fredag 2 juli 2021

Q2 i manegen

Så där ja, halva året har passerat och vi går äntligen mot mörkare tider. Det kan låta dystert för de flesta, men inte ska väl tillvaron vara ljus, glad och allmänt trevlig. Vi lever ju ändå i den mörka norden, med en för tillfället avsatt dysfunktionell regering som hellre ser till andra länders medborgare än sina egna. Nu blir det lite cirkus igen under några veckor i maktens boning i huvudstaden, när cirkusdirektören Norlén väl låtit ridån falla för föreställningens sista nummer den här gången, kommer förmodligen samma clown leda ensemblen som innan, och det inledande förfallet av nationen kan fortsätta i en allt ökande takt. Men kanske först efter ett extra val. En gissning är att Annie nu hoppar allt oftare i herr Löfvens säng, de av oss som överlever skjutningar, rån, våldtäkter och vardagliga överfall får se hur det blir. 
Sedan, om bara ungefär ett år är det dags igen för de som överlevt att vallfärda till valurnorna för att välja fram nästa säsongs cirkusartister, eller egentligen samma men vilka som ska styra manegen och i vilken utsträckning och ordning cirkusnumren ska framföras. Sedan gör ju förmodligen de valda lite som de vill, tillsammans med vem de vill oavsett hur det lät tidigare och eller väljarnas önskemål. För då har valboskapen gjort sitt för denna gången. Man är ju inte sämre än man kan ändra sig, och skor finns hur många som helst att äta upp vid behov.

Med tanke på det inledande stycket så blir möjlighet till att styra över sitt egna liv allt mer viktigt ju mer av välfärden som politikerna raserar. För din egen skull, behövs allt mer eget ansvar, även om de styrande avskyr självständiga människor som pesten ( Eller Covid, fast den välkomnar de nog med alla möjligheter till inskränkningar i personers privatliv de lyckats att införliva) Det är aldrig fel att utnyttja en kris.
Människor som inte är beroende av bidragsdiande eller andra typer av stödåtgärder är farliga för makten, de kan ju faktiskt helt plötsligt börja tänka själva, göra egna val och inte bara låter sig matas med falsarier om att vargen kommer, eller Ryssen, Trump eller vad som är impopulärt och farligt för tillfället. 
Nu har ju sosseriet även tänkt öka skattetrycket med försämrade ISK regler, samt tittar på införande av arvsskatt, fastighetsskatt och givetvis även gåvoskatt. Hur skulle det se ut om människor fick ge bort sina egna pengar eller tillgångar till vem eller vad de vill utan att staten lägger sina giriga fingrar på en stor del av kakan?  Det enda som kunde vara en åtgärd i rätt riktning vore att ta bort avdragsrätten på låneräntor, det skulle kunna uppmana folket att vara något mer restriktiva med skuldsättning.... även om det smidigt löses med skuldsanering, och på några år har man sluppit betala tillbaka nån miljon.... Så ta även bort den möjligheten, eller åtminstone vara väldigt restriktiva med den typen av åtgärder. Nu verkar det ingå i systemet att någon annan ska betala, någon annan ska jobba och allt som sker är någon annans fel! Dock givetvis aldrig Fattigbonddrängs!! Jodå, Fattigbonddräng förstår problemet utmaningen, när allt fler ska försörjas av allt färre så blir det svårt att få kakan att räcka till. Så det gäller att skaffa större kaka, för inte kan man väl minska på utfodringen till den nya valboskapen, andra länders misskötta ekonomier eller alla korrupta regimer världen över. Då slutar ju ryggdunkandet och lovorden från EU och FN hagla över cirkusensemblen.

Det blir således allt viktigare att kunna ta hand som sig själv och de sina man har närmast sig. Fattigbonddräng försöker med aktieportföljen få lite utdelning och värdetillväxt. Men det viktigaste är nog ändå det självklara att inte göra av med mer pengar än vad som kommer in. Att ha ett positivt kassaflöde, inte kassa flöden, och spara det som blir över. Hålla ner utgifterna genom det man kan och har möjlighet till.
I Herr och Fru Fattigbonddrängs fall är det en hel del odling, eldning med egen ved.... osv. Alla har inte den möjligheten men alla kan göra något. Fattigbonddräng är inte självförsörjande genom odling, men om potatisen räcker 10 månader är det en god hjälp. Övriga grönsaker, frukt och bär lika så.  Allemansrätten är en fantastisk möjlighet till att fylla på skafferiet, eller rent av sälja svamp och bär. Här får Fattigbonddräng dock motvilligt erkänna att när det gäller odling så har årets ostbågsodling fått ställas in på grund av Coronaviruset. Men givetvis hoppas han på nästa säsong... då dj-a.

