onsdag 7 december 2016

November rapporten, och nytt bolag i portföljen

En vecka försenad så lyckas Fattigbonddräng med att redovisa novembers resultat. Förmodligen sist på bollen som vanligt, men det är ju ingen brådska med att bli rik. Det kan ju även föra med sig en massa problem, har tv reklamen visat prov på. Sedan kan man ju även ställa sig frågan när är man är rik? Fattigbonddräng är övertygad om att det inte enbart handlar om pengar, utan lika mycket om att leva som man vill. Kunna göra det man vill, när man vill och fullständigt ignorera vilka normer samhället man har runt omkring sig än har satt upp.

Man ska arbeta och ha ett jobb som generar lön, ändå har Fattigbonddräng sagt upp sig från sin tjänst i Skåne. Ett jobb som han trivdes alldeles utmärkt med, ett jobb med möjligheter att påverka och påverkas av verksamheten. Trevliga arbetskamrater och väldigt bra chefer, särskilt närmaste chefen var/är ett föredöme över hur en chef skall vara. Ändå säger Fattigbonddräng upp sig!! Anledningen är inte de åtta timmar som tillbringas för att sälja sin tid mot arbete, utan de övriga sexton timmarna i främmande landet Skåne.

Fattigbonddräng är inte så förtjust i ute kvällar på egen hand, inte med andras händer som sällskap heller för den delen. En yngre variant av dräng som inte var paxad av sambosan, hade säkert funnit på råd, och levt livet i den skånska utelivs natten. Men åldern tar ut sin rätt, och det livet lockar inte en gammal man. Det blev lite för tråkig fritid, med allt för mycket egentid som inte kunde utnyttjas till sånt som den Fattigabonddrängen vill göra på fritiden, odla i trädgårdslandet, plocka bär och svamp, sköta om hus och hem, bygga staket och pilla i garaget med typiska pappa grejer. Helt enkelt skrota omkring hemma vid och göra det som faller på och känns kul, viktigt och givande just i stunden.

Så, då blir det väl mindre pengar in framöver. En förmodligen fattigare tillvaro, men ett rikare liv. Detta rikare liv kommer med största sannolik att påverka sparvolymerna kommande månader och kanske årsvis framåt.
Men nu skall vi inte gå händelserna i förväg. Utan tar november resultatet först, kronologiskt skall det vara. Det har sparats en tusen lapp på sparkontot och satts över 5 500:- kr till Avanza depån, Så ännu är det som vanligt. Månadens inköp blev Ericsson B, det gjordes även en försäljning eller snarare ett byte från Ericsson A till Ericsson B som resulterade i trettio fler aktier. Vilket också kan ses som ett sätt att öka utdelningarna.

Så här slutade november i siffror:


                                   31 okt-16                 30 nov-16  
Bank konto             71 989,73 kr              72 989,73 kr
Aktieportfölj           462 491,76 kr            479 858,61 kr
Kapital 1                534 481,49 kr            552 848,34 kr


Det går framåt och runt tjugotusen saknas till nästa whisky nivå.
Månadspengen för december har förts över och redan på decembers första dag köptes ett nytt bolag in i portföljen. Trots den höga US dollar kursen så handlades ett bolag från den amerikanska börsen in. Det blev GlaxoSmithKline PLC, det handlades lite försiktigt och endast tio aktier landade i depån. Sambosan är inte förtjust i detta bolag då det är ett medicinföretag. Sådana företag är enligt henne ungefär djävulens påfund. Men Fattigbonddräng skänker gärna en tacksamhetens tanke till uppfinningar som Alvedon och liknande när huvudvärken sätter in och man nästan ber folk om att skjuta en i huvudet för att smärtan gör så man inte står ut längre. Men vad vet väl kvinnor om smärta......(OBS ironi. Kunde bara inte låta bli )

En extra utdelning har också kommit Fattigbonddräng till del i december, försäkringsbolaget som fått förtroendet att förse det Fattigbonddrängska hemmet med försäkringar har delat ut överskottet till försäkringstagarna. Det ramlade in 997:- kr, Dessa plus tre kronor ur egen ficka har satts in på Avanza för att köpa fler aktier för.

Så, det var en liten uppdatering, nu väntar kossorna på att få mat och bli mjölkade. Så helt utan inkomst blir nog inte Fattigbonddräng. Arbeta är ju den fattiges lott här i livet, och det har sina fördelar att styra över arbetet själv, och att kunna utnyttja ledigheten till fria aktiviteter, hopp och lek!

Ha det nu bra i vinterrusket, stressa inte bara för att det snart är jul. Den inträder inte tidigare eller senare hur man än springer. Så det är ingen idé.
//Fattigbonddräng


3 kommentarer:

 1. GSK är ett brittiskt läkemedelsbolag, noterat på NYSE bland annat. En viss % allokering mot den branschen är väl aldrig fel. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan!
   Jag har saknat läkemedelsbolag i portföljen sedan jag sålde Astra Zeneca, till sambons stora glädje. Hennes glädje bestod inte i vinsten utan just av avsaknaden av medicinbolag i portföljen.....Däremot finns lite läkemedel i ppm fonderna.
   Men nu blir det andra piller som gäller, och fler hoppas jag att det blir!
   Om sambon blir allt för uppjagad, kanske jag kan hitta något lugnande medel från GSK att stoppa i henne ;)

   Radera
  2. Tack Johan!
   För påminnelsen om att GSK är Brittiskt, men handlas på NYSE. Har ändrat lite på texten så det blir mer rätt och riktigt.

   Radera