måndag 1 november 2021

Oktober, Danska utdelningsaktier sämre i ISK?


Jodå, så blev vi av med oktober även detta år. Fattigbonddrängs sparande har inte gjort något undantag för den månaden heller. Det lunkar på med de vanliga 8 500:- kronorna i insättningar som är norm sedan länge. Pigan skulle vara värre och hon puttade in en summa av 9 447,83 kronor. Så Fattigbonddräng får se sig besegrad, om det nu är en tävling oss emellan. Det är en förlust som Fattigbonddräng tar som som en man, och det får gärna fortsätta så i framtiden också.

Det blev som vanligt en peng på 1 500:- kronor till buffertsparandet och resten till portföljen.
Det har fyllts på i redan befintliga bolag, och inga nya spännande bekantskaper är gjorda. Det tittas dock en del på Minesto, har någon tittat på detta bolag så mottages tankar och synpunkter väldigt tacksamt emot.

Köpen blev dessa:
Bank Nordik     18st för 3 925:- kronor         218,05 kr/st
NCC B              22st för 2 775:- kronor         138,75 kr/st
TUI AG BTA    280st för 6 007:- kronor           21,45 kr/st

Bank Nordik köptes för att ta del av bonusutdelningen samt att jämna till innehavet till 150 aktier. Likt en del andra bloggare gillar Fattigbonddräng att ha lite tilljämnade antal aktier, gärna delbart med jämt 10-tal, 100-tal osv.... huvudräkningen går så mycket snabbare och lättare då ju!!

NCC B köptes in för det låga priset, trots att det är portföljens tredje störta innehav och enligt Fattigbonddrängs nya, ej uppdaterade köpregler därmed inte får köpas in. Men som vanligt finns ett undantag i regelverket, om just det tredje största innehavet som föll ut. Nämligen att om innehavet inte överstiger 10% av portföljens totala värde, samt att det måste vara en total värdeminskning om mer än 2% i aktieinnehavet. Då tillåts köp men max upp till att ovanstående kriterier är uppfyllda. Är det någon som påstått att egen ihopsnickrade regler ska vara enkla??
Nu fattas det alltså 35 aktier upp till jämt hundratal, så det harmoniserar inte riktigt med det som skrevs om huvudräkning nyss. Men vem vet, snart uppstår ett nytt köpläge eller en annan aktie tar över tredjeplatsen. Då kan det fyllas på igen. Att handla med aktier ska vara lite krångligt, är det inte det får man själv göra det omständligt i stället.

TUI köptes för att delta i nyemissionen helt enkelt. När dessa BTA är omvandlade till vanliga aktier blir innehavet 880st. Inte heller det blir så huvudräkningsvänligt, även om det är görbart. Så redan nu kan spoiler varning utfärdas att det i novembers första handelsdag köpts 120 aktier till. I och med detta är Fattigbonddräng färdig med inköp i TUI för överskådlig tid framåt. Nu blir det spännande att se vart den tar vägen de närmaste två, tre åren.

Månaden i siffror blev så här mot september

                                   30 sept-21             31 okt-21

Bank konto                76 692,57 kr           78 783,15 kr
Aktieportfölj          1 408 470,14 kr      1 464 317,22 kr
Kapital 1               1 485 162,71 kr      1 543 100,37 kr

En klar förbättring för en gångs skull, en ökning med 57 937,66 kronor, det är ju så det ska se ut. Detta bidrog till att ett nytt ATH lyckades uppnås i portföljen under oktober och det är nu 1 492 823,81 kronor. Det börjar närma sig en whisky och den kan infinna sig redan i kväll om inte några större korrigeringar inträffar de närmaste timmarna.

Danska utdelningsaktier skulle det ju också handla lite om. Nu är det ju mycket möjligt att Fattigbonddräng tänker fel här, det ska visst ha hänt vid något enstaka tillfälle i det förgångna. Därmed inte sagt att det är så nu. De aktier som Fattigbonddräng köpt in i Bank Nordik är förvisso ett Färöiskt bolag men handlas på Københavns børsen med danska pengar. Det lite äldre innehavet är köpt på ett aktie och fondkonto, och de senaste på ett vanligt ISK. Den danska källskatten på utdelningar är snuskigt hög, nämligen 35%, inte ens Maggan har vågat dra till med det i svenska portföljer. Detta för med sig det lite lustiga förhållandet att det blir lägre skatt på utdelningar i ett gammalt aktie fond konto än det mer moderna ISK för här tillkommer ju dessutom schablonbeskattningen. Så då är frågan vilken kontoform är minst dålig att ha danska utdelningsaktier i. Tänker man sig att enbart fokusera på utdelningarna så borde ju ett gammalt AF konto ha en liten fördel, och en större fördel om värdet på aktien skulle sjunka. Medans ett ISK fortsatt kan vara mer aktuellt om man även tänker sig ta ut en viss värdetillväxt i framtiden. Det gäller alltså redan vid inköpstillfället att besluta om man "bara" tänker ta tillvara utdelningarna och låta aktierna gå i arv, eller om man även vill sälja av innehavet i en snar framtid. Än så länge är ju inte skatten på isk så kännbar, men Maggan med flera tittar ju på möjligheten att försämra så mycket de vågar, så skillnaden kommer att öka framgent är Fattigbonddrängs tips.


Ha en härlig november!
//Fattigbonddräng

4 kommentarer:

  1. Utländska innehav är väl bättre att lägga i en kf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!
      Det kan ju vara det bästa alternativet, åtminstone oftast. Vill minnas att det fanns några undantag, men kommer inte ihåg hur det var med det. Jag har inget KF så jag är inte insatt fullt ut.
      Men det är ett väldigt viktigt påpekande! KF är väl bäst för utländska innehav. Min tankegång var kanske lite för snäv mellan ISK och AF... men jag hade i alla fall tänkt;).

      Mvh
      //Fattigbonddräng

      Radera
  2. Jag har inga danska aktier just för att jag inte velat ha att göra skattesituationen men som jag förstått det (och jag kan ha fel) så ska det vara möjligt att kvitta 15% av källskatten mot ISK-skatten, och det ska gå att begära tillbaka resten av källskatten från Danmark med hänvisning till dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Danmark.

    För några år sedan utsattes Danmark för enorma bedrägerier i det här systemet så det ska tydligen vara tidskrävande och komplicerat nu, men det ska inte (får inte) vara omöjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel!
      Tack för kommentaren. Själv har jag bara en danks utdelare och det blir små belopp, så det verkar inte vara värt tidsspillan det tar för att kräva tillbaka dessa %. Den Danska staten verkar dessutom ta bättre hand om sina pengar än vår Svenska så det gör faktiskt inte så ont när de hamnar i Dansk ägo som i Svensk. Däremot mina Norska innehav, som är fler och det blir en större peng av kommer det försökas att få tillbaka en del. Det ska gå enligt Avanza, så där ska det testas.

      Med vänlig hälsning
      //Fattigbonddräng

      Radera