fredag 14 juli 2023

Månadsrapport Juni

Det är ett tag sedan halvårsskiftet infann sig, så det är hög tid för Fattigbonddräng att bekänna sina förehavanden i den finansiella sektorn under juni. En månad som innebar extraordinära händelser, två nya bolag togs in i portföljen, ett fick lämna densamma och en rejäl påfyllning av kapital i form av en gåva, hur denna gåva skall hanteras är ännu inte helt fastställt men ett embryo till plan börjar infinna sig.
Fattigbonddräng själv satte in tio tusen pengar som vanligt, Pigan bidrog med en slant på 2 560,44 kronor.
Inte den bästa utdelningsmånaden, men det är ju bara en som kan vara det varje år. Fattigbonddräng räknar dessutom mer på årsvisa siffror än månadsresultat när det gäller utdelningar. "Alla" dessa pengar ska ju placeras på något vis, Pigans bidrag och nio tusenlappar från Fattigbonddräng gick till portföljen och resterande peng till banksparandet. 

Inköpen fördelades såhär.
 • 2023-06-01       30st Skåne-Möllan     2 707:- kr            90,23 kr/st
 • 2023-06-01     100st  Peab B              4 461.- kr            44,61 kr/st
 • 2023-06-01       75st Enel SpA            5 211,99 kr          69,49 kr/st
 • 2023-06-02       40st Dala Energi        2 085:- kr             52,12 kr/st
 • 2023-06-07     160st Dala Energi        8 256:- kr             51,60 kr/st
 • 2023-06-15        50st SKF B               9 800:- kr           196,00 kr/st
 • 2023-06-16     250st Peab B             11 000:- kr             44,00 kr/st
Många små spretiga köp blev det denna månad, men de där förstå sig på börsen människorna säger ju att man ska sprida sina risker... så då kan ju de vara tysta nu då? 
Skåne-Möllan var ett återgående till 300 aktier i det lilla trevliga bolaget från Tågarp, där får man inte bara bolagsinformation utan även god mat och dessutom rent mjöl i påsen med sig hem från bolagsstämman. 
Peab har ju länge varit inköpsplan A, och priset har varit nedtryckt så de inköpen har mest löpt på. 
SKF var en påfyllning i ett befintligt bolag och en önskan om en liten utökning i industrisektorn. Så har vi då nykomlingarna.
Enel är ett Italienskt energibolag som Fattigbonddräng har följt under en tid. Energi och framför allt el är nog något som den bekväma nutidsmänniskan inte vill vara utan. Så det är en sektor som Fattigbonddräng gärna vill ha med i sina portföljer. Dessutom utökades portföljen med ytterligare ett land på tal om att sprida risker. Priset är något högt men Fattigbonddräng vill inte vänta längre på att ta in detta bolag, så då får han helt enkelt bita ihop och betala. Som lök på laxen lever vi med en värdering på svenska kronan som är katastrofalt låg, men rättvisande med tanke på vart landet verkar vara på väg. 
Även Dala Energi är verksamma inom energisektorn, men här är det elnätet som lockar Fattigbonddräng mest. En trevlig vallgrav där det är svårt ( nästan omöjligt ) för konkurrenter att ta sa sig in och ta marknadsandelar. Här finns några stora tveksamheter dock som måste beaktas, de tre största ägarna är kommunerna i området, så den politiska risken är gigantiskt....  Det brukar ju inte gå så bra för bolag som leds av politiker, vilket är en av orsakerna till att Fattigbonddräng inte hoppat på SBB tåget, hela uppenbarelsen av förra vd-n påminde Fattigbonddräng om ett annat bolag sedan forntiden, som leddes av dåtidens lysande stjärna Refaat El-Sayed och bolaget Fermenta. Det gick ju inte heller så bra... Vi får hoppas att SBBs nya ambitioner med att minska skuldsättningen fungerar och att bolaget kan leva vidare om än i en mindre kostym. I Dala Energi har Fattigbonddräng inte sett några tecken på att de bara vill växa, utan även eller kanske i huvudsak utvecklas inom det egna geografiska området. Vi får väl se hur det blir med den saken, några politiker som får "feeling" och det kan gå illa även här.

Så har vi H&M som återigen fick lämna portföljen när priset hoppade till och Fattigbonddräng kunde ta hem en liten vinst på 8 090:-kr. Tanken var att köpa tillbaka en del när priset sjönk ner igen, men det har priset inte gjort och lite kassa ligger och väntar på att det ska hända, men inte hur länge som helst det finns annat som lockar och som pengarna kan användas till i en snar framtid.

Det ska ju jämföras månader också som brukligt, så här blev det.

                              31 mar-23                 30 apr-23                 31 maj-23                    30 jun-23

Bank konto           86 000,00 kr              72 000,00 kr            83 000,00 kr            184 000,00 kr
Aktieportfölj      1 396 059,92 kr        1 407 703,71 kr        1 357 445,96 kr        1 392 220,60 kr
Kapital 1           1 482 059,92 kr        1 479 703,71 kr        1 440 445,96 kr        1 576 220,60 kr


Det är trevligt med ökande siffror på något vis, det har inte varit en vana de senaste månaderna. Bank konton fick en bra påfyllning, Fattigbonddräng kommer att använda en del av denna gåva efterhand som lämpliga behov och tillfällen uppstår. 

