onsdag 7 juni 2017

Firar nationaldagen med att köpa Norska aktier

Här är det öppen börs! Värt att flagga för.
När detta skrivs är det dagen då vi ska fira den svenska konstitutionen sedan år artonhundrahedenhös. Det finns säkert mycket i landet som kan vara värt att fira, men Fattigbonddräng har lite svårt för alla dessa självgoda politiker som står på städernas torg runt om i landet. Solar sig i glansen över något som de inte presterat men likväl försöker att påskina allt de har åstadkommit av det som borde firas. Det som Fattigbonddräng möjligen kan tänkas fira, är arbetet av de människor som byggt det som våra politiker nu så framgångsrikt håller på att plocka isär och rasera. Den välfärd som de gamla i landet allt mer får klara sig utan, eller personer med funktionsnedsättningar som får sin hjälp reducerad eller helt indragen. listan kan göras ganska lång, men att spara på de svagaste i samhället visar bara vilket svagt samhälle vi har. Så länge dessa grupper i samhället inte prioriteras så visar det bara hur fel ute våra styrande politiker är. Så tills de har omarbetat sina prioriteringar vill åtminstone Fattigbonddräng slippa se dessa självgoda och inkompetenta människor sola sig i glansen av sin egen ofullkomlighet.

Nog om inkompetenta och eventuellt om uti fall att det nu finns även kompetenta politiker, så lämnar vi detta traumatiska ämne. Men på tal om att sola sig så har Fattigbonddräng köpt in de vanliga 50 aktierna i Scatec Solar. Som tur är  kan man lita på våra brödrafolk i väster som håller börsen öppen för hugade spekulanter en sådan här dag. Vad resten av månadspengen skall användas till är inte bestämt än, men det lutar åt ännu mer H&M.

Det finns även två månaders resultat att redovisa och som vanligt har det puttats in 7 000:- kr i sparandet varje månad som nysparande. Sex av dessa tusenlappar har används för aktieköp och även inkomna utdelningar har det köpts aktier för.

När man ställer upp det hela ser det ut på detta vis. En förenklad kvartalsrapport minsann


                                  31 mar-17                 30 apr-17           31 maj-17 
Bank konto              77 489,64 kr              78 489,64 kr           79 489,64 kr
Aktieportfölj           519 309,31 kr            522 907,51 kr        544 648,15 kr 
Kapital 1                596 798,95 kr            601 397,15 kr        624 137,79 kr


Trotts nysparande och utdelningsrekord så presterar inte portföljen någon större tillväxt i sig själv.
Portföljen och skörden är uppdaterade på respektive sidor, så de går ju att studera närmare där för de som eventuellt kan finna intresse i det. Mest intressant är det ju för Fattigbonddräng själv.

Just för stunden så intresseras dock den Fattigabonddrängen mest av att få lite välbehövlig sömn.
Hoppas ni haft en trevlig nationaldag,och firat den precis som ni vill.
Sköt om er,  och ta det lugnt i trafiken. Glöm inte blinka om ni kör bil och ska byta fil eller svänga, Har ni någon av många nya bilmodeller som inte verkar utrustade med blinkers, (Visst är det märkligt?) får ni improvisera!
//Fattigbonddräng

17 kommentarer:

 1. För mig räcker det att titta mig runt om i världen för att inse att jag lever i ett fantastiskt land. Men självklart, här finns saker att förbättra.

  Vad gör du själv för att förbättra för de grupper du nämner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym
   Jo då landet är fantastiskt, men då menar jag nog nog mer landskap och natur. Än hur våra politiker sköter sig.... Det som är fantastiskt är ju dessutom till störta delen det jag nämner med hur det arbetats upp en gång. Inte att det nu rivs ner och försämras med indragningar på nästan alla områden.

   Det finns självklart saker att förbättra,för även bra saker kan som bekant göras lite bättre. Men när prioriteringen ligger i att försämra för de svagaste grupperna som inte själva har möjlighet att säga ifrån så tycker jag att det ändras i helt fel ände och på helt fel håll. Men självklart får man tycka som vill även här. Men jag tycker att det bevisar på ett svagt samhälle som inte tar hand om sina svagaste grupper. Andra får tycka annorlunda och förmodligen gör de det också eftersom det ser ut som det gör.

   Jag jobbar sju dagar i veckan och har som oftast ca sjuttiotimmarsvecka, så jag har dessvärre inte så mycket tid till att göra någon form av praktiska insatser för att fysiskt hjälpa dessa grupper. Var på väg att bli så kallad god man, men insåg att jag inte hade tiden för att göra ett bra jobb.,
   Men jag betalar som företagare omkring 70% i skatt av mina inkomster och det är dessa som jag tycker politikerna fördelar väldigt fel.

   Har och har haft vänner till funktionsnedsatta barn i min närhet, och vet vilket motstånd det finns i kommunerna för att bara ge den lagstadgade hjälp som dessa har rätt till. Detta borde enligt min mening vara en hjälp per automatik och en absolut miniminivå och som nu något föräldrar eller anhöriga behöver slåss och kämpa för hos lokala politiker och tjänstepersoner som inte lyssnar för det är en så liten del av väljarna som är berörda ändå. Först när media kopplas in brukar rätten till stöd infinna sig. Det ska inte behöva vara så i ett fantastiskt land!
   Vad gör du själv då för att nedmonteringen av välfärden inte ska fortsätta?
   //Fattigbonddräng

   Ha en trevlig dag i vårt vackra land med förbättringsutrymme.
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Väl talat!

   Radera
 2. Naturen och landskapet är vackert. I övrigt påminner Sverige om en rövarkula. Håller helt med bloggaren.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lars!
   Härligt med lite medhåll.

   Mvh Fattigbonddräng

   Radera
 3. Herr Snålgris håller helt med om att det på många ställen är helt bedrövligt med kriminalitet, långa vårdköer och småbrott som inte klaras upp. Det är väl inte totalt kaos på något ställe *än* med symptomen syns precis överallt, jag undrar hur länge det gamla svenska samhället som man är uppvuxen med kan hålla ihop när "icke-svenska" värderingar får allt större genomslag i samhället, senast läste jag någon tokighet om Ramadan där arbetsgivare tydligen ska "ta hänsyn" till att man inte orkar prestera under denna högtid. Vill man samhälle och näringsliv ska ta hänsyn till ens religioner ska man vackert flytta till ett land där detta accepteras och är inarbetat. Tyvärr är svensken över lag väldigt mjäkig och står helst och ser på medans mer handlingskraftiga folkgrupper med stor kraft möblerar om.

  Nog om politik.

  DU tror alltså fortfarande på H&M? Jag har sålt för ett tag sen och ser en lååång ökenvandring framför mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.
   Tack för medhåll, det jäser ju lite mest överallt. T.o.m en del Gammelmedier vågar ju skriva mer om de problem som vuxit fram. Nästa valutgång lär ju bli intressant att ta del av. Men det ska ju rinna mycket vatten i ån förs, så mycket kan hända och förändras innan dess. Finns visst skolor i Skåne som inte fick hissa svenska flaggan på nationaldagen, för det var en nationalistisk symbol.... kanske hade funkat med en Norsk eller Dansk??..orkar inte kommentera det mer än så.

   Idag, är det ju svårt att tro på HM... sjönk ju ännu mer idag. Men på lång sikt så tror, hoppas och gissar jag att det ändå kan visa sig vara en inte helt katastrofal investering. Jag har inte så bråttom, (trotts hög ålder) Men går aktiepriset ner under 190-200 kr nivån tror jag det kan bli trångt vid utgången.
   Köpte 20 aktier till igår..... Tänkte mig en 300 i väskan i närtid, så några till får ju plats. Sen får jag allt ta mig en funderare.

   Vänligen
   //Fattigbonddräng

   Radera
 4. Tack för at du nämner oss assistansberoende för att det känns som att vi skriker oss blåa utan att särskilt många verkar bry sig om att assistansen är väldigt hotad från regeringens sida och jag vet åtminstone tre personer som har dött på grund av indragen assistans eller hot om densamma.
  Det är tack vare assistansen som jag kan leva ett vanligt hederligt liv som vilken annan man som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rullstolsinvesteraren!
   Kul att höra av dig och att du kommit igång med ditt bloggande igen. Du har ju hittat några intressanta bolag.

   Regeringen Löftens vallöfte med allt till alla har ju dessvärre visat sig inte gälla de som verkligen är beroende av hjälp. Att dra in assistans hjälpen, när vi befinner oss i en högkonjunktur är så dåligt att jag inget annat kan, än att bli ledsen, arg och förbannad. Hur det känns för alla som drabbas kan jag inte ens föreställa mig, men jag hoppas att alla dessa, och alla andra också för den delen protesterar så mycket och högljutt det bara går.
   Det tråkiga är att hur mycket man än påtalar problematiken för beslutsfattare, så hörs det lika mycket som att viska på en hårdrockskonsert... det är visst swedenrock, därav den tarvliga jämförelsen....

   Hoppas verkligen du får behålla den hjälp som du behöver, och har all rätt till. Så du kan, orkar och vill fortsätta förgylla bloggosvärens sparkyrkomedlemmar med dina funderingar och gjorda investeringar även i framtiden.

   Ha det så bra det bara går, det är synd och skam att de som bestämmer, bestämmer så väldigt märkliga saker ;)
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Assistanskostnaderna har skjutit i höjden med anledning av våra nya medborgare. Till största delen på grund av fusk tyvärr. Tidigare gick fusket utifrån och in men nu går det inifrån och ut dvs med hjälp från människor från försäkringskassan etc. Detta då det fins en hets om att få in människor med annan etnisk bakgrund. Saken är dock att vi är väldigt olika och att lojalitet mot system och samhälle inte finns på samma sätt där. Ett bra exempel på hur illa det är skatteverkets rapport om att MINST 50% av de asylsökande försker mygla med identiter för att kunna få ut mer bidrag. Minst alltså.

