torsdag 1 oktober 2015

September-15 är slut


Så har det blivit dags att vända blad på almanackan igen. September har lämnat oss som så många gånger förr och en ny nästan orörd oktober kliver in i dess ställe.
Fattigbonddräng har under september betalat ränta på bolånet med 2 120:- kr. Nästa gång vet jag inte när det blir, är ännu inte färdigförhandlad med övriga lånegivare. Helt mitt fel så jag tar på mig hela skulden då jag inte prioriterat det med anledning av viktigare förhandlingar just nu. Så för tillfället löper lånet vidare hos Swedbank med listräntan 1,97% tror jag den är för tillfället. Ingen katastrof i sig men en eller annan hundralapp i månaden extra blir det förstås. Fast ingen ko på isen för det, Fattigbonddräng överlever förhoppningsvis även detta.
Sparandet fortsätter enligt plan trotts utlandsresan, vilket känns skönt. Det räckte med att tulla 5 000:- kr på sparkontot för denna utsvävning. Det har alltså som vanligt satts över 6 500:- kr till bankkontot, och det har förts över 5 619:58 kr till Avanza depån för kommande köp i oktober, den ojämna summan härrör sig från ett avslutat konto i Swedbank och det kändes bara dumt att splittra upp den pengen.

Efter lite räknande ser månadsredovisningen för september-15 ut så här.

                                 31 aug-15                   30 sept-15
Fonder                    12 984,34 kr              12 671,33 kr
Bank konto           132 562,23 kr            131 462,23 kr
Aktieportfölj           261 970,33 kr           263 316,92 kr 
Kapital 1                407 516,90 kr           407 450,48 kr 

Andra månaden i rad med minskande siffror på nedersta raden, lika bra att vänja sig. För idag ska ju enligt profeterna en ny börskrasch inledas... verkar inte så när jag tittar till börsen på förmiddagen men mycket kan hända innan kvällen.

Pare har lyckats med  att förlänga rekonstruktionen till 28/12 -15 är någon förvånad?

Krama om varandra i höstkylan, och börskylan.
//Fattigbonddräng

5 kommentarer:

 1. Om du antyder dagens artikel om Martin Armstrong i Dagens Industri, så menar han inte en börskrasch. Snarare början på en vändning vad gäller tilltron till stater, regeringar och centralbanker. Den vidlyftiga utlåningen, kvantitativa lättnader och annat alltså. Det kommer påverka statspapper, obligationer och liknande. Det kommer bli rätt turbulent närmaste åren, med oroligheter och konflikter, menar han. Ironiskt nog kommer det kunna få positiva effekter på tillgångar såsom aktier, ädelstenar, konst och annat. Inte säkert att heller Sverige påverkas i stor grad. Om han får rätt även denna gång återstår att se. 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det råder snarast konsensus om att obligationer kommer gå ned/rasa framöver. Inte behöver man väl siffermagi och sektliknande guru-uttalanden från en foliehatt för den förutspåelsen?

   Jag tycker iofs det ligger mycket i att tilltron till maktstrukturerna skakar i sina grundvalar. Men det baserar jag på deras oförmåga att hantera kriser, arbeta proaktivt och avsaknad av visioner. Inte siffermagi och magiska datum.

   Radera
  2. Ja Johan, det var Armstrong jag tänkte på, även om jag inte tror på allt jag läser. Regeringar och särskilt vår svenska sådan har jag ingen tilltro till varken idag eller tidigare. Och här tror jag katastrofen redan är ett faktum och ställer mig bara undrande till hur kraftig kraschen skall bli innan de har lekt färdigt i sandlådan.
   Fattigbonddräng sällar sig till Anonym ovan och håller med om att det mesta nog är påverkan av maktstrukturernas oförmåga att hantera olika situationer som de inte har tänkt sig ska kunna hända.

   Radera
 2. Tror inte att det blir någon börskrasch, möjligen lite kraftigare svängningar pga allt annat skit som händer, men i övrigt säger jag som med den påstådda bostadsbubblan: Jag tror det när jag ser det.
  Tills dess öser jag på som vanligt.

  (Hur ska en bostadsbubbla någonsin kunna spricka när det kommer 2000 nya svenskar om dagen till det här landet? Samtidigt som det kommer en busslast nya stockholmare varje dag, från övriga Sverige. Alla behöver bostad.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risk för börskrasch är kanske inte så stor just nu. Men att gycklarna i regeringen kraschar den välfärd som vi trotts allt har haft i landet verkar mycket sannolikt. En välfärdskrasch är nog snart oundviklig, är jag rädd för.
   Men det var ju väntat som jag skrev på bloggen redan 23 oktober -14. "Nedmonteringen är igång nu". Dessvärre verkar den bara fortsätta allt snabbare. Och jodå, jag har samma uppfattning fortfarande De är inte kloka de där sossarna!

   Radera