Det är inte bara Fattigbonddräng som fått tillökning av kapital. Nu när vi ska gå med i krigsorganisationen NATO, efter ett rövslickande av sällan skådat slag i internationella sammanhang av våra ministrar, så har nu det svenska försvaret tydligen äntligen fått pengar att göra en upphandling på 50 miljoner kronor till landets försvar. Vad tror ni man tänker investerar i då? Stridsvagnar, ubåtar, fregatter och flygplan.... Nej, nej det köps in sablar. Ingenting är så effektivt som att bemöta inkommande långdistans missiler, drönare och anfallande pansarfordon, som att sopa bort dem med ett välriktat sabelhugg... Fattigbonddräng blir mer och mer imponerad av den svenska effektiviteten. Att omintetgöra en drönare för flera miljoner med en sabel för några tusenlappar är ekonomisk effektivitet av sällan skådat slag, dessutom går de att återanvända nästan omgående utan tidsfördröjande omladdning och liknande tjafs. Det är ju självklart att Sverige kommer att vara en enastående förstärkning till NATOs förmåga.. SABLAR OCKSÅ!! blir det nya stridsropet när Ryssen kommer. Det verkar som våra beslutsfattare lever kvar på 15 eller 1600 talet, då kunde sablar nog vara till nytta på slagfältet. I dagens krigsföring med drönare, AI och "smarta" bomber, känns de helt malplacerade, men det passar väl in i det mesta som sker och skett i landet de senaste 8-10 åren. Så Fattigbonddräng borde inte vara förvånad, men blir det likt förbaskat ändå. Stark jobbat av våra stora ledare att lyckas förvåna Fattigbonddräng gång på gång, synd bara att det aldrig kan vara i positiv riktning. Är det någon mer än  Fattigbonddräng som ser att kejsaren är naken..... 
Ha en fortsatt trevlig sommar, njut så mycket det går för snart kan det också vara förbjudet! Efter att någon blir kränkt av att andra njuter.
//Fattigbonddräng

2 kommentarer:

 1. Italien, intressant! Jag har inte ens tänkt tanken att undersöka aktier där. Kollar jag Avanzas avgifter så är courtaget bara en aning högre än för Sverige, fast Italien verkar ha en 0,1% transaktionsavgift och Avanza tar 0,25% i växlingsavgift.

  Hur är det med källskatter och sånt för Italien?

  Sedan skrev du nog en del av det här för några dagar sedan. Den svenska kronan har gått upp som en raket de senaste dagarna av skäl som inte ens valutaexperterna på storbankerna förstår. Jag som har mycket i utländska saker har fått se ett fint ras på allt som värderas i andra valutor. De som har sett så bra ut efter att kronan kontinuerligt försvagats.

  De förklaringar som experterna hade var att det konstiga var den extrema svagheten på kronan och nu verkar priset gå tillbaka till något mer normalt men det var inte mycket till förklaring.

  Sedan är den här regeringen (och kanske den förra också) rejält usla på att "förhandla" med Turkiet. Tålamod. Acceptera att inget Turket säger betyder något, att löften bara är målsättningar, tumma inte på principer, fokusera på sånt som är naturligt, som att man har en öppen vapenhandel inom försvarsalliansen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!
   Tack för kommentaren, Källskatten i Italien är vad jag minns 26% och att Avanza bara lyckas återbetala 58% av den, om innehaven finns på en kapitalförsäkring. Nu letade jag inte bolag specifikt i Italien, utan mer i energisektorn när jag snubblade över det. Innan EU la sig i för mycket så var det ett ännu större bolag som fick delas upp i två och även det andra är intressant då det mesta av distributionsnätet verkar hamnat där, så kanske blir det fler italienare i portföljen senare.

   Det skrevs nu, men det handlades första juni, innan en viss uppgång av kronan syntes till. Men fortfarande tycker jag den är låg . EUR/SEK 11,50. USD/SEK 10,25, DKK/SEK 1,55. är inga trevliga växelkurser... bara NOK/SEK 1,02, som är i paritet med vår krona, även om den har återhämtat sig lite mer än vår den senaste tiden. Fast jag har inte följt experternas förklaring utan bara rent empiriska studier på kammaren.

   Jag syftade på ministrar i båda våra senaste regeringar, Hultkvist gjorde väl den mest spektakulära kovändningen på mannaminne vi sett, för att ge ett exempel. De är snabba på att vända kappan åt rätt håll, när överheten pekar åt vilket håll vinden skall blåsa. Att inte tumma på principer har våra stora ledare övergivit för länge sedan.... och inom de flesta områden.

   Vi får hoppas att vi i alla fall får tur med vädret....
   //Fattigbonddräng

   Radera