lördag 17 juni 2023

Det där med egen odling

Fattigbonddräng har under flera år nu, ägnat sig åt den svåra konsten att odla fram egna ostbågar. Lite olika tekniker har används under dessa år och metoderna har hela tiden ...förfinats.
Denna typ av odling var inget som Fattigbonddräng fick lära sig någonting om på lantbruksskolan. Inte heller på de gods och gårdar han har huserat på genom åren. Det beror antagligen på att de stora tillverkningsföretagen har monopol och patent på denna odlingsmetod som de därmed inte tillåter att det undervisas eller ges insyn i. Men hur svårt kan det egentligen vara frågar sig gemene man då naturligtvis. Svårt har det visat sig, åtminstone för Fattigbonddräng.
Till dags datum, är det så vitt känt endast Procentpanik, förutom de stora licensierade märkesodlarna som har lyckats odla fram fullgångna bågar. (fan vet hur han bär sig åt), ursäkta kraftuttrycket. Killgissningen går åt insider hållet... Men inga bevis har ännu blivit presenterade, med certifierad och godkänd metod av SLU. SLU i sin tur verkar dessutom vara i maskopi med monopolisterna, då de vägrar lämna ifrån sig några odlingsråd eller rekommendationer över lämpliga odlingsmetoder över huvud taget.

Fattigbonddräng har i tidigare inlägg delat med sig av sina försök och även misslyckanden, ja, ja, hittills bara misslyckanden. För att få fram denna viktiga och näringsrika grönsak, eller gulsak om det ska vara så noga. 
Inledningsvis var det första året i den optimistiska nybörjarens vanliga energirika frenesi. Tanken var att det bara var till att sätta ut inköpta bågar i jorden, och de skulle slå rot och växa till sig till fina plantor. Nu vet inte Fattigbonddräng om dessa plantor skulle ge frukt under jord likt potatis, eller i from av ärtliknande baljor eller växa som bär. Årets odling verkar dock avslöja en helt annan form av fruktutveckling, mycket häpnadsväckande och Fattigbonddräng kommer att förfina metoden och dokumentera resultatet under nästa odlingssäsong. Smidigt att skörda verka det vara och inga dyra specialmaskiner verkar behövas köpas in för att utöka inventarielistan.

Det började alltså med vanlig radodling på friland, och det såg så här lovande ut.
Det utvecklades fina små rötter under plantorna, men sedan dog de bara helt plötsligt och utan spår av insektsangrepp eller annan sjukdom. Här uppkom misstanken om att de stora odlingsföretagen i huvudsak OLW och Estrella här i landet. Har någon form av sterilisering av bågarna i sina påsar.

De följande åren har det istället fått förgro plantor i fönstersmygar inomhus. För att planteras ut när de börjat ta sig. Det kunde se ut så här när de trängdes som bäst med fru Fattigbonddrängs mindre nyttiga odlingar. Inget är ju mer hälsosamt och näringsberikande än ostbågar, det är känt sedan gammalt. 


Årets plantor var i bra skick när det var dags för utplantering, inte de kraftigaste exemplaren man sett kanske men de såg livsdugliga och lovande ut. Men så var det då det där med att hitta lämplig odlingsplats. Fattigbonddräng anser nog att tomtens lite över 2 000 kvadratmeter borde räcka till för lite hobbyodling av ostbågar...... men så är det det där med fru Fattigbonddrängs odlingsiver av icke lika nyttiga växter som verkar ha övertagit all odlingsbar mark. Inklusive växthus och odlingslådor.  Men så kom Fattigbonddräng på att på andra sidan av växthuset fanns en bit gräsmatta där han kunde  gräva upp en nyodling i  bra läge, med skydd för vind och lagom skugga från växthuset.... precis här.


