fredag 3 mars 2017

Februari rapporten

Februari 2017

Årets kortaste månad tar alltid slut lika fort, nästan lite snopet hur snabbt den går över.
Det är bara till att gilla läget, bryta ihop om det känns bättre och sedan komma igen.

I februari placerades sex tusenlappar som vanligt till aktiesparande och lek. En tusenlapp fick förgylla buffertsparkontot, så sparandet bara fortsätter som vanligt. Återkommande rutiner är trevligt när det gäller sparande, det blir liksom av då.

Redan februaris första dag flyttade ett nytt bolag in i Fattigbonddrängs portfölj, det norsk baserade företaget Scatec Solar. Det blev en liten post om 50 aktier i detta solenergibolag, och en köporder om lika mycket till ligger ute nu under mars första vecka.
Den resterande månadspengen för februari användes till att fylla på mer i H&M.

En för Fattigbonddräng tämligen stor förändring i aktiesparandet, var att det även öppnades ett nytt isk.konto. Dit fick H&M, Telia Company, Ericsson och Skånska Energi flytta ifrån den gamla depån.  Detta innebar att en förlust på knappa 11 000:- kr realiserades. Surt sa räven om rönnbären, men denna kommer väl till pass för att kvitta mot kapitalinkomster när låneräntan inte kommer att räcka till i kommande deklaration. Eventuellt kan även något innehav som visar plus, få flytta till isk om det finns utrymme och anledning.
Ja, flytten är mest en skatteplanerings åtgärd. Till skillnad från Mona Shalin tycker inte Fattigbonddräng att det är häftigt att betala skatt. Men det gör visst inte hon heller, skattmasen jagar henne tydligen för skatteskulder på runt 300.000:- kr. 
Så, så väldigt häftigt tycker hon tydligen inte det är med skatteinbetalningar.

Det kom även ett litet bidrag från pigan, som var på 136,03 kr härrörande från Northwest Healthcare Properties Reit. Inte så stor peng men ändå en ökning på 12% från februari förra året.
Det har även hoppats jenka mellan Ericssons A och B aktie under månaden, vilket har ökat kassan med 820:- kr samt 5 st fler aktier. En sysselsättning med ganska så låg risk, en liten risk finns att man blir sittande med kassa om köp till lägre pris inte går igenom, 
Men, pengar på kontot är ju inget jätteproblem.

Lekportföljens tredje månad blev en rejäl rekyl nedåt. minus 88,95 kr eller -5,93%. Av de 113:- kr som finns i kassan är 108:- hemtagna vinster, och de tre innehaven ligger tillsammans back på 183,70 kr vid månadsskiftet. Den 15e mars kommer nästa peng till lekportföljen. Det ska bli kul!

Blev det nu någon skillnad från januaris resultat? 
Jämförelsen ser ut så här mellan månaderna:

                                   31 jan-17                 28 feb -17  
Bank konto              75 489,64 kr              76 489,64 kr
Aktieportfölj           509 988,94 kr            540 223,27 kr
Kapital 1                585 478,58 kr            616 712,91 kr

En skillnad på +31 234,33 kr är ändå inte illa för en amatörsparare. Snart tar ju även utdelningssäsongen fart vilket hjälper sparandet för en Fattigbonddräng på traven.
Lite av högmässa i sparkyrkan.

Aker, BankNordik och Danska flygplatsen har lämnat sina årsrapporter, finns anledning att återkomma till dessa under mars.

Snart dags för fredagsmys med ostbågar i beredskap, och ändå fortfarande inga orkla aktier i portföljen. Men orkla är ju så mycket mer än bara ostbågar.

Gott veckoslut på er.
//Fattigbonddräng

4 kommentarer:

 1. Önskar dig en trevlig helg! Själv ska jag mysa med lite räkor. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, önskar dig detsamma!!

   Räkor kan väl duga, om ostbågar inte går att få tag i.....

   Radera
 2. Ja, nu är ju helgen snart slut så jag får väl istället önska en skön söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Per Penning det får du så gärna göra!

   Söndagen användes till en schackmatch i allsvenskan, så tiden nyttjades väl!

   Söndagen är ju nästan slut nu, å jag önskar dig en trevlig ny vecka!
   Hälsar Fattigbonddräng

   Radera