onsdag 16 oktober 2019

Kan vi bli för många?

Finns det ett tak för hur många vi kan bli innan systemet brakar ihop fullständigt? När inträffar det i så fall, eller kan alla få vara med? Nej, nej Fattigbonddräng tänker inte på den stora invandringen som varit och fortgår in i landet. Utan på medlemskapet i sparkyrkan. Kollapsar systemet om alla ska leva av passiva inkomster, i huvudsak från aktieutdelningar, som verkar vara den dominerande metoden för att bromsa upp och till slut hoppa av ett avstannat ekorrhjul.

I den lilla världen, där Fattigbonddräng lever och verkar ser det ut som att allt fler lyckas nå sina mål. Den ena efter den andra ekonomibloggaren stämplar ut från lönearbetet för att äga sin tid. Många flyr också landet som allt mer är på väg mot kaos, och lämnar oss fattiga stackare kvar att skotta snö och reda upp i röran. Men även nya medlemmar i sparkyrkan tillkommer i en takt som Fattigbonddräng inte mäktar med att hålla reda på. Nya bloggare vittnar om att de är med på resan mot ekonomisk frihet. Ännu fler nyfrälsta kan man upptäcka i kommentarsfälten och FIRE rörelsen är ett begrepp starkare än klimatkrisen.... nåja. Snart är alla med, och vad händer då? Ska ingen jobba ihop pengar till mina (och alla andras) utdelningar i företagen?

En tanke är att det ser ut så här mest för att Fattigbonddräng söker efter och läser om  likasinnade. De som skriver om aktier, utdelningar och kostnadsminskningar. De som odlar själva, lagar mat från grunden och tänker efter före det konsumeras. Förmodligen även ger upphov till låga klimatavtryck. Många är likt Fattigbonddräng fortfarande kvar i arbetslivet och gnetar på med sitt sparande för att nå sina mål. För inte vill man ta efter slösarna från den mörka sidan, och vara fast i konsumtionsträsket, inga förebilder man direkt söker upp för att läsa om eller lyssna till.
Så räcker det med att vi som sparar på, bidrar till företagens utdelningar. Räcker det med alla som håller på att bygga upp sina pengamaskiner, sedelpressar och guldhönor eller anställer låtsats pigor för att systemet skall bestå för alltid. Räcker det för att täcka upp för alla som redan kommit i mål och alla oss som är på väg?
Knappast, men alla är inte med på idén, de har inte förstått att man kan om man vill. Slösarna är fler än spararna så systemet känns ganska säkert över tid. Det är fler som vill ha allt här och  nu, gärna med lånat kapital, än oss som sett ljuset. Det är fler som tänker att man vet inte om man lever i morgon, vilket visserligen är sant. Men är det en orsak till att inte ta ansvar för sitt eget framtida liv? Oddsen är ändå rätt bra att de flesta av oss har mer än bara morgondagen att se fram emot. För oss som ingår i sparkyrkan ser framtiden betydligt ljusare och trevligare ut än hos förnekarna!

Välkomna in i värmen, vi kan bli många fler. Det svåraste är nog att komma igång, när man väl är igång så kommer det enda som man ångrar vara att man inte började mycket tidigare. Tiden är en viktig faktor, med ränta på ränta effekten som bara blir starkare över tid. Med fler som lär sig av varandras framgångar och misstag så kommer fler att lyckas. Än är inte sista kyrkbänken fullsatt på länge. Eller har du en annan uppfattning ?

//Fattigbonddräng

15 kommentarer:

 1. Hej, hur många är vi som jagar ekonomisk frihet? Har också funderat på det. Det finns väl något hundratal svenska bloggar kanske. Är det 5% av av alla som jagar ekonomisk frihet som bloggar blir det 2000 totalt. Inget problem och jag tror vi flyger fritt under statens radar för att vi ska bli stoppade på något sätt (läs kraftiga skattehöjningar). Möjligen att skatten för utlandsflyttare kan skärpas.

  Jag tror också att pensionsdebatten kommer att ligga kvar på låga pensioner, skuldsättning, flyttskatt, bostadstillägg, försörjningsstöd, liten skillnad för de som jobbat och de som ej jobbat etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Jag tror du har rätt, och att jag bara uppfattar det som att alla snart söker passiva inkomster för att det är det jag läser om letar information om. De flesta är nog inte så intresserade eller insatta egentligen.

   Pensionerna verkar vara en annan fråga som "folk" inte verkar orka bry sig om. Dessutom verkar det som att vi med låga löner faktiskt inte tjänar någonting på att jobba något eller några år extra, eftersom garantipensionen ändå tickar in....
   Tänkte gå på pensionsmyndighetens informationsmöte när de kommer till en stad nära mig, om det finns tid och plats.

   Mvh // Fattigbonddräng

   Radera
 2. Svaret är nej. Den viljan och uppoffringen som krävs för de allra flesta att under rimlig tid spara så pass mycket att de kan leva ett drägligt liv under resten av sin livstid, saknar antagligen merparten av befolkningen. Jag ser ingen som helst risk med detta, då de flesta sparar så pass lite som de gör, och det pumpas ut reklam som skriker "köp mig" i princip alla tillgängliga medier.

  Men du har ju helt rätt, det finns ju en kritisk nivå för skatteintäkter kontra utgifter. Men där kommer vi aldrig hamna tror jag. Intressant tanke att leka med är det ju...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Så är det nog, och det känns ju skönt på något vis. De flesta tycker nog det är trevligare att bränna pengarna. (Konstiga människor finns ju) Men även de som lever på utdelningar, konsumerar ju en del ändå så allt stannar ju inte av ändå. Utan staten lyckas nog alltid få sin del av kakan..

   Mvh //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PaintPro, det är alltså många hundratusentals människor - "svensk" - som är parasiter och borde tas om hand om säpo?
   En markant stor andel av de som utgör röstunderlaget för de på den röda politikerdelen är ju just av denna sort, så en förändring av det slag du förordar kommer ju knappast att ske. Men det är klart - även under och efter det att säpo "tagit hand om dem" så kanske de kan få fortsätta rösta, under förutsättning att de "röstar rätt" kanske?

   Radera
  2. Paintpro:
   Vari ligger det djupt omoraliska i att ha förvärvarbetat ihop sina egna pengar för att kunna köpa aktier fonder som ger utdelning nog att leva på?
   Att Svenskar varken jobbar eller betalar skatt samtidigt som de ändå tar del av svensk välfärd är avskyvärt. Ja just nu tänker jag på alla flyktingar/immigranter i landet som gör samma sak....Våra lagar och regler tillåter detta.
   Din anspelning på vad SÄPO borde göra visar bara hur illa insatt du är i vad svensk polis sysslar med. Parasiter tas med fördel hand om av Anticimex.

   Mvh // PP

   Radera
  3. Hej Paintpro.
   Jag får hålla med de som redan svarat i den här tråden. Att ta ansvar för sin egen försörjning känns betydligt mer moraliskt riktigt än att utnyttja försörjningsstöd och låta andra betala sina kostnader. Att avstå tobak,alkohol,dyr konsumtion etc och istället spara dessa pengar och låta dem växa känns mer moraliskt riktigt än ett dekadent leverne.
   Är det möjligtvis en kommentar från en vänstertyckonom?? Vad säpo skulle ha för intresse av utdelningsinvesterare känns minst sagt flummigt.
   Men du ska ha tack för din kommentar, även om jag inte förstår logiken.

   Mvh Fattigbonddräng

   Radera
 4. Visst kan det bli "för många" som lever av kapital. Det säger sig ju självt att ingenting kommer fungera ifall ingen bemannar vårdcentralen eller ica-butiken osv. Men vi är långt därifrån ännu.
  Dessutom är systemet självreglerande, saknas arbetskraft kommer lönerna höjas vilket kommer locka tillbaka några förtidspensionärer. Samtidigt får företagen högre kostnader/lägre vinster vilket medför att vissa måste jobba för att avkastningen blir för dålig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Ja, vi är långt därifrån. Men under tiden som man bygger upp sin utdelningsmaskin så behöver man ju oftast ha ett jobb. Som på ica,vårdcentraler, transporter osv. Det tar ju ändå i runda slängar 15-30 år för de flesta att komma i mål eller i närheten av det. Kanske skulle det vara bra för arbetslöshetsstatistiken om fler jobbade färre år och lämnade jobbet vidare till någon annan. som i sin tur kan börja bygga sitt kapital.
   Du verkar vara inne lite på samma spår som Kampen mot index nedan, om ett självreglerande system. Det ligger mycket i det, och jag instämmer i ert tänk här.

   Mvh //Fattigbonddräng

   Radera
 5. Ser det som noll risk. Skulle för många leva på endast utdelningar så skulle bolagen gå sämre vilket leder till mindre utdelningar och förre som kan leva på utdelningar. Dvs självreglerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Så kan det ju verkligen vara! När/om vi blir för många så löser marknadsekonomin det på något självreglerande och naturligt sätt. Den logiken köper jag rakt av, till skillnad från Paintpros ovan.
   Marknadsekonomi när den fungerar som bäst!!

   Mvh //Fattigbonddräng

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Hej igen.
  För närvarande finns det över 1 000 personer som inte bidrar bara i den kommun Fattigbonddräng bor i. Hur många det är i hela landet har jag inga siffror på. Men vågar påstå att det ser nog liknande ut i de flesta av landets 290 kommuner. Vilket är en bidragande orsak till att flera kommuner just nu har väldiga problem med att få ihop sina budgetar.
  Snålsparare som slutar jobba vid 50 har ju jobbat och betalat skatt i ca30 år, så nog har de bidragit en hel del. Den konsumtion som de ändå har efter exit ger ju även momsintäkter och punktskatter till statskassan. De slutar ju inte konsumera helt bara för att pengarna kommer från passiva inkomster istället för aktivt lönearbete. Många arbetar dessutom ideellt och här ger de ofta samhällen stora vinster via tex klassmormor/morfar, i missing people, nattvandring, soppkök, kvinnojourer, idrottsföreningar och massa annat som är till allas nytta, men som det inte finns pengar till i kommunens budget. Här gör samhället stora vinster.

  Jag tror det är svårt att inte blanda in invandringen,som en jämförbar faktor. Som anonym gör ovan, Visst har de en annan förutsättning. Men de har en stor förmån som infödda svenskar inte kan ta del av. De har redan bara genom att lyckas ta sig hit en garanterad passiv inkomst. Fri tandläkarvård och sjukvård, fri tolkhjälp, osv även om de får avslag på sin asylansökan och alltså borde lämna landet. Detta helt utan motprestation som tex ett sparande och gnetande under många år när de lönearbetat. Inom denna grupp vågar jag dessutom drista mig till att säpo faktiskt har koll på ett antal individer. Detta eftersom de har informerat flera kommuner i landet om i vilka det finns för säpo intressanta individer som är under bevakning och hur kommunerna ska hantera det. Det var väl det du efterfrågade?

  Att vi lever i en socialistisk stat som inte levererar enligt samhällskontraktet längre är kanske den största anledningen till att allt fler inser att man måste ta ansvar för sin försörjning själv, och särskilt när pensionstiden närmar sig, fler ska ha av en del av den minskande kakan och vänstern kommer som sagts förr, att bli förvånade när de inser att andras pengar kan ta slut.

  Hur det är i USA vågar jag inte riktigt ge mig in i, mer än att jag vet att liknande företeelse finns även där. Kanske rent av att det kommer därifrån som så mycket annat vi svenskar tagit efter. Själv skulle jag klarat mig väl på 5 millar allt annat lika ;)

  Mvh //Fattigbonddräng

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att Painpro tog bort sin kommentar Det är alltid intressant att ta del av andras syn på saker och ting. Extra givande när man inte tycker likadant.

   //Fattigbonddräng

   Radera