lördag 18 april 2015

SPP experimentet avslutat, men köttgrytan puttrar istället


Fattigbonddrängs isk konto hos SPP är nu tömt på sitt innehåll, det blev ett positivt resultat av detta experiment. Det har satts in 4000:- kr av egna pengar och SPP hade vänligheten att bidra med ytterligare 300:- kr. (SPP kör en ny 300:- kr kampanj, om någon vill prova på). Även marknaden har bidraget med en summa av 811.14 kr.
Hela denna summa av 5 111,14 kr har flyttats över till Avanza depån och idag användes den till att köpa in Fattigbonddräng på den Finska börsen för första gången.Några nyckeltal på detta bolag är presenterade nedan, tagna från Avanzas hemsida. Guldstjärna till den som på dessa kan avgöra vilket bolag det gäller..... utan att fuska till höger på bloggens portföljlista förstås.Antal aktier
49 626 522
Börsvärde MEUR
283,39
Direktavkastning %
9,51
P/E-tal
5,00
P/S-tal
0,14
Kurs/eget kapital
0,63
Omsättning/aktie EUR
36,14
Vinst/aktie EUR
1,03
Eget kapital/aktie EUR
8,09
Försäljning/aktie EUR
36,14
Effektivavkastning %
71,60
Antal ägare hos Avanza
40


Inget Fattigbonddräng hade klarat av på rak arm innan det tittades på bolaget, En direktavkastning på 9,51% är väldigt högt, och man ska inte låta sig luras av den! Här ingår en bonusutdelning på 0,39 €. Ordinarie utdelning är mer försiktiga 0,10 €. Vi hamnar då på ca 2% istället.  Det är nog mer i nivå vad man kan förvänta sig i framtiden, möjligen kan man hoppas på en liten årsvis höjning. P/E talet är trevligt låg, och man får ju inte glömma bort att mycket tungt värdera den på nedersta raden viktigaste informationen av alla när man tittar på ett bolag nämligen Antal ägare hos Avanza! ( Ja, jag skojar för tydlighetens skull)  Det är inte många Avanzianer som hittat till aktien men siffran bör nog revideras till 41 nu ;-).

Vad för bolag passar en Fattigbonddräng om inte ett som relaterar till den vardagliga verksamheten. Djur borde ingå i portföljen på något vis och inspirerad av Rullstolsinvesterarens blogginlägg om djurrelaterade aktier växte en nyfikenhet fram. Finns att läsa här. Det bolag jag till slut hittade är nog ett som en del nog kan finna lite otäckt. det handlar om slakt och förädling av köttprodukter en för mig helt naturlig och självklar del av djuruppfödning. Det har inte gjorts någon jätte analys av bolaget och det har bara skrapats lite på ytan. Så innan mer djuplodande analys enligt DEG metoden genomförs kommer inte fler aktier att köpas in i HK Scan Oyj . Flera kända varumärken finns i bolaget och djurslagen är i stort sett svin,nöt,kyckling och får. Om mitt intresse för aktien växer kommer en djupare genomgång att presenteras, men till dess avvaktar jag så länge med att köpa fler aktier.  Har någon gjort en noggrann analys så tipsa mig gärna.

Ostbågarna är uppätna och ögonlocket tunga. Sängen nästa!
//Fattigbonddräng

2 kommentarer:

  1. Det kan klart vara värt en ny ISK. Var det rimligt lätt att få ut slantarna därifrån efter ett år?

    SvaraRadera
  2. Ja, det gick tämligen bra. En märkvärdig sak var att kontot som pengarna skulle skickas till var tvunget att godkännas av SPP först. Detta trotts att det var samma konto som pengarna dragits från via autogiro till SPP hela tiden. Detta tog några dagar, men bara man planerar lite eller inte är akut behov av pengarna så funkar det ju ändå.
    Lycka till, gratis pengar är trevligt!

    SvaraRadera