måndag 3 maj 2021

Månadsrapport april 2021


En månad är till ända igen, april-21 stod på tur att läggas till handlingarna och nu förpassas till historievetarnas arkiv. Vad historielärarna kommer att lära ut till sina elever om hundra år är omöjligt att veta, om det ens finns lärare och elever i framtiden. Det kan dock med stor säkerhet antas att historien om Fattigbonddrängs göranden och havande nog passerar obemärkt förbi under dessa lektioner. 

Detta trots att Fattigbonddräng redan verka ha reinkarnerat, för det finns tydligen en betydligt yngre version som håller till på någon nymodighet (nåja) som kallas för instagram eller om det var twitter? Så det är alltså inte Fattigbonddräng som skriver som Fattigbonddräng på instagram/twitter, utan det är Fattigbonddräng och absolut inte Fattigbonddräng även om det kan verka och uppfattas så. Det är onekligen trevligt att en yngre version av Fattigbonddräng också verkar intressera sig för aktier och sparande, vilket bådar gott för Fattigbonddrängs framtid, bara han håller ut och ligger i. Historieskrivarna borde kanske notera det unika med två olika åldrar på Fattigbonddräng som lever och verkar samtidigt och parallellt. Fast det kanske inte är så unikt, nu när vetenskapen börjat se bevis på parallella universum och sånt där knepigt.... som krökta rum och att tid egentligen inte finns??

Den här gamla vanliga och ohippa Fattigbonddrängen har hur som helst fortsatt att peta in pengar till sparandet. Som vanligt med 8 500:- kr. Pigan har bidragit som aldrig förr och satt nytt rekord med en summa på 12 199,45 kronor. Så hon har gjort som många andra i bloggosvären och levererat ATH på utdelningar. Det är bra jobbat av Pigan att bidra med mer pengar än Fattigbonddräng själv. Men trots detta så backar portföljvärdet för månaden. Mest på grund av sista handelsdagen när Scatec föll kraftigt på sin rapport, trots att de kom in på förväntade resultat så var det något med att de brutit med sina konventanter (gamla tanter?) i Ukraina. Spännande tider väntar säkert och man kan ju bara spekulera i vad dessa "tanter" nu kan tänkas göra för att påverka framtiden i bolaget.

Aktieaffärerna i april blev dessa.

 Inköp
  9/4   30st TUI AG                 1 308:- kr 
  9/4  100st Telia Company     3 840:- kr
14/4      2st Coinbase Global   5443:- kr

22/4 Såldes samtliga 480st TUI AG aktier och Fattigbonddräng tog hem en förlust.... dessa låg i en gammal aktie och fond portfölj så förlusten kommer kvittas mot vinster och utdelningar vid nästa deklaration.
22/4 Köptes 480st TUI AG aktier tillbaks till ISK kontot för 21 789,13 kr.
23/4 Köptes   70st TUI AG aktier för   3 177,30 kr

Coinbase Global känns lite spännande och det ska bli kul att följa hur det går för dem på börsen. Fattigbonddräng har inte riktigt förstått, eller intresserats sig för hur de där kryptovalutorna och blockkedjorna funkar och "gruvdriften" drivs. Men om Fattigbonddräng fattat läget  lite så är Coinbase mer som en bank som växlar "vanliga" valutor mot bitcoin, och vice versa. Samt i huvudsak håller reda på konton. Så innehavet är inte som att spekulera i kryptovalutan i sig, utan mer som att sälja hackor och spadar till guldletarna och inte gå direkt på guldet själv. 

Det ekonomiska läget för Fattigbonddräng blev så här i april.

                                31 mars-21            30 april-21

Bank konto               67 014,60 kr          68 602,47 kr
Aktieportfölj         1 420 293,67 kr     1 395 128,48 kr
Kapital 1              1 487 308,27 kr     1 463 730,95 kr


Fastän Pigan och Fattigbonddräng puttat in över tjugo tusenlappar, så backar värdet och Fattigbonddräng är ännu fattigare än föregående månad. Men nu gör vi som kungen och vänder blad, tar nya älskarinnor tag och fortsätter som vanligt längs den ekonomiska vägen.

Avslutar med en hälsning från Fattigbonddrängs nya kompis i trädgården, hoppas Lille Skutt inte planerar att gå loss på grönsaksodlingarna i sommar, eller hemska tanke Fattigbonddrängs ostbågsodling. Men än så länge är han/hon (finns väl inga hen harar?) en söt liten prydnad för trädgården. Mamma hare kommer och matar honom/henne morgon och kväll som den ansvarstagande moder hon är. Sedan tar Fattigbonddräng vakten under dagen.


Nu tar vi tag i maj med en gång.
//Fattigbonddräng 

4 kommentarer:

 1. Fin liten kanin. Du får helt enkelt gömma ostbågsbuskarna om den verkar alltför nyfiken.

  Så TUI finns fortfarande kvar! Det verkar som om de flesta bolag, även de som stått stilla i ett år, kommer överleva det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!
   Nu är den lilla kaninen förvisso en hare, men likväl väldigt söt och fin. Dessutom inte lika lättkränkt som de där homosapiens som blir kränkta för allt och av alla, men jag ska inte skvallra för den, för säkerhets skull. Vill ju inte ha dålig stämning i trädgården. Den kan ju få för sig att det är något rasistiskt även om det rör sig om olika arter. Eftersom det är en Fälthare, som även går under namnet Tyskhare så kan ju vissa historiska händelser spöka i det fördolda sinnet... och ostbågsbuskarna kommer att försökas kamoufleras till vinbärsbuskar för att förvilla eventuella skadedjur.

   TUI fanns åtminstone kvar under dagens handel, hur det blir i morgon får vi se då. Men det verkar som bokningarna ökar hos de flesta researrangörer allt eftersom det sprutas och har sig bland befolkningen. Så det ser ut att ljusna, men osvuret är nog bäst tills vidare.

   Ha det bra och investera väl!
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Om man blandar ihop arter, är man då artistisk?

   Radera
  3. Ha ha, det verkar ju mycket troligt att det är på det viset. För artificiell kan man ju inte vara i naturliga sammanhang. De flesta artister kan ju dock verka lite artificiella och lämnat det naturliga looken sedan länge.

   Hälsningar med önskan om en fortsatt trevlig kväll.
   //Fattigbonddräng

   Radera