tisdag 13 augusti 2024

Juli-24


Ett försök att göra en månadsrapport som omväxling.
Ingen borde bli särskilt förvånad över att Fattigbonddrängs sparande rullade på som vanligt även under juli månad. 
Sextusen kronor sparades och fördelades precis som de brukar. 

Pigan var på gott humör och gjorde sin bästa julimånad någonsin, 4 682,97 kr. Mr Market var inte sämre utan även här visade det upp ett ATH. Trevligt men det är som bekant en nyckfull tillvaro som denna herre verkar i.





Köpen blev två till antalet och fördelades så här.

  • 2024-07-01    15st Torm A                  6 131,84 kr              408,79 kr/st
  • 2024-07-26    40st Proximus NV        3 311,21 kr                82,78 kr/st

Torm. Påfyllningen fortsatte enligt plan A, och tanken är att innehavet ska utgöra runt 250 aktier så det planeras alltså att fyllas på med fler aktier. Sedan får vi se hur det blir. Men med tanke på nästa köp så kan det bli några månader senare än tänkt innan detta är uppnått.
Proximus. Företaget lämnade en svag rapport, eller kanske mer förändrad samarbetsmodell om Fattigbonddräng fattade det hela rätt. Det finns det förstås ingen garanti för att han gjorde, måste förtydligas. Men priset på aktien föll och Fattigbonddräng köpte fler aktier. Kan de behålla utdelningsnivån så är Fattigbonddräng nöjd och glad, och fyller på lite till. Så här fick plan A ställas på paus tillsvidare.

Liket Oscar Properties ryckte till och undvek därmed konkurs under gårdagen, och verkar på något märkligt vis leva vidare ett tag till. Fattigbonddräng äger inga aktier i detta bolag, men det går ju inte att låta bli att titta på vad som händer från sidlinjen. Intressant att se hur många liv ett bolag kan ha, och hur lång en dödskamp kan vara....  
Bloggrannen Daniel Investerar har skrivit om resan på ett förtjänstfullt sätt. Så Fattigbonddräng tänker inte försöka ge en analys av bolaget utan rekommenderar nyfikna till att hälsa på hos Daniel. 

Ett annat bolag som idag handlas sista dagen på börsen är SAS. Ett bolag som det varit känt länge skall avnoteras från börsen och aktierna därmed bli värdelösa. Ändå verkar det finnas köpare till aktien även i dag, vilket Fattigbonddräng inte får ihop. Varför köpa en aktie idag, när den inte finns i morgon? Kan någon hjälpa till att förklara grejen med det? Ska man ha dem till att kvitta vinster med så är de väl ändå bara "värda" 30% av inköpsvärdet om de finns på ett aktie fond konto. Andra konton göre sig inte besvär. Det är förmodligen något Fattigbonddräng inte vet eller missar här, eller finns det verkligen människor som inte vill ha sina pengar? Kan någon förklara, och om det finns någon logisk förklaring så delge gärna den till en okunnig Fattigbonddräng. Han vill gärna förstå fenomen som händer på den där marknaden, men detta känns väldigt ologiskt.

Månadsjämförelse brukar ju också göras, så då görs det väl även denna gång

                             30 april-24              31 maj-24                 30 juni-24                  31 juli-24

Bank konto          177 378,96 kr          178 765,53 kr            189 765,53 kr         191 146,81 kr
Aktieportfölj      1 666 436,26 kr       1 710 803,90 kr         1 707 165,84 kr       1 804 900,74 kr
Kapital 1           1 843 815,22 kr       1 889 569,43 kr         1 896 931,37 kr       1 996 047,55 kr

Det var nära att Kapital 1, för första gången höll sig över 2 miljoner vid månadsslutet. Men halkade under när sista dagen skulle räknas ihop. Portföljen lyckades dock klamra sig fast vid 1,8 miljoners nivån. Sedan blev det utförsåkning i början av augusti som hette duga. Som vanligt några steg fram och så några tillbaka, men riktningen är ändå framåt på sikt, väldigt lång sikt ibland....

Våra stora ledare fortsätter med att göra vad de kan för att inte göra det de borde. Krigshetsen fortsätter och nu ska MSB lära stadsmänniskorna att det finns mat i skogen..... bra att veta när kriget väl kommer igång. Fattigbonddräng tänker dock inte vänta till dess, utan det har redan tagits del av vad skogen kan ge i form av blåbär, lingon, hallon och björnbär. Förråden är fyllda för minst ett årsbehov. Det har även hittats kantareller, vilket är så sällsynt med Fattigbonddrängs ögon som lider av den ovanliga åkomman kantarellblindhet. Medans andra fyller köksbord och bänkar med kantareller, så har herr och fru Fattigbonddräng i alla fall hittat några liter och njuter av detta i väntan på trattkantareller och soppar. Fast just sopparna verkar vara hårt maskangripna i år. Så här verkar man få vara snabb om man vill vara med i den delen av skogsutdelningen. 
Det har även preppats ett elverk, så det går att hålla igång kyl och frys med mera när strömmen inte kommer genom tråden längre. Det driver dock inte hela drängstugan, men tryggar nödvändigaste behovet under kortare avbrott. Fattigbonddräng goes prepping......light.

I övrigt så rullar livet på i allt snabbare takt. Det jobbas inte så mycket, så inför nästa år får nog Fattigbonddräng strukturera om sin ekonomi en smula. Kanske minska ner på sparandet, eller sluta återinvestera utdelningarna? Men med mindre jobbande, har det också fört med sig mindre kostnader. Det kostar att jobba också, så påsen pengar som behövs är mindre än tidigare. 

Gå nu ut i skog och mark, leta nässlor, maskros och svinmolla så staten blir nöjd. Det är faktiskt rätt gott och ingår i en Fattigbonddrängs normala mathållning. Maskrosen är något besk, men god att göra vin på, fast det är nog billigare att köpa vanligt vin på systemet än göra eget om det önskas vin.

Var snälla mot er själva och andra, slåss och kriga så lite som möjligt.
//Fattigbonddräng

 

9 kommentarer:

  1. Tack för omnämnandet!

    Själv har jag precis hört att det är vattenbuffelbrist. Hur kan jag investera i vattenbufflar innan alla andra kommer?

    Det jag lärt mig av Oscar Properties och SAS är att det finns tusentals personer i Sverige som köper och säljer aktier flera gånger om dagen och däremellan skriver på forum med många raket-emojis i hop att inspirera andra att också köpa. Sedan blir det ett spel att försöka hoppa av på toppen och låta alla som är det minsta långsiktiga ta förlusten. De här personerna vet absolut ingenting om företaget och är inte heller intresserade. Igår handlades en teckningsoption i OP upp sådär 10000% Den ger rätt att köpa 1 (en) OP-aktie för 16 kronor. De som köpte och sålde hade ingen aning, men de såg att den klättrade.

    Tacka vet jag vattenbufflar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel!
      Tack själv, kan inte sluta förvånas över att det finns de som köper något utan att ha en susning om vad det är de köper. I slutcallen i SAS såldes 5,7 miljoner aktier till facila priset 0,26 öre. Runt 15 tusen kronor rätt i sjön. Varför? Ser bara kapitalförstöring med det, vad ska de med dessa aktier till imorgon? De kan ju inte sälja dem.....
      OP finns åtminstone kvar och kan vara en tokchansning med skyhög risk....men då kan de väl hålla sig till aktien eller preffarna i alla fall. Men den sista dåren är väl inte född än!!

      Vattenbufflar kan ju vara något för framtiden, lycka till med det. Men sprid inte infon för mycket innan du är fulltankad.... men tack för tipset, så säljer vi på topp sen ;).

      Vänligen
      //Fattigbonddräng

      Radera
    2. Jag antar att man behöver en riktigt stor kruka för vattenbufflar. Jag har ingen riktigt stor nog så jag undrar om det finns en marknad för dvärgvattenbufflar...

      Radera
    3. Det finns en marknad för nästan allt. Men värderingen av mini varianter kan vara mindre än ordinarie storlek. Fast ibland även tvärtom. Värderas dessa bufflar per styck eller kg?
      Mitt problem är att jag inte har någon kruka alls, utan jag är nog en i stället.

      //Fattigbonddräng

      Radera
  2. Kan det möjligen vara så att blankare måste köpa tillbaka aktier? Att de blir skyldiga aktierna den dagen de skall insamlas och kasseras?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!
      Tack för kommentaren.
      Så kan det ju vara, det är en tanke jag inte ens tänkt måste erkännas.
      Vet inte hur det funkar, men måste blankarna verkligen köpa tillbaka aktier de lånat om de avnoteras? Blir de inte bara betalningsskyldiga för själva lånet med pengar?
      Köp medför dessutom oftast courtagekostnader.
      Det behövs nog en blankare för att reda ut om det kan vara orsaken till dessa köp i SAS.

      //Fattigbonddräng

      Radera
    2. Jag vet bara att blankning är att du lånar aktier (inte pengar) och direkt säljer aktierna. Således är de aktier skyldiga, inte pengar.

      Radera
    3. Så funkar det ju normalt när aktien är noterad. Men om blankaren inte har fått ihop nog med aktier innan en avnotering, och fortfarande är skyldig aktier? Finns ingen skuld kvar då, eller avskrivs den och det är en del av risken att låna ut aktier? I så fall försvinner ja hela incitamentet för blankaren att överhuvudtaget försöka lämna tillbaka aktier som det är känt skall avnoteras.... så skulden borde regleras med pengar, när inga aktier finns att köpa och lämna tillbaka.
      Jag gör säkert en tankevurpa här eller flera, så det är ju en väldans tur att jag inte är blankare...

      //Fattigbonddräng

      Radera
    4. Vi är två som inte vet på den punkten :-)

      Radera