lördag 4 februari 2023

Januari-23

Minsann! Så lyckades Fattigbonddräng att överleva ytterligare en månad. Månaden var dessutom januari, vilket ska vara den fattigaste, tyngsta och mest ångestfyllda månaden av de alla. I alla fall enligt det intryck man kan få av kvälls- och veckopress, men även av ekonomijournalister och de flesta förståsigpåare i den ekonomiska mediesvängen.  ALLT är mörkt, svårt och dystert. Att det låter så, år efter år är märkligt, även om det nu varit jul och nyårsfirande månaden innan. Så är det väl för böveln ingen överraskning direkt att det inträffar, och det finns inte heller någon lag som tvingar människorna till att överkonsumera i december eller någon annan månad heller för den delen. Så varför gör de på detta vis år efter år, när man vet att i december så ska det minsann spenderas, dessutom som om det vore ett misslyckande om någon liten krona finns kvar på kontot när året är slut. Helst ska det tydligen även vara övertrasserat och kreditskulderna tickat igång, varje år. Det är absolut inget fel i att fira jul och att kosta på sig och andra lite "guldkant" om man tycker om att göra just det, men då kan man ju planera in kostnaderna i sin årsbudget så finns resurserna på plats när de behövs och vi kan slippa alla offerkoftsreportagen i januari. För vill vi verkligen läsa om massa inkompetenta människor som inte kan ta vara på sig själva, eller sina familjer på grund av lättja och ren dumhet. Fattigbonddräng skulle faktiskt mycket hellre läsa om de som tar sitt ansvar och bygger upp ett hållbart liv. Som fylls med det som just dessa personer/familjer brinner för att göra istället eller också... när livet ändå pågår.

Regeringen fortsätter slicka röv, och snart kommer säkert även fler inskränkningar i våra fri och rättigheter. Allt för att vi ska bli insläppta i Nato, det verkar inte finnas något hopp om att regeringen ska våga visa det minsta lilla av en ryggrad och sätta ner foten mot diktatorn i Kalkonien. Fattigbonddräng håller med det som författaren och bloggaren Lars Wilderäng skrev, om det än var i viss affekt, om lämpligt bemötande av denna despot. Bara en sån sak som att Sverige ska hjälpa till med att finansiera en snabbtågsbana med 3 eller om det var 5 miljarder kronor i Kalkonien känns väldigt idiotiskt. Luktar det en smula muta här kanske. Dessa pengar behövs bättre i vårt egna land till vilken verksamhet som helst, för nu är alla samhällssektorer snart raserade, nja regeringskansliet får ju den budget som behövs, så klart. Alla djuren är lika mycket värda....osv.

Fattigbonddrängs egna budgetar är väl det som går att ha lite kontroll över för en Fattigbonddräng. Så de stora pojkarna och flickorna får leka på sin gata själva. De verkar inte gå att påverka ändå, och hybrisen och storhetsvansinnet finner inga gränser på deras gård. Därför blir det viktigare och viktigare att ha egenkontroll, och eget inflytande över sin vardag och sina möjligheter. Hur tråkigt det än kan vara så är det lättast om det finns pengar att disponera över. Egna pengar ger trygghet på många plan! För pengar är en faktor som underlättar i vardagen när det kommer till att fatta egna beslut.

Fattigbonddräng spände sina sparmuskler lite extra under januari. Mest för att få till jämna och fina siffror på de olika kontona, efter att ränteinsättningarna skapat oreda. Det sparades  3 498,96 kronor till dessa bankkonton. Samt de mer vanliga 8 000:- kronorna till portföljens aktieköp. Pigan gjorde sin bästa januarimånad någonsin och hjälpte Fattigbonddräng med ytterligare 1 370,30 kronor. 

Månadens aktieköp blev som så här.

 • 11-01-23       5st Cloetta B            111:- kr      = 22,20kr/st
 • 12-01-23     70st Cloetta B         1 544:- kr      = 22,06kr/st
 • 13-01-23     50st Proximus NV  5 331,92 kr   =106,64kr/st
 • 26-01-23     30st Peab B             1 925:- kr     = 64,16kr/st

I Cloetta blev det en delad order, vilket gör att st priset skiljer sig trots samma aktiepris. En liten påminnelse om courtagets betydelse och att man får vara uppmärksam på courtageklass för att slippa överraskningar. Tanken har ju varit att köpa Peab månadsvis enligt plan A, det verkar som fler hade tänkt sig samma sak. Så priset tickade iväg lite över de 65:- kr/aktie som Fattigbonddrängs hemmasnickrade analys fått fram som ett lämpligt övre pris. Så när Proximus istället gick lite åt andra hållet och dagarna gick, så blev det till slut omöjligt att inte fylla på lite mer där istället. I slutet på månaden sjönk priset på Peab under nämnda nivå och det kunde handlas in en liten post för den kassa som fanns kvar på tänkt konto. Portföljen finns som vanligt till att beskåda på sin egen lilla sida.

Dessa vanvettaffärer som Fattigbonddräng gjort inte bara under månaden, utan över en nu tämligen lång tid. Har lett fram till följande resultat.

                                  31 okt-22                 30 nov-22               31 dec-22                   31 jan-23

Bank konto                77 000,00 kr           78 000,00 kr             80 501,04 kr             84 000,00 kr
Aktieportfölj          1 361 731,33 kr       1 423 773,63 kr        1 370 777,47 kr       1 469 628,45 kr
Kapital 1               1 438 731,33 kr       1 501 773,63 kr        1 451 278,51 kr       1 553 628,45 kr

Läser man på en mobil, så blir det en dj-a röra på denna tabell, har Fattigbonddräng sett. Men så skaffa er en dator istället så klarar den av att få ordning på det här.... Då kan man uttyda att det går minsann åt rätt håll, om man nu vill ha högre siffror längst ned, och det vill man. En ökning med ett sexsiffrigt belopp på en månad är ok för en Fattigbonddräng med en månadspeng från slit och släp aktiebolaget han slavar jobbar på, på  15 000:- till 20 000:-.  

Årets kortaste månad har dragit igång, med ett ökat drag på börsen. Peab, som Fattigbonddräng håller det största ögat på, drog iväg till över 70:- kr innan rapport. Men eftersom det var en otrevlig läsning för de flesta så anpassade sig prisbilden till en för Fattigbonddräng betydligt mer välsmakande nivå. Även om utdelningen föreslås sänkas från 
5:- kr till 4:- kr per år så kvarstår plan A, vad gäller inköp. Utdelningsnivån vid 65:-kr i pris och 4:- kr i utdelning är ändå trevliga 6,15%.

Ljuset börjar så sakta återvända och mörkret får allt mer ge vika om dagarna. Om det även kan gälla alla de mörka krafter som just nu (inte Ledins visa) visar sitt fula tryne lite varstans, känns tyvärr ovisst. Det förstnämnda mörkret rår ju naturen och skapelsen på alldeles självt och helt oavhängt mänsklig påverkan. Vilket känns hoppfullt, för annars hade säkert någon mörk kraft velat ändra på det också. Det andra mörkret, är det bara vi människor som kan stå emot, och sätta stopp för. Tyvärr verkar det dock inte som så många är intresserade av det, utan allt oftare verkar det faktiskt vara precis tvärtom. Kan det vara rädslan för att trampa någon på tårna, istället för att stå upp för sina egna värderingar?

Det börjar bli dags för att hugga ved till vintern 2024-2025 nu, Det är lämpligt att fälla innan saven stiger så att torkningsprocessen sker betydligt snabbare. Torr ved är ett mycket bättre miljöval än ved som bara torkat över en sommar, eller än värre färsk ved. Även om det kan vara ont om tid just nu, så fäll och låt ligga tills bättre tid för kvistning och aptering infinner sig. 

Ha en fortsatt trevlig helg, njut av ljuset, spara väl och försök mota bort det mörka, även om det blir till att trampa på en eller annan lättkränkt tå.

//Fattigbonddräng


6 kommentarer:

 1. Trött har jag varit i januari, väldigt trött nu när heltidsarbetet kommit in i mitt liv. I övrigt känner jag aldrig av någon fattigmånad. Men så har jag ju oxå följt dina råd och överkonsumtion är inget som förekommer i mitt liv. Snarare underkonsumtion.

  Önskar dig en bra februari // Northern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej NLI!
   Det är nog inte så konstigt om du är trött, efter vad du gått igenom. Vad jag ska skylla på för egen del är lite svårare, men nog tycker jag att jag börjar vakna till lite i takt med att den ljusa tiden om dagarna blir längre. Förmodligen börjar jag bara att bli gammal helt enkelt, vilket också kan ha sin tjusning.
   Ta det varligt på jobbet, och var rädd om dig.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Hur tänker du om Proximus NV ? Istället för tex Tele 2 i sverige. Slipper ju källskatt dyrt cuarage och växlingskurser om man köper denna istället bättre utdelningshistorik med på Tele 2. Jag äger Tele2. Väldigt skönt ljuset börjar komma tillbaka igen. Politik: Tror jag Maggan hade varit bättre på att inte slicka röv i Kalkonlandet. Men så är jag ju. Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sossemats!
   Jag tänker så här med Proximus i stora drag. Eftersom jag redan, i mina mått mätt, är ganska exponerad mot den nordiska marknaden vad gäller telekom, (Telia och Telenor). Så ville jag även täcka in andra geografiska områden. I framtiden kommer nog Nordamerika, Asien, Afrika kunna infinna sig i portföljen. Vad gäller att betala skatt, har jag egentligen ingenting emot det, tanken och systemet med skatt är väldigt nödvändigt i ett välfungerande samhälle. Det är här min största kritik mot våra politiker infinner sig, jag tycker inte vårt samhälle är så välfungerande längre. Så om mina skattepengar hamnar i ett annat land, ser jag det mer som en välgärning när de inte kan gå till fjäsk pengar till Kalkonien eller så kallat bistånd till talibanerna i Afghanistan och liknande idiotier.
   Vem som slickar röv bäst av Maggan och Uffe får vi nog fråga Herr Recep om. Min killgissning är att det blir dött lopp.

   Ha en fortsatt trevlig helg sossemats, glöm inte att det är "häftigt att beta skatt"!
   Fast sossarna vill väl helst att någon annan gör det? ;)
   // Fattigbonddräng

   Radera
 3. Har missat din blogg - och ser inte min (https://www.moneycowboy.net) hos dig. Vad sägs om att byta länkar i länklistan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej kopojk!
   Min blogg är ju inte så svår att missa, men jag brukar däremot ramla in på din ibland, den omnämns ju ofta i bloggosfären.
   Jag jobbar ju inte riktigt så med blogglistan. Så direkta länkbyten görs inte. Det var ett tag sedan jag rensade bort eller la till bloggar, kanske snart dags igen? Jag försöker att inte ha med bloggar med för mycket reklam, som enligt mig förstör läsupplevelsen. Lite reklam i kanterna stör inte, men när man ska skrolla för att komma förbi reklam redan inledningsvis och även mitt i texten så tröttnar jag och tappar fokus på själva inlägget.... en av anledningarna till att jag inte har reklam själv, även om det givetvis kan generera en liten peng.

   Ha en trevlig helg och fortsätt ditt bloggande, det uppskattas av många och även en
   Fattigbonddräng finner guldkorn.
   //Fattigbonddräng


   Radera