måndag 28 april 2014

Astra rusar

AstraZeneca rusar på börsen idag, detta måste vara Fattigbonddrängs effekten eller har det att göra med Pfizer intresse att ta över bolaget? Aktien har hur som handlats för över 521:- kr under förmiddagen. Fattigbonddräng slutar aldrig att förvånas över just den här "effekten" på marknaden. Oavsett om den rusar uppåt eller rasar nedåt i motsvarande omfattning. I min lilla inrutade värld har inget hänt med bolaget egentligen. Samma personal, samma byggnader, samma patent, produktionslinjer,lager, inkomna orders, ledning  etc. skillnaden är enbart förväntningar.

Ska man då gruva sig över att ha sålt för tidigt? Förmodligen om man är den gruvande typen, då kan man näst intill bryta ihop för att inte tjänat ännu mer på försäljningen. Nu är Fattigbonddräng lyckligtvis inte den typen av investerare, om han nu är investerare överhuvud taget. Han är fullt medveten om att han inte kan vara bäst på marknaden, inte tjäna mest på varje affär, eller ens vara i närheten av sådana resultat. För en Fattigbonddräng är 60% avkastning nästan overkligt mycket på en 14 månaders period. För det fanns en tid, inte så långt avlägsen när alternativet för sparandet för Fattigbonddräng var ett bankkonto med runt 2% ränta per år i bästa fall.
Det hade givit följande resultat.

Investerat kapital 10 179:- kr. 2% ränta i 14 mån = 167:- kr efter skatt.

Men istället blev det så här, när han råkat få upp ögonen för diverse aktie och ekonomibloggar...

Investerat kapital 10 179:- kr, försäljningsvärde 16 127:-  kr = 4 164:- kr + utdelning 500:- kr efter skatt

Med dessa scenarier i tankarna så är jag väldigt nöjd med den här affären, tjurigt girig kommer inte Fattigbonddräng bli, men tacksam för alla dessa bloggare som triggat igång mitt intresse för börsen.

// Fattigbonddräng


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar