måndag 7 oktober 2019

En månadsrapport

Plötsligt händer det, och Fattigbonddräng skrapade fram lite pengar på några trisslotter han fått som tack för hjälpen av en släkting. Så även en reklamslogan kan innehålla ett visst moment av sanning.
I det här fallet blev det hela 120:- kr, inget som direkt ändrar livsföringen för herr och fru Fattigbonddräng. Men man får ändå se det som en oväntad extra utdelning och i den Fattigbonddrängska stugan räknas alla pengar. Noga

Även om det inte redovisats några månadsrapporter på bloggen under några månader så fortsätter givetvis räknandet. Det kanske kan vara dags för en liten titt på septembers förehavanden i portföljen.

Fattigbonddräng själv puttar för närvarande in 8 600:- kr till Avanzakontot varje månad. Dessa består av 7 000:- kr i ordinarie sparande, 1 500:- kr från arvode från uppdrag och 100:- kr från mobilräkningen som blivit just 100:- kr lägre sedan några månader efter att mobilen tydligen är betald... Nu är den förvisso väldigt sliten, skärmen full med sprickor MEN DEN FUNGERAR, så det går att ringa och skicka och ta emot sms. Vad mer kan man behöva en mobil till??!!
Så, så länge det finns liv i apparaten sparas denna hundralapp och den stoppas som lämpligt är in i lekportföljen. Leksak som leksak.

Under september lyckades Pigan bidra med 257,62 kr. Inte hennes högsta månadslön på något vis, men likväl rekord för en septembermånad. Hennes lönestatistik ser förresten ut på följande vis.En svagt ökande tendens vilket är meningen med hela spargrejen. Det ser ut som att hon klarar av det mål som Fattigbonddräng satte upp för henne inför 2019 att bidra med 30 000:- kr till portföljen. Även Fattigbonddräng själv verkar gå i mål med det sparmål som satts upp för året att skyffla in minst 100 000:- nya kronor i portföljen. Det är stor skillnad mot de 48 000:- kr som beräknades sättas in i början på medlemskapet i sparkyrkan.
Lite märkligt är det eftersom Fattigbonddräng dessutom jobbar allt mindre, och har allt mer egentid i fullständig frihet. En liten träning på det kommande livet som pensionist, även om det gissningsvis är några år dit. Men det kan ju alltid funka att jobba lite som egenföretagare så länge det känns kul, även efter 55 års åldern.

Septembers inköp till portföljen blev följande.

Swedbank         60 st   7 398:- kr
Bank Nordik        5 st     703:- kr

Det swingtradades även lite Aker och de tre aktierna på isk kontot såldes för 1 676:- kr.
Dessa köptes tillbaka igen något senare för 1 619:- kr. En 57 kronorslapp i vinst, inte mycket men just nu är detta Akerswingande på plus 181:- kr. När ingen annan roar en, får man roa sig själv och lite skojigt är det.

Hur lyckades september vs augusti?


                                  31 aug-19                30 sept-19  
Bank konto               93 109,57 kr            93 148,89 kr     
Aktieportfölj            924 869,25 kr          971 597,26 kr 
Kapital 1              1 017 978,82 kr       1 064 746,15 kr

Det har börjat ramla in månadsvis ränta på bankkonto, vilket känns trevligare än att få en klumpsumma i slutet på året. Dessutom ger januari räntan, ränta redan i februari osv...

September presenterade även ett nytt ATH på 981 495,49 kr något lite närmare den där miljonen. Nu verkar det som att den vill vänta på sig ytterligare en tid, då Fattigbonddräng tror att vi har en lågkonjunktur framför oss.
Uppsägningarna ökar i landet, företag som vill expandera kan inte på grund av brister att leverera el. De lediga jobb som finns går inte att tillsätta med analfabetiska raketforskare från främmande länder, så vi kommer att ha problem  utmaningar framför oss. Samtidigt går flertalet av landets kommuner på knäna och måste dra in på den mesta service till invånarna som inte är lagstadgad. Även om vi var många som pekade med hela handen redan 2015, 2016 så visste ju de samhällsbärande politiska partierna bättre. Fast nu heter det visst att de ( eller vi heter det ) varit naiva. Men det blir ju så med öppna era hjärtan och stäng av er hjärna politik. Finns ingen plan så är chansen väldigt liten till ett lyckat resultat. Det är synd att det blev som det blev och att det inte blivit som det skulle. Tyvärr verkar man nu dessutom göra om samma misstag igen, genom att öppna upp för en nästan fri anhöriginvandring. Vi vet ju vilka som ska betala för den också. Fast förutom att höja skatten kan man ju även dra in på vård och omsorg, utbildning och varför inte rättsväsendet som ändå är ganska tandlöst.
Finanspolitiken är väl dessutom ett kapitel för sig, så det ser lite problem utmanande ut för framtiden. Spännande förvisso, men den spänningen hade Fattigbonddräng gärna klarat sig utan.

Så, då fick jag gnälla av mig lite också, det är nog nyttigt så det inte fastnar inombords.
Nya tag för oktober tas, inköpen fortsätter enligt plan även om marknaden är vikande.
Det är liksom hela meningen med en plan, att följa den. Sedan bör den givetvis ses över med viss regelbundenhet. Ibland kanske till och med justeras efter att verkligheten förändras, men där är vi inte riktigt än.

Ha en trevlig höst, njut av naturens underbara färgspel och den klara friska luften.
//Fattigbonddräng

5 kommentarer:

 1. Jag vann också 120 kronor på Triss senast! Köper lotter för de pantburkar jag samlat in på promenaderna. Nytta och nöje. Snålt nog tog jag pengarna och ingen ny lott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till vinsten!
   Pengar är alltid pengar, dessutom fick du ju lite lön för ditt idoga skräpplockande.

   Radera
 2. Man ber att få gratulera till vinsten! Jag antar att de uteblivna månadsuppdateringarna uteblev på grund av firandet och dess eftersviter. Lite tråkigt för oss som läser bonddrängens blogg med glädje, men vi gläds ändå på något sätt.

  Något lika glädjande är naturligtvis de utmaningar bonddrängen tar upp. Bonddrängen ombeds dock se upp för det ankommande rasistkortet. Med nutidens kvalitet i t ex postgången kanske oron för det där kortet dock kan mildras. "Intet ont som inte för något gott med sig" som det bruka heta.

  Bonddrängen tillönskas fortsatt lycka till med att nå den där svårfångade miljonen.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse i andra stycket: "Något inte lika glädjande..."

   Radera
  2. Tack!
   Ja,så stora vinster kräver ett rejält firande..
   Jag finner dock en fullständig övertygelse om att portföljen kommer att nå den där där miljonen någon gång. (snart)

   Det där kortet som viftats med är väl numera så slitet att ingen kan läsa vad det står på det längre. Dessutom har allt fler av de tidigare användarna av det, börja komma till insikt att det inte är rasistiskt att ha en åsikt. Somliga till och med att det kunde varit bra med en plan över hur saker ska kunna lösas innan problemen infinner sig.

   Såg lite av partiledardebatten här om kvällen. Återigen en statsminister som ljuger direkt i tv.En förövrigt väldigt uppgiven minister som inte själv verkar tro att han kan vända utvecklingen, men så går det när man sätter sig i knät på muslimska brödraskapet och ger bort landet...
   Per Bolund.... herregud han blev ju fullständigt krossad, så kan han inte räkna procent heller och då finns väl inget hopp.

   Tur du rättade, jag blev lite förvånad där en stund ;=)

   //Fattigbonddräng

   Radera