Fattigbonddräng har nu avslutat sitt konsultarbete i skånelandet, så kassaflödet här kommer att dämpas en smula. Om det ger anledning till att se över sparplaner och annat får tiden visa, men för tillfället görs inga ändringar. Det puttas således fortfarande in sju tusenlappar i portföljen och en och halv till buffertsparandet. Pigan hjälper till med en aldrig sinande entusiasm, i maj med 5 468,26 kronor och i juni sattes nytt rekord för månaden med 3 073,65 kronor. Ja, jag vet andra bloggare har sexsiffriga utdelningar månadsvis, men tänk på att jag odlar potatis och sånt också.... eller bry er inte om det förresten då blir det snart skatt på det med. 
"Alla" dessa pengar har används till aktieköp enligt nedan.

21-05-03   15st Telenor                   2 268,43 kr
21-05-11   30st Swedbank A           4 451,00 kr
21-05-12   65st NWH.UN               5 948,42 kr
21-05-18     1st Coinbase Global    2 042,00 kr
21-05-21     5st NWH.UN                  457,00 kr
21-06-01     2st Coinbase Global     3 990,00 kr
21-06-03    20st Swedbank A           3 048,00 kr
21-06-14    39st Sydsvenska Hem   4 192,00 kr

Det blev alltså inköp för 26 396,85 kronor i maj och juni, portföljen nådde även ett nytt ATH den 14/6 och det är nu 
1 452 612,86 kr. Givetvis så föll värdet omgående med betydande siffror dagarna därefter. Det kan även konstateras att portföljen tappar om man jämför med de flesta index på marknaden och är upp endast runt 10% i år. Så Fattigbonddräng jämför inte med indexarna utan är som vanligt nöjd med tingens ordning och det lilla. 10% är ändå rätt så mycket mer än bankernas 0%.

Den Fattigbonddrängska ekonomiska utvecklingen har blivit som nedan under perioden.

                                  30 april-21              31 maj-21            30 juni-21

Bank konto               68 602,47 kr           70 107,61 kr          72 107,61 kr
Aktieportfölj         1 395 128,48 kr      1 399 896,18 kr     1 425 078,38 kr
Kapital 1              1 463 730,95 kr      1 470 003,79 kr     1 497 185,99 kr


Det går framåt med små, små steg, allt medans tiden går och går. Halva 21 är som sagt över och vips så kommer vi att börja skriva 22. Trots att mycket händer och har hänt känns just detta år som något som bara svischat förbi hittills i alla fall. Sköt om er, var snälla mot varandra och se för allt i världen upp för clownen!!  

//Fattigbonddräng
4 kommentarer:

 1. Hej! Tack för ett läsvärt inlägg. Håller med dig i stort men framförallt om nödvändigheten att kunna ta hand om sig själv. Är själv fattig pensionär men lyckas spara en del och investerar så gott jag kan. Har en odlingslott där jag odlar till husbehov och det är också en känsla av rikedom. Mvh Aktiegubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej aktiegubben!
   Tack för vänligheten, och kommentaren.
   Känslan att plocka in det man själv odlat är minst lika trevlig som när det trillar in en utdelning. På sätt och vis är det ju en utdelning på satsat arbete och nedlagd tid. det ger också en känsla av trygghet och kan själv. Sen smakar det betydligt bättre än det där som odlas för att se bra ut, men mest smakar vatten....

   Ha en fortsatt trevlig helg!
   Hälsar
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Kloka ord i de inledande styckena. Tyvärr är det svårt att inte hålla med... Dock är jag inte beredd att ge upp om landet ännu. Man är ju envis som få.

  Det ante mig att Coronan skulle förstöra även ostbågsodlingen - finns det något som denna Corona inte är orsak till undrar man så sakteliga.

  Kämpa på!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon!
   Fattigbonddräng har inte heller gett upp hoppet om landet än, det är människorna i det som orsakar mitt missmod... Just att allt fler håller med mer eller mindre i min något negativa syn på utvecklingen i konungariket ger dock hopp om en möjlig förändring.

   Den där Coronan har verkligen ställt till det, men någon gång ska väl även den klinga av likt spanskasjukan, digerdöden och vanlig mansförkylning.

   Kämpar vi tillsammans så kan det nog bli bra, någon gång i framtiden.

   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera