tisdag 14 april 2015

Skatteåterbäring är ett härligt ord

Så kom då skatteåterbäringen in på kontot i förra veckan. Fast att Fattigbonddräng vet att det inte är så smart att betala in mer skatt än nödvändigt i förväg. Så känns det ändå trevligt när dessa pengar kommer tillbaka där de hör hemma och gör bättre nytta än i regeringens giriga rödgröna klor. Det innebär också att det inte behöver funderas på om
F-skatten räcker, när och om lite mer uppdrag ramlar in till orderboken.
Årets återbäring avrundade jag till 42 000:- kr. En stor summa för en Fattigbonddräng, som fördelas på följande vis 10 000:- kr sätts in på sparkonto och resterande summa kommer att fungera som en del av lön under några månader för att avlasta företagskontots privata uttag lite under en period med tre till fyra tusen per månad.
Fattigbonddräng tycker att börsen just nu är dyr över lag, särskilt de bolag som återfinns på bevakningslistan därför används inte dessa pengar till extra aktieköp nu direkt. Utan endast ordinarie månadsköp kommer att tillämpas.
Om någon nu mot förmodan undrar så blev månadens köp Aker! Den kostade någon krona mer än mitt GAV vilket var länge sedan, så det rör på sig uppåt. Aker står nu för ca:28% av portföljen, en eller max två månaders köp kvarstår innan jag nått önskad position i bolaget. Vad jag ska köpa sedan har jag inte beslutat än men det räknas på lite olika kandidater. Även att bygga lite kassa eller amortera av på bolånet finns i tankarna som alternativ.

Halva månaden har snart gått, var tar alla använda dagar vägen?
//Fattigbonddräng

5 kommentarer:

 1. Du är modigare än vad jag är. Aker är intressant, men 28%< är en ganska hög exponering. Du ligger en del på plus nu då förmodar jag. :) Hur tänker du kring utdelningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Modig eller dumdristig,inte vet jag! Jo jag ligger plus, bara idag gick det ju upp nästan 5%. Även valutan har spelat en viss roll senaste tiden. Som väntat blev utdelningen sänkt, men inte så mycket som jag befarade, (hurra!). Har inte heller lyckats reda ut om det är fördelaktigt att ta allt i pengar eller att ta del av erbjudandet om halva utdelningen i aktier och halva i pengar det lutar åt att jag provar det senare. Vill ju lära mig hur det funkar (nyfiken i en strut)....och jag vill gärna ha några aktier till. Har du erfarenhet så dela gärna med dig till en novis i ämnet.
   Sedan hoppas jag att priset backar lite igen efter utdelningen som sig bör, annars får jag kanske nöja mig med den position jag har byggt upp så länge. Även om %-en är hög är det ju inte så stora summor med en liten portfölj.

   Radera
  2. P.S. Rent formellt skall väl utdelningen godkännas på fredag 17/4 av stämman innan man säkert vet hur det blir, men oftast får ledningen igenom sitt förslag. Lite snopet skulle det vara annars. D.S.

   Radera
 2. Ja Aker är väl en av de få bolagen som har hög exponering mot oljesektorn som verkar fortsätta med bra utdelning. Bra när ett bolag har flera ben att stå på. :) Jag personligen lutar åt cash. Jag själv vill inte ha för hög exponering mot oljesektorn egentligen. De köp som gjorts har ju gjort på premisserna att detta är en form av "turn around". Inte för att jag tycker bolagen håller fantastiskt hög kvalitet (visserligen godkänt men inte fantastiskt). Därav att jag håller min egen exponering på en mycket lägre nivå än din. Ligger också plus redan. Nästan sjukt hur fort en marknadsvärdering svänger...

  SvaraRadera
 3. Cash är ju enklast förstås och lättast att "administrera". Marknadsvärderingar kan verkligen gå fort, PA Resources upp runt 95% idag! På tal om oljebolag. Sjukt är i underkant.

  SvaraRadera