Gamla planer

Plan 2015Grundplanen


Vad gäller fondkontot Är det en förhoppning att hitta ett lämpligt tillfälle att avsluta detsamma under året. Vart pengarna kommer användas till får behovet för stunden avgöra. Men inget försäljningstvång föreligger under året, så det kanvara en följetong något eller några år till. Vem har bråttom?

Räntesparkonto. Buffertmålet är uppfyllt, men behovet kan visa sig större än någonsin med att ha en rejäl buffert när kassaflödet in befaras minska. Det lilla överskott som blir efter lånebetalningar får stå kvar. Eventuella oväntade inkomster kan även placeras här.

Aktie portföljen.  Här har jag som mål sätta av 5 000 kr / mån till aktieköp. Dessa köps in månadsvis. Även SPP kontot räknas in här och här fortsätter jag sätta in 500 kr  / mån. Har inte bestämt om detta sparande är intressant eller inte, så det får leva kvar ett tag till. Utdelningarna kommer att återinvesteras i aktier.


Bolånet. Det blir ingen fast amortering under året. Om inget lagstiftas som tvingar fram en amortering, men det verkar inte troligt med belåning på ca 50%.

Tankesummering.

Pigan beräknas alltså få ytterligare 66 000:- kr att arbeta med under 2015. Plus utdelningar och räntor. Det har gått bra för henne under 2014, hon fick bättre lön under året än de 50 öre i timmen jag satte upp. det blev 66 öre i timmen alla  årets timmar. känns som att kronan borde vara inom räckhåll för 2015. 


Grundplanen 2014


Vad gäller fondkontot är det väldigt enkelt. Inga nya pengar in här, eventuellt exit från någon eller några fonder om det känns rätt vid något tillfälle. För att placeras om till aktier, räntekonto eller till amortering av bostadslånet. Annars får det vara som det är. Fondkontot kommer antagligen att avvecklas inom några år.

Räntesparkonto. Här är det lite mer funderingar, mitt mål om ca 100 k kr som buffert är mer eller mindre uppnått. Men jag vet att det förmodligen blir stora utgifter under 2014 eller ev 2015. (hoppas på det senare). Med det i tankarna tänker jag fortsätta att fylla på här med en tusenlapp i månaden. Även oförutsedda inkomster placeras här. Då kanske jag slipper ta upp några nya lån senare. Alternativet är att amortera på bolånet, men då kanske jag behöver ta lån senare. Det brukar alltid föra med sig extra kostnader med att lägga upp nya lån, och det vill jag ju undvika...

Aktie portföljen.  Här har jag som mål sätta av 4 000 kr / mån till aktieköp. Dessa köps in varannan till var tredje månad. Mellan tiden för köp står pengarna och väntar på räntekontot, så de gör lite nytta under tiden. Inköpen blir sällan exakt 8 eller 12 tusen kr, så de slantar "som blir över" sätts in på Avanza Zero eller liknande på depån. Lämpliga att ta till när det fattas några kr vid köp. Alla utdelningar kommer att återinvesteras.
Ett experiment
På försök kommer månadsköp göras under något halvår, från mars. Min plan är ständigt under utveckling (inveckling kanske?)


Bolånet. Det blir ingen fast amortering under året om inget särskilt inträffar. Eventuellt kan pengar från fondförsäljning vid något tillfälle användas för att betala av lite av skulden.

Tankesummering.

Så pigan Lina ska alltså få husera med ca 60 000  nya kronor plus utdelningar under 2014. Det är min förhoppning att hon fortsätter att tjäna mig väl, så att skörden blir större för varje år. Sköter hon sitt jobb, så ska Fattigbonddräng kämpa på med sitt. Även om jag vet att det kan bli tufft 2014 då näringen inte verkar ha en allt för ljus framtid. Så det bör kanske letas efter alternativa jobb till Fattigbonddräng. Masterplanen är väl att jobba på fullt till ca 55 års åldern för att därefter kunna trappa ned successivt. Det får avgöras när/om jag kommer så långt...
För pigans del hoppas jag på en helt annan utveckling, att hon får fler företag att jobba i och att andelen jobb i företagen ökar. Samt att hon höjer sin timlön år för år. Passiva inkomster är en fröjd för en Fattigbonddrängs själ. En timlön på lite över 50 öre borde hon kunna prestera för 2014.

2 kommentarer:

 1. Hej,

  Ny till din blogg. Vad sparar du i buffertkontot och hur mycket ska vara här för att det ska vara tillräckligt? Ha en trevlig sommar

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Assetsa!
   Jag har tydligen missat din kommentar av någon anledning, ber om ursäkt för detta.
   Mycket välkommen hit, buffertkontot är ett vanligt sparkonto med låg ränta och som snabbt går att komma åt. Här beräknar jag ha fullinvesterat vid 100 tusen kronor och när det uppnåtts kommer jag ta ställning till om det är dags att börja amortera av på bolånet eller öka aktieköpen. Kanske hälften av varje.

   Som företagare har jag även en buffert i företaget, eftersom jag momsar en gång per år till staten sätter jag in momspengar som kunderna betalar in på ett räntebärande konto löpande under året. Det brukar röra sig om runt 150 tusen när det är dags att betala in. PÅ företagets buffert konto finns även de pengar som "blir över" när alla kostnader och privat lön tagits ut. Detta är inga pengar jag har på börsen, utan de ska fungera som krockkudde när uppdragen minskar, eller jag själv väljer att trappa ner en aning. För närvarande finns här nästan 300 tusen (inkl momspengarna). Men här finns ingen övre gräns satt på detta konto. Eventuellt kan en del låsas i fasträntekonton för att höja ränteinkomsten en smula. Men aldrig momspengarna och ytterligare några månadslöner.

   Sena men vänliga hälsningar Fattigbonddräng

   Radera