söndag 5 juli 2015

Påfyllning av NorthWest

The Stewart Building
Juli inleddes med att köpa in 100 nya aktier i NWH.UN till 7,88 CAD. Detta beslut fattades med anledning av att Fattigbonddräng gärna vill ha lite mer utdelning varje månad, samt att företaget informerat om kommande återköp av aktier och även flaggat för stundande insiderköp. Återköp och att insiders köper aktier ser jag som positiva signaler, om kursen slutar att sjunka i och med det är inte säkert. Men bara utdelningarna fortsätter komma i oförminskad omfattning så är drängen nöjd tills vidare. På bild ses en av byggnaderna som finns i företagets bestånd.

Redan de gamla Grekerna... ja eller i vart fall dagens Greker går till val idag. Fattigbonddräng har inte fördjupat sig i problematiken, han får ju ändå inte rösta.  Sveriges regeringar brukar ju vilja vara hela världens problemlösare och givetvis borde Sverige gå före och betala Greklands skuld. Det skulle säkert ge våra politiker några klappar på axeln när de träffar sina internationella kollegor!  Men  innan dess hoppas Fattigbonddräng att grekerna kommer till rätta med sina problem, eller om det nu är långivarnas problem. Allt enligt tesen att har du lånat en miljon och inte kan betala tillbaka har du ett problem, har du lånat hundra miljoner och inte kan betala tillbaka så har banken ett problem. Talesättet är väldigt talande i Greklands fall. Så om man behöver låna pengar, ska man alltså låna väldigt mycket pengar och flytta problemet från sig själv till långivaren. Då finns hopp om att få skulden avskriven, i Sverige heter det skuldsanering när privatpersoner hamnar i den sitsen. Fattigbonddräng är något kritisk till det sättet att lösa problemet, även om det kan vara svårt att hitta bättre sätt om nu den skuldsatte verkligen vill förändra sig. Det är väl mest känslan av att människor inte behöver ansvara för sina handlingar som känns lite fel. Som vanligt blir det att någon annan får lösa problemen som det ställs till med.

Skatteverket har passat på att sänka taxeringsvärdet på Fattigbonddrängs fastighetsimperium bestående av en stycken villa med tillhörande tomt. Sänkningen kommer lägligt när vänstern går ut med krav om återinförd fastighetsskatt. Att Fattigbonddrängs plånbok sedan inte förstår skillnaden mellan fastighetsskatt och fastighetsavgift är nog mest bevis på brist på ordförståelse. Det som känns relevant i frågan är hur många kronor som måste lämna plånboken, inte vad politikerna kallar det för. Tänk vad förvånade alla vänster människor ska bli den dagen de upptäcker att andra människors pengar har tagit slut... vem ska betala åt dem då?

Ta vara på sommaren och var snälla mot varandra i värmen.
//Fattigbonddräng

4 kommentarer:

 1. Ja, det där med Grekland klurar jag på. Saknar en fördjupande rapportering så man få en bld av om det är grekerna som är lata eller långivarna som är giriga. Rent spontant tycker jag att man inte kan skylla banken för att man inte har en budget som går ihop. Men det är kanske inte så enkelt.

  Och värmen har jag tröttnat på för länge sedan...

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Ja det är inte lätt med alla rykten, sanningar och spekulationer om Grekland och krisen där. Men spännande är det så här lite från avstånd.... Ska bli intressant med hu det löser sig eller inte. Kanske kan man få några tips inför höstens omskrivning av bolånet? Det är nog bankens fel att jag ville låna pengar för att bygga mitt hus.... skall förfina argumenten inför drabbningen...
  Värmen ja..., kall öl funkar en stund.
  Sköt om dig.

  SvaraRadera
 3. Det här man ju på namnet att en fastighetsavgift inte är en skatt. Den heter ju "avgift".

  Men ja, jag vet inte hur många som gick på att fastighetsskatten avskaffades. Kanske ganska många eftersom den nya skatten har ett tak som gör att man inte behöver bekymra sig så mycket om vad grannens hus säljs för så alla blev glada. Oavsett hur bra det var att sätta ett tak på fastighetsskatten (förlåt, avgiften) så har det nog bidragit till bubblan också så helt lyckat har det inte blivit.

  Bra påminnelse om det gamla talesättet "har du lånat en miljon och inte kan betala tillbaka har du ett problem, har du lånat hundra miljoner och inte kan betala tillbaka så har banken ett problem"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för förtydligandet Daniel!
   Min ordförståelse ökade markant, vilket i och för sig inte är så märkligt då jag är underutbildat.
   Jag tror att de flesta inte gick på politikernas ordvrängande, men de riktigt religösa tror nog på överheten.

   Japp, det gäller att låna rejält om det ska lånas. Jag gjorde fel även där!

   Radera