måndag 11 juni 2018

Se upp för aggressiv hämndlysten sur ved!

Fattigbonddräng brukar vintertid elda med ved i en braskamin för att inte elmätaren ska snurra allt för fort. Det är naturligtvis trevligt när elräkningen inte är dopad av uppvärmningskostnader så fort det blir lite kyligare temperaturer utanför dörren. Nu är det inte enbart snåljåpen i Fattigbonddräng som gillar den där braskaminen, utan det är riktigt mysigt med en värmande och knastrande brasa när det snöar och blåser ishavskalla vindar runt husknuten.
Men innan det går att avnjuta detta lyriska tillstånd av välbefinnande, så fodras det först en del arbetsinsatser, innan man snällt ber frun om att peta in en pinne i brasan, "älskling" är ofta bra att tillägga. Var dock väldigt noga med att inte sjunga!!

För det är lite som med aktiehandel, man måste satsa lite först, innan man kan ta del av utdelningen.
Eller för den delen så innan man skördar för att ha lite agrial anknytning.
Det ska fällas träd. kvistas, kapas och allt som oftast klyvas innan formatet på trädbitarna passar att eldas upp. Ibland krävs även lite transport och så ska det staplas in i vedbod eller förråd när den väl har fått torka.
Fattigbonddräng har ett system som innebär att veden som kommer att eldas med i vinter är huggen förra året. Så årets ved ligger alltså till sig för att användas till vintern 2019-2020. Just nu befinner den sig i en hög på tomten för att torka. Tidigt huggen innan saven steg, och kluven sedan länge är den redan torr och klar för inkörning och uppstapling för att spara plats (dock inte tid). Årets torkväder har varit bättre än bra och nu börjar det bli bråttom att få den under tak, innan regnen kommer. För de brukar visa sig lagom till semestertiden, en gammal svensk tradition.

Den kommande vinterns ved är placerad i Fattibonddrängs garage, fint staplad längs väggen bredvid flådbilens plats för nattvila. Detta arrangemang har fungerat klanderfritt under många år, ena årets vedbehov i garaget medan nästkommande årets inhyses i vedboden. Så ingen ny ved behöver läggas framför gammal.
Nu ska man dock inte förledas att tro att veden bara ligger där i godan ro, och väntar på att bli inhämtad. Den smider nämligen djävulusiska planer på hämnd och repressalier!! Det kan ju i och för sig inte vara jätte trevligt att det kommer en Fattigbonddräng med motorsåg och fäller en, kapar och klyver upp en i småbitar för att stapla upp delarna i ett oftast mörkt utrymme.
Veden i garaget har ju haft gott om tid att planera sin hämnd, och tiden börjar ju närma sig slutet då det vankas eldning till vintern. Så för några veckor sedan satte den sin plan i verket. Vedhelvetet  veden hade dessutom lyckats få med sig garaget i någon form av konspiration. Fattigbonddräng kommer hem, efter en dags hårt arbete runt åtta tiden på kvällen. Öppnar garageporten och kör in flådbilen för att den ska få sin välförtjänta vila, den ska bli väckt halv fem morgonen efter som vanligt. Fattigbonddräng tar sig ut, slår igen porten med ett litet fjäderlätt knyck. Då brakar det loss, ett skrammel och dånande. Ett ramlande och smällande som om hela byggnaden kollapsade. Detta lilla mjuka försiktiga knyck, som Fattigbonddräng använde sig av räckte för att få garaget till att fortplanta en liten, svag och knapp märkbar vibration i väggen till vedstapeln. Denna ved släppte då loss all sin vrede och kastade sig över den inte ont anande flådbilen.... alltså ved är hårt, bilar är mjuka! Det tog en stund att få undan Vedhelvetet veden för att få loss Fattigbonddrängs vän från dennes belägenhet, och de uppkomna skadorna kunde överblickas.

