fredag 30 juni 2017

Kan en förlust bli lönsam?


Det som för de flesta redan är uppenbart, tar det lite längre tid för Fattigbonddräng att räkna ut. Eller räkna behövdes inte direkt, snarare skulle bara hissen gå ända upp....eller är det ner.

Fattigbonddräng har sålt en del av sina H&M aktier, inköpta för länge sedan och för 16 863:- kr dessa har befunnit sig hos gammelbanken Swedbank, och i en "vanlig" depå. Det fanns 75st aktier där och dessa såldes för 204:- kr st. Efter courtage på 99:- kr blev det 15 201:- kr kvar. Dessa höll sedan Swedbank på några dagar innan de kunde flyttas till Avanza som i Fattigbonddrängs fall, eller användas för att köpa öl, glass eller ostbågar om man är lagd åt det hållet. Det hade glömts bort att Swedbank inte gärna lämnar ut pengar för användning lika fort som nätmäklarna gör, fast det kanske hade gått att handla aktier för dem tidigare?
Ovan gjorda affär blev alltså en förlust på 1 662:- kr!
Samma dag som kronorna från försäljningen väl var på plats på Avanza depån. Så lämnade HM sin kvartalsrapport, och den var tydligen bra enligt vissa för kursen marscherade på till 216:- kronors nivån inledningsvis. Men så fanns det andra tyckare som läste längre, mer eller bara annorlunda för sedan började priset sjunka, och sjunka. När den gick ner en bit under 210:- kr så la Fattigbonddräng en köporder och körde till sina vänner korna.

Efter några timmars samkväm (slit och släp) med dessa kompisar och väl hemkommen loggades det in på kontot och 75 nya eller kanske samma gamla aktier som innan fanns nu på isk depån. Inköpta för 202:- kr st. En liten men ändock en vinst på 150:- kr, som täckte både sälj och köp courtage samt levererade en rest på hela 13:- kr! Fast det är ju klart, det ger ju ingen vinst på det hela taget.... än.

Men om vi räknar lite så blir det så här på ett ungefär.

Förlusten på 1 662:-kr kvittas mot kapital inkomster som exempelvis aktieutdelningar. Här återvinns 30% av summan och det blir således 498:- kr. Det känns extra mycket bra att Magdalena Andersson inte får förstöra dessa pengar också som med så många andra.

Utdelningen på isk kontot beskattas inte, ( eller bara väldigt lite) 75*4,85kr*0,3= ytterligare 109:- som finansministerinnan inte får i höst.
Summa summarum är nu alltså uppe på 620:-, men förlusten var ju 1 042 :- kr större.
Här måste alltså som så många gånger förr, tiden tas till hjälp. Om man förutsätter att årliga utdelningen fortsätter vara 9,75 kr, tar det alltså ytterligare 4,75 år innan hela förlusten är utjämnad.
Det är med andra ord ingen kvick fix, men Fattigbonddräng har inte så bråttom.

Den största vinsten är nog ändå att ha samlat ihop innehaven lite grann och få en bättre översikt, och lite mindre skatt att betala känns ju aldrig fel. Eller inte just nu i alla fall!

Det ska försökas hinnas med en månadsrapport i morgon innan det blir två veckors semesterresa!!
Hujeda mig.....inte jobba på två veckor, det har nog inte hänt sedan Fattigbonddräng gjorde lumpen.
Men med trevligt sällskap, nya miljöer och upptäcktsfärder ska det säkert gå bra....kanske.

Trevlig fredagskväll på er, nu blir det ostbågar att förgylla tillvaron med.
//Fattigbonddräng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar