lördag 1 oktober 2016

Återigen en månadsredovisning

Det sägs att tiden går fort när man har roligt, om detta stämmer så borde Fattigbonddräng ligga och vrida sig av skratt. För jädra i min låda vad fort en månad passerar förbi. Nu är det väl inte enbart roligt att tiden har så väldans bråttom, för efterhand som dagarna tickar förbi blir man bara äldre och  äldre. Förhoppningsvis blir man även lite klokare med ökad ålder men även tillbakablickar på svunna tider infinner sig.


Den unga varianten av Fattigbonddräng visste exakt hur, när och vart han var på väg, eller åtminstone vad han ville vara på väg till. Det fanns bara en enda väg att vandra vidare på. Då, för många år sedan var det självklart den rätta vägen.
Dagens Fattigbonddräng, skulle väldigt gärna ta den unga varianten i örat och vid ett flertal tillfällen leda in honom på en annan väg. En väg som dagens Fattigbonddräng skulle ha haft en väldigt stor nytta av.  Det första draget i örat skulle givetvis vara det som vi som tillhör sparkyrkan har som första budord. Börja spara i så tidig ålder som möjligt för att få så stor nytta det bara går av ränta på ränta effekten. Samt vad enkelt vardagens små besvärligheter kan lösas med en buffert undanstoppad på lämpligt ställe.

Det är nu cirka fyra år sedan Fattigbonddräng hittade vägskälet med vägen som leder till sparkyrkan och dess lära. Lite för sent i livet för att fullt ut kunna ta del av möjligheterna, men ändå i tid för att få en liten del av kakan, (förhoppningsvis,kanske, ta i trä, osv.)

Nu är ju inte pengar allt här i världen för att få ett lyckligt och bekymmerslöst liv. Även om dessa underlättar vardagen något kopiöst. Den unge herr Fattigbonddrängs öron skulle inte tagit så stor notis av ovan nämnda drag i desamma. De skulle däremot farit nära på illa, av alla andra tillrättavisande för att han borde valt en annan väg allt som oftast. Det viktigaste är nog att välja rätt föräldrar. Jo, det kan vara lite knepigt, men väldigt viktigt för ditt framtida liv. Fattigbonddräng vet att det sägs att vi lever i ett så kallat klassfritt samhälle. Därmed behöver inte allt som sägs vara sant. Det har en stor betydelse om ens föräldrar tillhör kungahuset eller är uteliggare över vilka förutsättningar som står till buds. Detta val är förvisso svårt att göra rent praktiskt,  men enligt en sambo i Fattigbonddrängs närhet väljer man tydligen sina föräldrar innan man kommer hit. Fattigbonddräng har inget minne av detta val eller var ifrån han kom.  Men han är nöjd med de föräldrar han valde, för de har gjort ett bra jobb med de förutsättningar som har funnits till hands. Så öronen får gå fria i detta val.

Utbildning är ett annat viktigt val, men hallå din unge tok. Lantbruksutbildning?? Vilket politiskt parti vill värna om svenskt lantbruk och att kunna ge folket mat på bordet?  Eget lantbruk måste väl finnas i landet om det råkar bli krig,blockad, lockout, lockin eller bara väldigt otrevligt i den närmaste omvärlden? Hävdar då denna yngling till sitt försvar.
Nej, just det ja. Politikerna i Sverige har ju bestämt att det aldrig mer skall bli krig eller osämja i världen. Det är ju bättre och billigare att transportera hit maten från andra länder än odla den själva. Hur de sköter sina odlingar och föder upp sina djur?... tänk inte på det, det är ju mat, ät och låt maten tysta mun.
Så här gjorde unge Fattigbonddräng nog ett felaktigt val i begynnelsen. Dessvärre är detta inte det enda felval som gjorts,...  Fast detta är ett felval Fattigbonddräng trivs väldigt bra med, för vad annat skulle en Fattigbonddräng syssla med?
Det får bli ett litet lätt drag i den ena örat för ett politiskt felaktigt val.

Ibland gör ju även kärleken val åt en, och jämrans vad fel det kan bli. Här lyfter dagens Fattigbonddräng den unge i bägge öronen och skakar runt så hårt han orkar. Hur kunde du välja den där!!??  Skriker han in i de nu blågrönröda ömmande öronen. Det kommer inget svar från den unge, förmodligen har han förstått sitt misstag och lärt för livet..... kärleken kan man minsann inte lita på....
Det är ungefär tio är sedan Fattigbonddräng slapp ifrån "den där", en hög försörjningsbörda och en näst intill omöjlig arbetssituation. Ett felaktigt val av partner som fick stor inverkan på livet.

Men så, strax därefter gör kärleken plötsligt ett nytt val åt Fattigbonddräng, och jämrans vad bra det kan bli. Kärleken kan man minsann lita på. Det är människorna man skall se upp med. Så kommer då funderingarna, hur hade livet sett ut om den unge Fattigbonddrängen valt nuvarande sambon från allra första börjat istället. Tja det får vi aldrig veta, men det skulle varit ett mycket bättre val redan då!

Sammanställning av denna "livserfarenhet" får bli


 1. Välj rätt föräldrar
 2. Välj utbildning omsorgsfullt
 3. Starta ett sparande tidigt, gärna från födseln. (Se punkt 1)
 4. Välj rätt livskamrat redan från början. 

En helt annan sammanställning är månadsredovisningen, det händer inte så mycket i september utan det rullar på som vanligt. En extra tusenlapp har satts in på depån denna månad för det kom en oväntad skatteåterbäring på 869:- kr. Denna avrundade jag lite uppåt, så totalt har 6 500:- kr tillförts aktiedepån. Sparkontot har fått sin vanliga tusenlapp och bolånet har även denna gång betalats med det vanliga kassaflödet. Det ger vid handen dessa siffror.


                                   31 aug-16                 30 sep-16  
Bank konto             69 989,73 kr              70 989,73 kr
Aktieportfölj           414 800,21 kr            433 659,53 kr
Kapital 1                484798,94 kr            504 649,26 kr

Nästan tjugotusen kronor i ökning och det får mest skyllas på Aker som ökar i pris oroväckande fort just nu. Fredagens stängning var på årshögsta 275,00 Nok  vilket ger en ökning på tolv månader med 85,81%.
Fattigbonddrängs portfölj är ju under uppbyggnad, och diversifieringen är tänkt att jämna ut sig och bli mer balanserad allt eftersom nya pengar sätts in och utdelningarna placeras.
Men Aker vägrar ställa in sig i ledet och har fortfarande en tung vikt. Den väger lika mycket nu som juni-15 när senaste köp gjordes och den kändes fullinvesterad för lång tid framöver. Bara värdeökningen i Aker är större än värdet på portföljens näst största innehav HM. HM har visserligen backat, och fredagens kvartalsrapport bidrog till ännu lägre pris.
Diversifiering är inte Fattigbonddrängs paradgren, men man kan inte vara bra på allt.

Avslutningsvis tillönskas alla en riktigt trevlig helg!
//Fattigbonddräng

6 kommentarer:

 1. Det var en ytterst trevlig sammanställning!

  Hur livet skulle varit om vi från början valt livspartner, slagit in på sparandets och investerandets väg och så vidare vet man ju inte. Man gjorde det bästa beslutet man kunde i den stunden. (Nu på äldre dagar har natuligtvis mängden idioti reducerats. Hoppas jag.)

  Jag hoppas att månaden också bjöd på en lite mer än lagom mängd årgångsostbågar.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Egon.
   Självklart är vi mycket klokare idag än igår....

   Månaderna bjuder alltid på mer ostbågar än vad som brukar anses lagom.
   Vilka årgångar av dessa bågar som är bäst vågar jag inte uttala mig om, då de aldrig blir så gamla i Fattigbonddrängs ägo. Då de räknas som grönsaker så skall de dessutom helst konsumeras färska!

   Hälsningar
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Varför är det så svårt att känna igen "rätt", innan man gjort fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattigbonddräng får nog bli svaret skyldig.
   Men det beror förmodligen på brist på erfarenhet, men det är mest en gissning.

   Radera
 3. Intressant nu när vi återigen är intresserade av ett militärt försvar här i landet...att ingen är intresserad av att vi är självförsörjande på livsmedel...frågan är vad vi egentligen ska försvara efter ett par veckor om vi inte har mat??

  Över halvmiljonen nu hatten av för det!! Själv var jag mycket nöjd med att vi nu som familj med en inkomst och 3 barn ändå är en familje som har en positiv sparandegrad i september.
  http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/månadsuppföljning-september-trots-allt-tillbaka-till-positivt-sparande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en märklig livsmedelspolitik som bedrivs i konungariket Sverige idag.
   Jag tycker det är bra att det satsas på försvaret igen, i mitt tycke alltför sent och alldeles för lite. Vad som sedan är värt att försvara är jag allt mer tveksam till, och det är en obehaglig känsla att funderingen överhuvudtaget tar form.

   Tack för hattlyftet, det är skönt att passera halva millen igen efter mitt syndiga bilköp som tog en del pengar i anspråk.

   Vill också passa på att tacka för att du fortsätter blogga även efter det du blivit fri! Det är sådana berättelser som inspirerar, även om man själv aldrig kommer så långt.

   Radera