Men då visade det sig minsann att någon redan gerillaodlade potatis med täckodlingsteknik just där. Det är ju i och för sig väldigt lämpligt med täckodling sådana här torrår, för det bibehåller fukten mycket bättre än öppen odling. Fattigbonddräng har sina misstankar om vem som är skyldig till detta, och ett svag minne finns även om att han själv varit behjälplig och inte kunde säga nej till en kvinna i hans närhet som behövde hjälp, i ett svagt ögonblick av medmänsklighet. Därmed var all tänkbar tillgänglig odlingsyta upptagen och ostbågsodlingssäsongen i stort sätt spolierad för året om ingen ny plats gick att leta upp. 
Nu drömmer Fattigbonddräng om mer odlingsbar mark att tillgå till nästa säsong, för årets plantor har nu hamnat på komposten efter att Fattigbonddräng glömt bort dem i ett soligt läge medan han åkte till Skånelandet för att slita ihop lite lön som gästarbetare där. När han återvände till Sverige så var de helt förtorkade och döda..... slarvigt erkännes men som nämnts inledningsvis. Dessa stressade plantor  visade upp ett försök till ansättning av fruktställningar som visar på nästa utvecklingsstadium. Detta kommer att vara till stor hjälp nästa år, när man förstår mer av plantornas sätt att växa och frodas naturligt.

Sedan har Fattigbonddräng även ytterligare en teori om varför utsädet hittills verkat vara manipulerat med någon form av steriliseringsmedel. Politiker har ju visat en väldig avog inställning till människor som tar egna initiativ för att klara sig själva, ta eget ansvar och inte vara beroende av bidrag från storebror staten. De blir ju så mycket svårare att styra och manipulera folket då!
I just det här fallet med försvårande av ostbågsodling misstänker Fattigbonddräng att det kan vara vänsterpartiets före detta oekonomiska talesperson, (osäker på könstillhörighet här)... som satte agendan när vederbörande huserade i riksdagen.

Förmodligen finns ett visst historiskt agg mot Fattigbonddräng här efter vår lilla resa till dennes husgud i ett helt annat land...

Ropen skalla. Ingen odling till alla!!
//Fattigbonddräng


5 kommentarer:

 1. Äntligen! Någon som står upp för ostbågen/krokens rättigheter! Odla för alla! Jag tror också att staten och kapitalet sitter i samma båge/krok. Mer konkurrens! Fri odling till alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är dags att starta demonstrationer för allas rätt till ostbågsodling.
   Fattigbonddräng föreslår ostbågens dag den 5 mars som lämplig dag.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Hej.
  I detta fallet är inte ensam stark. Vi som är initierade försöksodlare bör gå ihop. Ostbågens vänner försökte men det var illa skött från början och dömt att misslyckas. Jag är mer inne på en mer konstruktiv linje, lite mer åt civil olydnadshållet. Namnförslag till "föreningen mottages tacksamt.

  Aj aj, det där med att förodla i kruka brukar misslyckas. plantorna tycks vara starka och virila men är extremt sårbara för transformationen mellan artificiellt ljus och direkt solljus. De dör oftast inom 14 dagar efter utsättning. Man söker svaren i jordmån och mördarsniglar men det är som sagt ofta själva transformationen de inte klarar.
  Om det bildas en osbågsmilis så ska jag släppa ett odlingsråd till alla invalda medlemmar. Ja det här är en förening som kräver stor vaksamhet för de som tas in. Syndikatet, host host, OLW och Estrella är mäktiga motståndare som bör tas på stort alvar. Förra året förstördes inte mindre än 36 civila ostbågsodlingar i Danmark, vi får ta det som ett riktmärke och förvänta oss ett liknande fulspel från syndikatet i Sverige.

  Jag föreslår att du Fattig B tar täten och ordförandeposten i den kommande organisationen. Jag kan ta på mig att vara ständig sekreterare. Lät bra det där med 5:e mars. Något att se fram emot att fira till nästa år.

  Mvh /PP
  SvaraRadera