måndag 3 maj 2021

En ny upplevelse, eller två.Någon gång ska ju vara den första, och idag fick herr och fru Fattigbonddräng uppleva något för första gången. Dessutom genom köksfönstret, men det började ungefär tjugo minuter tidigare än när filmen är tagen. Fattigbonddräng har ju fått fiber ingrävt till stugan, och det har behövts så lite gräs i såret efter grävningen. Denna grässådd skulle Fattigbonddräng vattna lite för att hjälpa till med groning av de små fröna. När vattenslangen skulle dras ut, så skuttade en harhona lite lojt undan från spireahäcken. Det var ju ett trevligt naturinslag tyckte Fattigbonddräng, och skred vidare för att utföra denna viktiga syssla.

När uppdraget var slutfört, slangen ihoprullad och Fattigbonddräng åter var inne i stugvärmen och skulle inmundiga dagens middag, återvände harhonan till sin utvalda plats. Fattigbonddräng med fru tittade genom köksfönstret och uppskattade återbesöket. Men som den djurskötare man/vi är, och vana att tyda signaler från olika djur, så tycktes hon vara lite obekväm i sina rörelser. Dock utan att verka vara haltande eller skadad av vare sig trafik eller jakt.
Så en noggrann beteendestudie inleddes, hon grävde lite i jorden, åt lite gräs, skuttade några steg, åt lite blad från häcken, skuttade tillbaka och verkade plötsligt lite flåsig, slöt ögonen en kort stund samtidigt som hon la sig något på sidan och just då föddes en liten harunge. Denna slickades och putsades väldigt noga och innan den ens var någon minut gammal hade den börjat dia, medans modern fortsatte att få bort allt som kunde lukta efter förlossningen. Vem behöver tv-apparatur, när man har ett sådant köksfönster?
Först då kom Fattigbonddräng på att det kunde vara en trevligt att få detta på film.... så lite efterförlossningsfilm finns att beskåda ovan. Även det är en ny upplevelse för Fattigbonddräng att lägga in en film från mobilen till bloggen. Och att lyckas klippa ner en sekvens tillräckligt liten för att kunna läggas upp på bloggen är en prestation i sig av en nybörjare.

Hoppas ni också haft en intressant söndag.
//Fattigbonddräng

 

6 kommentarer:

 1. Underbart. Vi har mest fåglar att glo på samt en och annan igelkott. Fint det mä och bättre än TV.

  www.iblandgormanratt.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej IGMR!
   Bevingade vänner finns att beskåda här också, dock saknas sädesärlan sedan några år. Den brukade alltid springa runt och jaga insekter i trädgårdslandet. Men nu får vi jaga själva...

   Mvh //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Man ska inte vara harig gällande nya tekniska påfundigheter. Och världen där utanför kan vara något djurisk.
  Robert B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robert B!
   Nä, kanske inte men lite försiktig är jag nog allt, om inte direkt bakåtsträvande. Ja världen är ganska brutal utanför husknuten, särskilt i stadskvarteren verkar det gå vilt till.

   Mvh// Fattigbonddräng

   Radera
 3. Cibus, månatliga tillskott, det är grjer det, guldkant kallas det visst, mmm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Okänd!
   Det är alltid trevligt med tillskott, har tittat på lite på Cibus men inte kommit till köp än. Även sydsvenska hem har funnits på bevakning med samma resultat... avvaktar nog resultaten av nyförvärven och minskad utdelning, samt ledningens begäran om befogenhet att ge ut nya aktier osv. Det kan bli bra, men det får sätta sig lite först.

   Tack för kommentaren.
   //Fattigbonddräng

   Radera