torsdag 7 juni 2018

Månadsrapport för maj-18

Så var det då dags igen för en månadsrapport, maj har tagit slut och förpassas härmed till historieböckerna. Med ett automatiserat sparande så sker inga större överraskningar, utan det tuffar på så sakta månad för månad. Även maj fick ett nysparande på  6 000:- kr till aktieköp och en tusenlapp till buffertsparande, inte alls så sexigt som den inledande siffran kan förvilla en till att tro.

Betydligt trevligare är det med utdelningarna i maj, Fattigbonddrängs bästa månad vad gäller utdelningar.
Det kom in 9 475,67 kr vilket är rekord för en enskild månad och den nätta summan täcker med god marginal en Fattigbonddrängs samtliga månadskostnader. Fler maj månader i almanackan och Fattigbonddräng kan sakta ner farten på ekorrhjulet en hel del. Det kanske mer avslöjar ett spartanskt leve än statusjakt, men det Fattigbonddräng jagar är inte massa prylar eller avundsjuka blickar från människor i omgivningen. Utan här är det ett helt egoistiskt tänkande om vad som ger mening och är viktigt för en simpel Fattigbonddräng.

Lite siffror


                                  30 april -18             31 maj -18 
Bank konto               85 728,57 kr            86 728,57 kr
Aktieportfölj            736 077,17 kr           783 331,00 kr
Kapital 1                 821 805,74 kr          870 059,57 kr

En liten tillbaka gång sedan ATH i portföljen, men fortfarande en trevlig ökning på nedersta raden om man tittar månadsvis.

Maj bjöd även på två rundor till whiskyskåpet vilket alltid är trevligt. Inte enbart för att smutta på några destillerade droppar mirakelmedicin, utan att det symboliserar att aktiekapitalet faktiskt växer. Så även en novis på aktier kan tydligen, med lite tur få bättre avkastning på börsen än ett vanligt sparkonto. Peppar, peppar....

När Avanza ritar så ser kurvan ut så här för maj.

Som synes så blev det en liten utförsåkning mot månadsslutet, fast Fattigbonddräng sover gott om nätterna ändå. De inköp av värdepapper, eller papper och papper, snarare digitala noteringar i någon dator någonstans i en serverhall.... eller var de nu finns blev dessa.

100 st NCC B och 100 st NCC A, alla för 158:- kr st. NCC A såldes efter någon vecka för 160:- kr st.
100 st Unlimited Travel Group för 35,50 kr st. 
52 st Swedbank A för 191,50 kr st.
235 st Orkla för 79,98 kr st.

Fattigbonddräng var också och besökte årsstämman i Skånska Energi under månaden maj.Detta tillsammans med fru Fattigbonddräng som biträde. Det trevligste med denna tillställning är gissningsvis middagen efteråt.... Denna bevistades nu inte eftersom det vankades uppstigning 04:30 som vanligt dagen efter. Men i stort sett var det bara positiva siffror för året som gått  och kvartalettan för 2018 var riktigt trevlig läsning. Aktiepriset har också tagit ett litet skutt uppåt och handlas numera runt 70:- kr nivån.
Den avgående styrelseordföranden Göran Boijsen avtackades och den på stämman nyvalda styrelseordföranden Jens Wikstedt påtackades och fick någon minut för att presentera sig själv. Framtiden får visa vad han går för.
Fattigbonddräng uppmärksammade en liten detalj dagen efter stämman och röstlängden kontrollerades lite mer ingående. Vd Marianne Sennervi var bara listad för 600 aktier i röstlängden, medan hon i årsredovisningen står som stolt ägare av 1 000 aktier. Betydde detta att vd sålt 40% av sitt innehav sedan årsskiftet och inte själv längre tror på bolaget? Vad kan hon se i kristallkulan som ingen annan vet?  En nyfiken Fattigbonddräng mejlade kommunikationsansvarige Camilla Holmberg som med vändande mejl kunde ge lugnande besked. De felande 400 aktierna ligger i en KF och han inte bli registrerade i tid innan stämman. Ett litet problem som verkade ha drabbat flera aktieägare då det tydligen strulat med registreringen via vissa banker, dock oklart vilka.

Med en viss visshet om att vd i Skånska Energi fortfarande har tilltro till sitt bolag stänger Fattigbonddräng böckerna för maj.
Men inget slutar för det, utan nu öppnas det nya för juni istället, ingen vila ingen ro för Mr Market inte. The show must go on and on and on.

En god fortsättning på juni tillönskas alla och en var.
//Fattigbonddräng8 kommentarer:

 1. God afton. Tackar för en intressant blogg. Tyvärr så är min portfölj bara 1/3 av din. Frågan är hur man får portföljen att växa snabbare ?? Det tål att tänkas på.
  Ha en fin fortsättning på sommaren.
  Hälsn...MGX.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för vänligheten MGX!
   Har inget tips för att få snabb tillväxt på en portfölj.I första hand är jag nog ändå mest ute efter en passiv inkomst från utdelningar. För att kunna hjälpa upp en förmodad kommande låg pension.
   Storlek på portföljer kan man ju inte jämföra allt för mycket, förutsättningarna ser å olika ut för oss alla. Det viktigaste är ändå att ha en trygghet att kunna stötta upp när det djävlas och har sig. Du kanske bara har 1/3 av min ålder också, i så fall ligger du milsvis före mig vid samma ålder!!?

   Vänligen
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Tack för rapporten. Som kommentar vill jag säga att man bör vara försiktigt och inte vilja ha för stor avkastning för snabbt. I min egen kalkyl räknar jag med 3 procents inflationsjusterad avkastning. Det är ganska lågt men roligt då man överträffar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Per Penning!
   Tack för kommentaren, det kan nog vara förståndigt att inte jaga en allt för stor avkastning. Ofta ökar ju risken man tar med den förväntade avkastningen man hoppas på.
   Själv räknade jag med 4% tillväxt i min kalkyl, att jag sedan haft väldigt fel bevisar ju mest att jag inte vet vad jag sysslar med ;). Tosingar har ju tur sägs det, och mycket av Fattigbonddrängs tillväxt är mest tur.

   Vänliga hälsningar till Skånelandet!
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Bäste Insolvente Plöjare,

  Vordan smager en Tuborg bedst? som en dansken säger, eller på ren svenska, vafalls? Automatiserat sparande? Är det plötsligt pigan som bestämmer vilka aktier som husbonden skola chacka???

  Dock må Enkidu utbrista, att med ett sådant marginellt sparande erhålla sådan utväxling i aktieportföljen tarvar Enkidu att ta "rygg" på denne "barskrapade odalsman"!!! :-)

  Ploga i frid,
  Eders Enkidu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men min bäste herre!
   Det skulle låta sig se ut att låta tjänstefolket styra över dylika göromål!!
   Pigan vet sin plats, att arbeta flitigt i de bolag Fattigbonddräng sänder henne till. Samt överlämna all ersättning för detta förvärv oavkortat till Fattigbonddräng. Så han kan upphandla mera arbete till henne... Till vilken nytta skulle hon annorstädes nyttjas?

   Att ta rygg på undertecknad verkar så riskabelt att även Fattigbonddräng känner sig tveksam att göra så, men finner ingen lösning för att lyckas undgå detta öde heller.
   I sanning ett problematiskt dilemma.

   Var sak har sin tid.
   Plogens tid kommer, nu härjar mest liens.

   Med största högaktning
   //Fattigbonddräng

   Radera
 4. Fin utveckling i maj och en härligt formulerad sammanfattning. Att VD inte har sålt sina aktier låter bra, men bara 1 000 st (värda 70 000 kr) låter ju ganska lite för en VD...

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de vänliga orden Egon!
   Ja det är en väldigt liten post hon innehar, när till och med en Fattigbonddräng äger en större del av företaget så blir man lite fundersam (+2). Symbolvärde är kanske inte henne starkaste sida?

   Ha en fortsatt trevlig helg
   //Fattigbonddräng

   Radera