lördag 2 februari 2019

Månadsrapport Januari-19

Det är dags igen, månaderna bara rusar fram och årets första har redan passerat. Sparplanen ligger fast och lunkar på i sakta mak. Detta lunkade har inneburit några aktieköp som vanligt.
Redan på årets allra första börsdag inhandlades 8 st H&M , Jo Fattigbonddräng vet att det nästan är skamligt att köpa denna aktie, men han har som de flesta bloggläsare börjat förstå ingen skam i kroppen. Dessutom är det så att han är något bekväm av sig och med detta inköp finns nu 350 aktier i portföljen. Ju jämnare tal desto lättare huvudräkning.
För dessa aktier betalades 1 019:- kr eller 127,37 kr styck.
Månadspengen räckte även till 25 st Telenor aktier, detta för andra månaden i rad.

Därmed är det en ny tradition införd, allt efter devisen en gång är ingen gång, två gånger är tradition. Men här lyckades Fattigbonddräng avvakta med köp ända till börsens andra öppna dag för året. Dessa aktier innebar att
4 395:- kr fick lämna Fattigbonddrängs trygga famn. 175,80 kr st och nu finns 50 aktier i portföljen.
Månadspengen var inte riktigt slut, vilket är ett måste enligt Fattigbonddräng att pengarna ska jobba. Så det blev även ett inköp av 50 st Unlimited Travel Group för 1 554:- kr. Även i detta bolag är antalet aktier nu 350 st och värdet femsiffrigt. Att innehaven ska uppnå femsiffrigt belopp är en ny idé Fattigbonddräng fått för sig, för att inte innehaven ska vara allt för små. Det återstå att se hur lång tid detta tar innan alla innehav är där. HK Scan är undantaget som bekräftar regeln i detta fall och här känns inga köp vara på gång under väldigt lång tid.
Under januari kom även utdelningarna igång, även om det är i försiktig och blygsam takt.
Glaxo bidrog med 89,13 kr. Disney med 109,40 kr och NorthWest med hela 134,40kr. Summan blev alltså 332,93 kr för januari.

Detta lilla tillskott tillsammans med en ränteutbetalning från avvecklat konto hos Landshypotek bank på 200:- kr innebar ytterligare inköp. Denna gång i Moment group med 25 aktier för 541:- kr och därmed tar även detta innehav ett steg närmare femsiffriga nivåer, men en bit återstår fortfarande.

Hur gick då januari i förhållande från december, siffrorna ser ut på detta vis.

                                  31 dec-18                31 jan-19  
Bank konto               92 570,71 kr            92 570,71 kr     
Aktieportfölj            746 776,27 kr          855 022,02 kr
Kapital 1                839 346,98 kr          947 592,73 kr

En återhämtning av portföljvärdet, men fortfarande en hundratusenlapp kvar till nästa whisky nivå. Den som väntar på något gott och så vidare.... men under väntans tider kan man ju alltid provsmaka fram vilken whisky som lämpar sig bäst för kommande firande så man inte står helt oförberedd.

Något som kom oförberett var att Fattigbonddräng blev invald i kommunens revisionsgrupp. Fanns nog ingen som såg det komma!! Allra minst han själv för bara ett halvt år sedan. Detta har inneburit en rejäl omgång inläsning, något möte samt ytterligare utbildning. Även frivilliga besök på kommunfullmäktiges möte har hunnits med. Inledningsvis har detta tagit  mycket tid i anspråk, men efterhand som man kommer in rutiner och arbetsordning så bör det kräva allt mindre tid till hur själva systemet fungerar. Den första ersättningen för uppdraget har också infunnit sig på Fattigbonddrängs konto. Dessa penningar kommer att överföras till Avanza kontot för aktieköp när vissa kostnader som oundvikligen uppstår i uppdraget har avräknats. Därför blir första överföringen förmodligen inte förrän i februari-mars. Gissningsvis en till två tusenlappar per månad när det väl rullar på.

Som vanligt är portföljen uppdaterad på sin sida för de som gillar att titta på siffror och procent. Även alla otäcka röda siffror finns med.

En fortsatt trevlig helg tillönskas läsarna.
//Fattigbonddräng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar