måndag 10 april 2023

Mars rapporten

Jodå, så var det dags igen. En månad har återigen tagit slut och en sammanfattning av Fattigbonddrängs förehavanden under mars skall redovisas. Det har skapats ett nytt konto, en kapitalförsäkring har tillfogats i Fattigbonddrängs lilla ekonomiska värld. Anledningen till detta är kanske något ovanligt men för Fattigbonddräng en viktig sådan. KF är ju oftast fördelaktigt vad gäller hantering av utländska källskatter som numera verka fungera hyffsat automatiskt. Det är ju trevligt med enkla lösningar, men för Fattigbonddräng tillkommer en möjlighet att bestämma lite över hur vissa tillgångar skall fördelas när Fattigbonddräng inte längre finns. Det går nämligen att bestämma förmånstagare på ett KF konto, och eftersom det är en försäkring så ska den betalas ut oaktat arvsordning. Det går att välja vem som helst som förmånstagare, en granne, arbetskamrat, älskarinna eller någon annan som man tycker förtjäna dem bättre än gängse arvtagare. Fattigbonddräng tycker att man bör kunna bestämma själv över sina tillgångar och hur de ska fördelas, även när man har dött. Så en KF passar in bra i det sammanhanget. 

Det sparades något mer i mars än vanligt, nämligen 10 600:- kronor. En tusenlapp som vanligt till banksparande och resten till aktieportföljer. 9 tusenlappar till det nya KF kontot och den där extra 600:- kronan för att täcka upp det som saknades till nyemissionen i Minesto som Fattigbonddräng nämnde i förra inlägget. Pigan bidrog med en liten slant på 2 725,39 kronor. Betydligt sämre än föregående års mars som gav 7 971,34 kronor. Så kan det också gå, men inte ska man hänga läpp för det. Alla passiva inkomster är trevliga, och det kommer fler månader och mer utdelningar i framtiden. 

Dessa nya pengar i portföljerna användes så här.

 • 2023-03-01  120 st Peab B             6 917:-    kr          57,64 kr/st
 • 2023-03-02    25 st Orkla A             1 751:32 kr          70,05 kr/st
 • 2023-03-15  174 st Minesto BTA       904:80 kr            5,20 kr/st
 • 2023-03-16    14 st Minesto BTA         64:-    kr            4,50 kr/st

Så plan A funkade i mars och Peab var det som köptes i huvudsak, Orkla dippade en smula så ett mindre köp gjordes även där. Minesto var för att få till jämt 1 000 aktier när emissionen väl var genomförd, och så blev också resultatet. Nu inleds många års väntan innan Fattigbonddräng räknar med plussiffror i detta bolag, och risken är att Fattigbonddräng aldrig får se det hända innan bolaget köps upp av någon större aktör. 

Mars bjöd även på kostnader till flådbilens service, och ett nytt batteri behövdes, då det gått en cell på det gamla. Fattigbonddräng är noga med servicen, i samband med skånejobb och det vanliga jobbet så rullar den mellan 450-500 mil i månaden. Så efter sparande/aktieköp så är transportkostnader det som det läggs mest pengar på varje månad. Men utan bil skulle Fattigbonddräng inte heller ha möjlighet att jobba som han gör och kassaflödet skulle därmed bli ansträngt. Det går inga tåg, bussar eller tunnelbanor dit Fattigbonddräng behöver ta sig, och absolut inte på de tider som skulle behövas. I april har även fyra nya sommardäck inhandlats då de gamla tagit slut. Inga jätte roliga kostnader men väldigt nödvändiga, och inget som Fattigbonddräng grämer sig över. 11- 12 tusen kronor för service, batteri och däck är ju billigt för lyckan att kunna jobba...

En jämförelse för mars mot senaste månaderna ser ut så här.

                                 31 dec-22                   31 jan-23               28 feb-23              31 mar-23

Bank konto             80 501,04 kr             84 000,00 kr            85 000,00 kr           86 000,00 kr  
Aktieportfölj        1 370 777,47 kr       1 469 628,45 kr        1 473 946,97 kr     1 396 059,92 kr
Kapital 1             1 451 278,51 kr       1 553 628,45 kr        1 558 946,97 kr     1 482 059,92 kr

Det kan konstateras att det återigen backar värdemässigt. Botten är nog inte heller nådd än, så det kommer nog dröja innan det vänder upp rejält. Fattigbonddräng har som grundfilosofi att inte fokusera för mycket på portföljvärderingen utan mer på hur många månader som utdelningarna täcker för Fattigbonddrängs torftiga leverne. Så länge utdelningar ökar så känns det som att saker och ting går åt rätt håll. Med allt annat lika så räcker utdelningarna just nu i ungefär 6 mån. Då ska man även tänka på att det som nämnts kostar att jobba, och om den kostnaden försvinner, typ vid pensionsliknande omständigheter så räcker de passiva inkomsterna lätt i 9 mån. Inte så illa för att vara en lågavlönad dräng, om han får tycka själv. Det får han också göra här på sin lilla blogg.

Hoppas påsken varit trevlig och till full belåtenhet. Ta det lugnt på vägarna om ni tillhör de som reser till/från nära och kära. Det ska visst vara mycket trafik av tradition denna helg. Sköt om er vad ni än gör och finns.

//Fattigbonddräng

9 kommentarer:

 1. Du gör fin presentation över dina investeringar. Men hur går det med ostkrokar/bågarna då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack en annan Micke!
   Ostbågsodlingssässongen har kommit av sig lite i det Fattigbonddrängska odlingslandskapet. Det här ämnet kommer att behöva ett helt eget blogginlägg. Dels har fru Fattigbonddräng i stort sätt lagt beslag på all odlingsbar mark på fastigheten. Dels har den svenska jordbrukspolitiken (EU) fått stor inverkan på privat odling. Samt att jag vill minnas att bloggaren Daniel? (tror jag det var) som satt inne med ostbågsodlingens hemligheter då de i generationer odlat sina egna bågar. Fattigbonddräng anmäler sig gärna som praktikant vid dylik odling hos denna expert, då de egna resultaten så här långt varit lovande men inte nått enda fram ännu.
   Mvh
   Fattigbonddräng

   Radera
 2. Det är ju kanonbra !! 9 månaders täckning av leverne via utdelningar. Ni är snart i mål med ett helår !! Blir det till att sluta jobba i det läget ? Jag vet själv hur det kan vara, jag blev ju FI i augusti förra året och ligger nu på ca 18 månaders årlig täckning. Ändå inte RE i omedelbart sikte ännu trots att året bara har 12 månader :) Tror jag ska skriva ett inlägg om det där.

  Kul med humor !! Bilutgifter är aldrig roliga utgifter.

  Även jag nyttjar KF för nästan alla mina innehav, både svenska och utländska. Samt har en förmånstagare i form av sambon. Det är bara lite trist att allt måste likvideras till kontanter, dvs min pensionsfond upphör att existera vid det tillfället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Northernlightsinvestment!
   9 mån är väl ok, då behöver man bara täcka upp tre till på annat vis. 18 är nästan vulgärt bra... Frågan om när man ska sluta jobba är lite knepig att svara på. Som företagare är man beroende av att det finns jobb, eller kunder. I Fattigbonddrängs fall bönder, dessa desarmeras fortfarande i hög takt i landet och därmed arbetsunderlaget för drängar och pigor. De lantbruk som Fattigbonddräng för närvarande jobbar på kommer med något enstaka undantag att läggas ner inom killgissningvis 3 år. Skånejobbet undantaget som är en kommunal verksamhet. Men där jobbar inte Fattigbonddräng egentligen... Det är Fattigbonddrängs ambition att jobba hos dessa avveklingslantbruk tills de lägger ner.
   Så kanske Fattigbonddräng jobbar så lite som 1-3 dagar i veckan om något år och sedan minskar ner mot noll. Men som Företagare kan man ju jobba lite som man vill eller när det behövs. Hmm krångligt svar på en rak fråga, sorry.
   Utgifter är förvisso inte roliga, men kan ändock vara nödvändiga så med lite humor kanske man kan lura sig själv?
   Det kan kanske vara tråkigt att veta att portföljen man byggt upp säljs, men för mig är det viktigare vem som får kapitalet, än i vilken form. Vill förmånstagare så kan de/den ju bygga upp en egen pensionsfond eller sedelpress. Eller bara leva loppan, det slipper man se i vilket fall som helst.

   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Jaha, du är verkligen inom bonddrängsbranschen ? Jag har mest tänkt att det är en liknelse med visans bonddräng :) Ungefär som jag är en Cirkusdirektör omgiven av både Kejsarpingviner och Adeliepingviner.

   Just det där med att "deltidsjobba" är ngt jag själv funderat på ibland. Starta eget som konsult, fast jag är nog isåfall mest intresserad av tidsbegränsade timanställningar med flexibla villkor. Inte så mkt att bli min egen med fakturering och bokföring etc.

   Radera
  3. Hej Igen!
   Jodå den branschen är jag inom. Det stämmer även med visan, jag är fattig och bonddräng!
   Man återfinner mig oftast i ladugårdar med mjölkproduktion, utomhus så är det oftast stängsling som står på schemat. Modernt så det förslår med datateknik och robotteknik till allt från djurtrafik, foderstyrning, utgödslingar, mjölkning, satelitstyrning mm...
   Sedan ibland så lajvar (skånejobb) jag 1800 talet och tar hand om gamla lantraser och grödor som är genbankade för att inte försvinna ur vårt kulturarv. Jo, vi har ett sånt även om sossen Mona Sahlin hävdar motsatsen eller det kanske är det som bekräftar det hela? Jordbruket försöker vi sköta med häst till största delen. Kontrasterna är stora.
   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera
  4. Intressant. Jag skulle nog tycka om att jobba med djur, men kroppen säger tyvärr ifrån. Dock har jag utbildningsintyg på både hjullastare, traktorgrävare och vanlig grävmaskin. Så nånting skulle man kanske kunna bidra med.

   Radera
 3. Även jag ber att få gratulera till täckning av nio månaders utgifter via utdelningar! Det är trist att läsa, men hedrar dig att du ämnar hjälpa lantbruken tills den dag de läggs ned.

  (Jag undrade också över det där med ostbågarna, men det visade sig jag inte vara ensam om, så inga fler frågor på det viktiga ämnet från mitt håll.)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dessa gratulationer Egon Investor!
   Den största "hemligheten" att ha många månaders teckning av kostnaderna via utdelningar är nog i Fattigbonddrängs fall att ha låga kostnader....
   Det är trist med utvecklingen av svenskt lantbruk, men inte mycket som går att göra något åt. Det mesta bestäms högt över våra och lantbrukarnas huvuden. Rätt eller fel lär kommande generationer få ta ställning till. Fast det finns små ljusglimtar här och där skall tilläggas för att försöka sluta lite positivt. Gårdsförsäljning, rekoringar, lokala marknader och liknande som kanske kan ge småskaligheten en chans.
   (inser att ostbågsodling snart kräver ett eget blogginlägg)
   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera