onsdag 13 september 2023

Månadsrapport Augusti-23Det var värst!
Ny månad nu igen, och Fattigbonddräng var knappt klar med den förra. Men det är bara att följa med på färden och helst också gilla läget. Läget för Augusti var som det brukar vara med sparandet i Fattigbonddrängs torftiga leverne.
Nio tusen pengar till portföljen och en tusenlapp till bankbufferten. Pigan var med och bidrog med 1 733,15 kr, ett nytt rekord för en augustimånad, de är ju trevligt även om summorna är så små.

Sommarlovet verkar vara över även för våra stora ledare som nu återigen har samlats för att utföra sitt viktiga arbete. Vilket mest verkar bestå i att klaga på varandra och skylla alla probl  utmaningarna i landet Sverige antingen på den sittande regeringen. Eller om du tillhör regeringssidan den förra regeringen... Däremellan ska det rygg-dunkas med varandra och gärna hinnas slicka lite röv mellan varven och alla  representationsmöten ute i den stora världen. Så det mesta är fortfarande sig likt i konungariket, och det fortsätter på samma sätt som vi nu fått vänja oss vid. 

Fattigbonddräng tycker att det kan vara lite rörande att våra ledare är så fixerade vid att lösa alla världens länders problem, utom kanske just det land som de är valda till att förvalta. Det är en fin egenskap att vilja hjälpa andra. Men precis som med den egna personen är det med länder. Du måste ha en ordning på ditt egna liv först, och må bra själv. Innan du kan vara till hjälp under längre tid till någon annan. Den insikten har tyvärr inte nått de styrande av vårt land än, och Fattigbonddräng tror inte att de kommer att besitta den kunskapen heller innan det är försent och det är en överhängande risk att återuppbyggandet av landet blir en rejäl prövning. Innan ordningen återigen kan infinna sig, om någonsin.

En prövning av mindre viktig karaktär för Fattigbonddräng är det där med portföljutveckling. Eller snarare den uteblivna utvecklingen. "Alla andra"  verkar ju lyckas så väldigt bra med sina utvecklingar, medans Fattigbonddräng står och stampar på samma ställe. Gör man det tillräckligt länge, så vet man ju att inget kan växa och gro just där. Man behöver flytta sig framåt för att låta det bakom sig kunna växa. Enkelt i teorin, men så har vi då verkligheten som verkar göra på stället halt. Men ett visst hopp finns ju så länge inte utvecklingen backar. Alltid något, och man får vara glad för det lilla. Hoppas ändå på att Mr Market ska släppa lite på handbromsen snart, och att färden kan återupptas framåt....

Den Fattigbonddrängska månadspengen placerades på följande vis under månaden.

 • 2023-08-02      200st Peab B                     9 223,00 kr        46,11 kr/st
 • 2023-08-14        10st Skåne-Möllan             842,00 kr        84,20 kr/st
En ovanligt kort lista, men lättare att överblicka.
Peab är ju som övriga byggbolag under press, vilket gör att den kan se billig ut. Men det kan ta ganska så lång tid innan marknaden för dessa bolag vänder. Men att bygga portföljer ska ju vara ett långsamt bygge så då kan ju långsamma byggbolag kanske passa bra? Har ni bråttom fram får ni nog leta andra typer av bolag. 
Skåne-Möllan är ju en bonddrängs första val.... eller kanske inte. Men Fattigbonddräng gillar detta lilla bolag och kommer nog att köpa på sig ett tiotal aktier i månaden om det finns en liten peng över. Med tanke på årets skördeproblematik så kan det påverka bolaget på flera olika vis. Inköpspriset på spannmål kan bli högt med tanke på minskad tillgång på kvarnvete. Men det kanske även kan gå att ta mer betalt för mjölet när tillgången minskar. Så det kan även bli ett status quo läge. Utdelningen är dessutom lägre än den riskfria räntan på sparkonton, så här bör man inte satsa för hårt om man söker avkastning.

Jämförelser över månaderna blir så här.

                              31 maj-23                    30 jun-23                   31 jul-23                    31 aug-23

Bank konto           83 000,00 kr            184 000,00 kr                185 000,00 kr         186 000,00 kr
Aktieportfölj      1 357 445,96 kr        1 392 220,60 kr            1 488 790,61 kr       1 486 195,99 kr
Kapital 1           1 440 445,96 kr        1 576 220,60 kr           1 673 790,61 kr        1 672 195,99 kr

 
En och en halv tusenpeng bakåt, det kunde ju varit värre. Men det skulle vara trevligt med en uppåtgående trend ett tag. Det kommer nog, för alla de där experterna säger ju att börsen "alltid" stiger över tid.... 

Ta väl hand om er, så att ni sedan kan ta hand om andra.
//Fattigbonddräng

2 kommentarer:

 1. Gott att se att du harvar på... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bästa Fru Olsson!
   Tack, men det har mest blivit dessa tråkiga månadsuppföljningar....
   Men snart ska det finnas tid till mer världsliga betraktelser mellan harvningarna.
   Även om nu världen är lite som den är, så kan den den ju inte få vara det ifred hur länge som helst.
   Ta hand om dig, naturens gåvor och alla pantburkar...
   Hälsar Fattigbonddräng!

   Radera