lördag 18 december 2021

November rapporten


Tänkte försöka få ner novemberrapporten innan december är slut...
Fattigbonddräng plockade ur batterierna ur klockan för att tiden skulle stanna en stund, men det visade sig inte hjälpa. Så det är bara till att gilla läget även i tidsfrågor och inse att man inte kan påverka den heller.
Däremot är det möjligt att påverka den egna situationen genom att göra egna val. Som att spara en del av kassaflödet istället för att göra av med allt på onödiga eller för den delen nödiga kostnader. Fattigbonddräng har gjort ett sådant val och sparar ungefär halva månadspengen. Det har börjat visa sig ge resultat och i november fick Fattigbonddräng som så många andra i bloggosfären uppleva nytt ATH (1 570 498,36 kr). Även Pigan slog rekord, så hon vann över Fattigbonddräng om vem som bidrar mest till portföljen även denna månad.
Med sina 14 848,87 kronor mot Fattigbonddrängs 7 000:- kr + 1 500:- kr i buffertsparande så får man ju försöka glädjas åt en andra plats i alla fall. 

Givetvis inhandlades en del aktier även i november, inköpen gjordes som så här.

01/11    120st TUI AG                3 461,21 kr       28,84 kr/st
02/11      35st NCC B                 5 088,00 kr     145,37 kr/st
11/11    300st Minesto AB          6 376,00 kr       21,25 kr/st
16/11      10st GlaxoSmithKline 3 795,00 kr      379,50 kr/st
19/11      25st Scatec ASA          4 142,00 kr      165,68 kr/st
19/11      10st GlaxoSmithKline 3 730,00 kr      373,00 kr/st

Summa summarum inköp november 26 592,21 kr.  Minesto är en nykomling i portföljen, en liten aktör på elproduktionsmarknaden som det ska bli intressant att följa. En liten post om 500-1000 aktier är det tänkt att ta in i portföljen inledningsvis. Det är ett företag som kan växa, men det kan ta lång tid innan resultaten visar sig. Med tanke på Fattigbonddrängs allt mer ökande ålder kanske just lång tid inte borde vara lockande i ett bolag, men tanken är att leva länge och lite till mest på pin kiv, alltid kan det reta någon.
TUI var ju redan avslöjat att det skulle köpas i för att uppnå jämt antal aktier.
NCC lite av samma anledning, och att priset var inom regelverket för inköp av tredje största portföljinnehav.
Scatec har blivit billigare och billigare och till slut var det bara att fylla på lite.
Glaxo har fyllts på för att där  är saker på gång, samt ett litet innehav som behöver bli lite större för att hävda sig mer i portföljen och att det nog kan rida lite på covid skräcken som tagit världen i sitt grepp.

Inköpen i december är "redan" avklarade, men det avslöjas först nästa år vid månadsrapport och årsredovisning. Ett år som gett nya rekord vad gäller utdelningar och portföljvärde, precis som Fattigbonddräng vill ha det.

Så här ser månadsresultatet i november ut i siffror vs oktober

                                   31 okt-21                      30 nov-21

Bank konto                78 783,15 kr            80 322,15 kr
Aktieportfölj          1 464 317,22 kr        1 478 655,70 kr
Kapital 1               1 543 100,37 kr        1 558 977,85 kr

Det blev en liten ökning, trots ett tapp på nästan 100 tusen sista veckan i november när nedstängningshotet för covid/omicron skräcken återkom samt lite inflations rädsla på det. Det är mycket Fattigbonddräng inte får ihop när det gäller restriktioner och hur de är tänkta att påverka själva smittspridningen.... det är lite för mycket som våra politiker påstår som inte stämmer med statistiken som finns att läsa. Journalisterna ställer inte frågor som borde ställas, utan sväljer vad som helst som påstås, helt utan kritiskt tänkande eller ifrågasättande. En bredare debatt efterfrågas helt enkelt, lite för mycket demokratur råder just nu, för att det ska kännas rättssäkert. Intressant utveckling är det hur som helst, och Fattigbonddräng är beredd att poppa popcorn, sitta på läktaren och beskåda skådespelet politiker och myndigheter levererar. 

 En god jul tillönskas alla, hoppas inte smittspridningsrädslan förtar all julstämning utan att det blir en glädjefull och fridsam tillställning för både kropp och själ.
//Fattigbonddräng

2 kommentarer:

 1. God jul själv!

  För att bli politisk så tror jag ett problem ligger i att vad politikerna säger påverkar nuläget. Om "man" säger att smittan är under kontroll så kommer den börja spridas och det man sa blev osant. Om man säger att vi riskerar en katastrof så kommer folk skärpa sig och det kommer inte hända.

  Att IVA-siffrorna nästan dubblats på 10 dagar är lite tråkigt. Vi kommer ihåg från 2020 vad några få dubblingar kan göra.

  Men det sagt hoppas jag att din portfölj dubblas ett par gånger nästa år! Och jag får säga att det fick mig att dra på smilbanden när du kallade 500-1000 Minesto-aktier för en "liten post". Det var väl inte så länge sedan det var en stor post?

  Men god jul och gott nytt år! Må alla djur och människor vara glad och goda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!
   Kanske har du rätt i att folket tar till sig vad politikerna säger, själv är jag lite tvärtemot. Förmodligen för att jag som kommunrevisor ofta hör politiker uttala sig på ett visst sätt i en fråga. När man sen läser nämnds protokollen har de uttalat sig och röstat i helt motsatt riktning, efter möte med partigruppen och partipiskan vevat runt lite i leden.

   Det skulle verkligen vara trevligt om portföljen vill dubbla sig, om så "bara" en gång nästa år. Till skillnad från när inläggningarna av covid-sjuka på Helsingborgs IVA avdelning gjorde en fördubbling enligt en sjukskötare där. När man kollade statistiken så visade det sig att det var helt riktigt, det hade ökat från en till två inlagda covid-patienter. Naturligtvis väldigt tragiskt för de drabbade och de omkring dem, men rubrikerna i media var kanske inte representativa och relevanta, man angav inte antal utan enbart procent, fast det sålde väl lösnummer och gav lite extra klick.

   Allt är ju relativt förstås. Men innehav som är 1,5-2 % av portföljen känns som en liten post. Just Minesto känns som att bolaget är i ett tidigt skede, och det kan gå gå lite hur som helst. Därför en något försiktigt innehav till en början.

   jag hoppas även du får en god jul, ett gott nytt sparår och förhoppningsvis dubblade portföljer. Djuren är jag inte orolig för, de sköter sig utmärkt, det är människor som skapar nästan alla problemen i världen, så det är där man får lägga allt sitt hopp om förändring.

   Sköt om dig, och dina nära.
   Hälsningar
   //Fattigbonddräng

   Radera