   Som arbetande i blått vill jag påstå att om gemene man hade vetat hur det ser ut däreute så hade nog SD haft minst 90%. I övrigt tror jag att vi har korsat Rubicon och att inget går att göra. Kan tänka mig konflikter i framtiden där vi kommer ha en massa olika separatistiska rörelser och en svag statsmakt med oförmåga att upprätthålla våldsmonopolet (verklighet redan idag) som ger ett våldsamt, oroligt och än mer polariserat Sverige än idag.

   Tills dess sparar jag allt det går. Köper utdelande aktier och planerar för att lämna landet på något sätt framöver ifall så krävs. Att tänka tanken gör att man iallafall ligger rätt långt fram.

   Mvh

   Radera
  3. Hej Anonym.
   Det har som du påpekar varit flera kända fall med omfattande fusk, hela bolag som har/har haft sin verksamhet helt inriktad på att fuska till sig bidrag. I den kommun som Fattigbonddrängs bopålar är nedslagna har det även hållit kurser för de nykomna från icke skidåkande länder om hur de ska optimera alla bidrag som finns att tillgå. Kreativiteten är god för olika kombinationer.
   Men lösningen är inte att ta bort assistansersättningen för de som verkligen behöver den. Utan det är stoppa fuskarna, det gäller för övrigt alla bidragssystem. Stoppa de som fuskar, men slå inte på de redan svaga, som inte ens får hjälp av kommunerna om vad som kan sökas och hur detta görs. Vad gäller alla nykomlingar som inte följer regelverk eller svensk lag överhuvudtaget så tycker jag att det borde diskvalificera dem för medborgarskap direkt. Skicka tillbaka några som inte kan sköta sig, så kommer det att ge tydliga signaler på att det ger fördelar att sköta sig, och inte som nu tvärtom...

   Det är nästan så att medborgarlön lockar för att få bort möjligheten till fusk, slopa alla bidrag och inför medborgarlön. Det blir väldigt svårt att fuska då... sen har säkert det också sina brister, beroende på vilken typ av medborgarlön som införs. Förmodligen en utopi, men intressant att fundera över hur det skulle lösas.

   Om gemene man hade vetat, eller tagit till sig den information som finns över hur socialdemokraterna har samarbetat med muslimska brödraskapet under väldigt lång tid. Skulle jag gissa att SD hade haft större väljarkår redan nu. Som sagt nästa val kan bli spännande, men med det svenska fåket vet man aldrig.....

   Även Fattigbonddräng har förberedande planer om att emigrera. Om det blir så vet ingen just nu. Men visst om kalifaten (no go områden, som enligt politikerna inte finns!!?) växer sig allt större i landet så finns väl inte mycket att välja på. Men lite motstånd börjar faktiskt skönjas både i media och hos en del politiker som i alla fall vågar säga att det finns problem....Vågar man hoppas på en förändring?

   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera
  4. Fattig bonddräng, Tack för dina vänliga ord om mig. Jag ska göra allt jag kan för att fortsätta blogga och hitta intressanta ämnen att skriva om. Det lovar jag dig!

   Radera
  5. Tack själv!
   Jag ser fram emot dina inlägg.

   Radera
 5. @Fattigbonddräng,

  Skriver lite om detta på Lundaluppens blogg. Ibland hamnar man i en situation att man får tacka för sig. Vilket jag gjort när det gäller investeringar i Sverige. Då man hamnat i en situation då man inte förstår vad som pågår i Sverige.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så om jag tolkar dig rätt så investerar du Lars men ej längre i Sverige? Jag har ca 5% av portföljen i Sverige och mer blir det nog inte.

   Angående att man inte förstår vad som pågår i Sverige så är det tyvärr så. Många beslut är så uppåt väggarna så man vet inte om det är medvetet i någon postmodernistisk anda för att förstöra eller om det är inkompetens. Och vad är värst? Å andra sidan röstade 44% av ungdomarna på Corbyn i England, en ganska obehaglig herre och samtidigt förbjuder man så kallad manspreading i kollektivtrafiken i någon del av Spanien, det vill säga att sitta bredbent.

   Kanske lite offtopic men en rolig sida angående all galenskap är Toklandet

   Tack för din blog Bonden och tack till alla som kommenterar.

   /I blått

   Radera
  2. @ Annonym Lars.
   Det är inte lätt att förstå vilken agenda de folkvalda har för landet, samhället eller folket. Den verkar vara något som de helst vill dölja, men det luktar mer och mer illa ju mer det rörs om i den stora grytan Sverige.
   Intressant, att fly landet med kapitalet innan man flyttar ut själv. Ska tänka lite till på det, har ju mest kommit Norge själv. Det kanske är en början...


   @ Anonym I Blått
   Ska titta in på toklandet när jag finner mera tid....kanske i morgon om det regnar :)
   Tack för att du läser och givetvis stort tack till dig och alla som kommenterar. Det är oftast mer intressant med kommentarerna än själva inlägget... åtminstone för mig.

   //Fattigbonddräng

   Radera