torsdag 23 april 2015

Utdelning i NorthWest

Det kom in 74 kronor och 73 öre i utdelningen från NorthWest under natten. Avanza tar tid på sig att räkna ut valutakurs och skatter, men vad gör några dagar hit eller dit.
Några som däremot är extremt noga med tiden och har skapat en klocka som skall visa tiden så rätt som det bara går att få en klocka att göra är forskarna från Colorado i landet USA. Där har de ett ur som mäter tiden med strontiumatomer och dessa kontrolleras av laserstrålar. Genom att mäta svängningsfrekvensen när atomerna oscillerar mellan två olika elektroniska energinivåer.  (Som den enklaste sak i världen.)
I fjol konstaterade man att klockan nu var så pass precis att den bara skulle dra sig med en sekund på ca 5 miljarder år. I Fattigbonddrängsvärld är det en helt tillräcklig noggrannhet, där kan det ibland vara svårt att hålla koll på vilken veckodag det är. Men inte för forskarna i Colorado. Nu har man lyckats justera och förbättra klockan till den grad att den nu bara drar sig med en sekund på 15 miljarder år vid normal rumstemperatur. Det är en väldigt lång tid, undrar om någon finns kvar på vår planet som kan verifiera denna uppgift från TT då?

//Fattigbonddräng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar