inte enbart försöka maximera utfallet. Så belåning bli det inte trots gynnsamt läge.

Helikopterpengar kom det visst under månaden i form av elstöd. Det är en så dum lösning på ett problem skapat av politiker, så när de nu ska fixa till det blir det som väntat...... dummare. Men fårskocken till väljare står och applåderar tacksamt för att en liten del av de pengar de betalt in fördelas på ett vanvettigt vis, oaktat verklig kostnad för elköp. Bara politiker kan krångla till något så mycket helt i onödan. Det lär visst dessutom komma mer helikopterspridda pengar för nov och dec -22 i en nära framtid, eller när det första stödet är lyckligt genomfört. Fattigbonddräng tackar för pengarna men tycker att det är vansinne i alla fall.

Ha en fortsatt trevlig helg, det börjar bli dags att tappa björken på sav. (I södra delen av landet). Utmärkt som måltidsdryck.
//Fattigbonddräng


2 kommentarer:

  1. Vad tror du om Skåne Möllan nu? Ser fortfarande dyrt ut.

    Elstödet räcker till ett par av dem, men inte mycket mer. Min elförbrukning var minimerad förra året så då blev elstödet också minimerat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel!
      Jag tänker mig en eventuell försiktig påfyllning runt 80-85 kr nivån, den verkar dock inte vilja dit,
      Utdelningen är ju inte så hög, så att köpa vid toppen på 200 kr var nog inget lyckat köp för de som gjorde det. Jag ämnar att försöka ta mig till stämman för god mat och kanske få några påsar mjöl med mig hem, även det kan ju ses som en direktutdelning...

      Min Killgissning är att priset på vete kommer att stiga framöver, då det finns en risk för viss brist. Inte enbart så mycket på grund av kriget o Ukraina, utan även på att insatsvarorna har blivit mycket dyrare. Växtodlingsrådgivarna har gått ut med rekommendationer om minskade gödselgivor vilket kommer ge minskade skördar vid normalväder. Skulle det bli ett torrår eller ovanligt mycket regn och kyla blir effekten än större. Skåne-Möllan köper ju nästan all spannmål lokalt. Det kan ge lite högre marginaler för bolaget, men det vet man ju aldrig förrän man räknat ihop året.
      En annan risk är väl som vanligt uppköp av någon större aktör.

      Om man bor hyffsat i närheten av Tågarp, är ju en hundra lapp för mat och några påsar mjöl för två personer rätt så billigt ändå. Man kan ju ha ett biträde med sig på stämman som "stöd/sällskap"

      Jag tittade på att köpa lite Dala Energi för elstödet eller möjligen Enel Spa, men så gick de in i det svarta hålet av gemensamma kostnader för herr och fru Fattigbonddräng istället...

      Ha det bra sköt om dig, ta eventuellt en tur till Tågarp i april...
      //Fattigbonddräng

      Radera