Skadeanmälan till försäkringsbolaget upprättades och eftersom motparten  till olyckan var känd, angavs egen ved i konspiration med eget garage. Vagnskadeförsäkringen verkar gälla för överfall av egen ved, för det var bara att beställa tid hos lämplig bildoktor. Uppge skadenummer, betala självrisken i kassan när bilen hämtas så betalar försäkringen resten plus eventuell hyrbil eller en avbrottsersättning. Enligt bildoktorn behöver de ca en och en halv vecka på sig att fixa till bucklor, repor och måla om flådbilen för att få den i samma skick som i fornstora dar. Så nästa måndag är det dags, när fru Fattigbonddräng ändå har ledigt (semester, därav regnvarningen) och Fattigbonddräng kan utnyttja hennes droska, så undviks hyrbilskostnader och en avbrottsersättning om ungefär 100:- kr/dygn kan tillgodoräknas vilket minskar totalkostnaden lite grann. När olyckor ( klantigheter av Fattigbonddräng) inträffar är det väldigt bra med försäkringar, när inget händer är det bortkastade pengar:)

Man lär sig av sina misstag, på aktiemarknaden så väl som i vedförvarings ärenden. Fattigbonddräng har inte tillgång till någon alternativ förvaringsplats för veden. Men det ska sättas upp ett fångstnät som fortsättningsvis ska förhindrar sur ved att göra denna typ av terroristdåd. Nästan i klass med att kasta sten på brandbilar, dock saknar flådbilen blåljus.

Fattigbonddräng har efter noga övervägande beslutat om vilket straff ved och garage skall drabbas av för denna handling. Veden kommer att kremeras kommande vinter utan möjlighet till benådning, eller rätt att överklaga domslut. Garaget ska inte heller slippa straff. Fattigbonddräng är just nu i färd med att måla om huset, och garaget kommer att få utstå samma behandling! Samt att det planeras att införskaffa en ny garageport som inte behöver stängas med ett litet mjukt försiktigt ryck. Utan en sådan där man trycker på en knapp i bilen och hokus pokus så går porten upp, och lyset tänds i garaget. Kunde vara trevligt att ha innan vinterns mörker med slasksnöregn sätter in. Det har funderats på det ett tag, men det känns allt mer aktuellt.

Förresten, TUI har hört av sig angående ersättning för försenat flyg, mer om det lite senare i annat blogginlägg. Nu väntas det bara på svar från Stabelos externa vd som Fattigbonddräng skickat brev till med lite frågor via snigelpost, för han ville inte uppge sin e-post!! Utan "ta det på telefon" men Fattigbonddräng har inte tid att prata i telefon på arbetstid 0500-1900. Så det fick bli ett hederligt gammalt brev, dock har det inte återkommit något svar. Varken brevledes eller lite mer modernt via e-post. Mycket att göra på golfbanan kontoret kan man tro! Nästa brev lär gå till FI.

Ha en fortsatt trevlig sommar! Se upp för ved, ta det lugnt med semester det blir ändå regn!
//Fattigbonddräng




4 kommentarer:

  1. Åh, tråkigt med bilen, men en underhållande historia!

    Dessutom lärorik. Jag hade tänkt på att det är praktiskt att ta träden på vintern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel!
      Det gäller att försöka hitta det komiska även i tråkigheter.
      Vintern är bäst att fälla träd, när de inte är fulla med sav. Vill nog påstå att det gäller även träd som ska bli virke. Vinterhuggna brädor och reglar "slår sig" inte lika mycket som de som skördas på sommaren.
      Förr höggs merparten av skogen på vintern, men dagens industrialisering har behov av ett jämnare årsflöde i sina anläggningar. På gott och ont.

      Radera
  2. Levande beskrivning! Skönt det inte blev personskador.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, flådbilen är ju bara en trogen vän. Inte någon person, men jag tar det personligt och ser fram emot vinterns eldningssäsong. Så utdömt straff kan verkställas!

      Mvh
      //Fattigbonddräng

      Radera