söndag 1 januari 2023

Månadsrapport och årsrapport

Så var det nytt år igen, god fortsättning på er alla, eller det fåtal som läser här. Det är lite intressant det där med nytt år, allt gammalt ska sopas undan och nya friska tag skall tas. Just detta nya år ska alltid bli bättre än det som nyss tog slut. Om det vore på det viset skulle världen väl se väldigt mycket bättre ut än vad den gör, bara om man räknar in vår tideräkning sedan han som kunde gå på vatten gick på vatten. Jag menar 2022 år av förbättringar borde märkas mer. Men tyvärr visar sig människor inte alltid från sin bästa sida, eller ens försöker att vara hyffsat vettiga. Tänk vad trevligt om alla kunde försöka bli en bättre version av sig själva under detta nya år? Bli lite snällare mot sig själva och andra. Nu betyder inte att vara snäll mot andra att bara göra som de vill och slicka röv, som Sverige nu gör med Turkiet. Utan att sätta ner foten och tala om att hit men inte längre kan du gå, kan vara det snällaste och bästa man kan göra mot en medmänniska eller regim för den delen. Att som Sverige försöka verka vara goda genom att pumpa in bistånd till korrupta regimer, typ Afghanistan som är det land dit Sverige skickar mest av sitt bistånd till, och därmed riskerar att förlänga problemen i den typen av länder.  Ska man vara snäll och god, så gäller det att vara försiktig med vad man gör och hur man påverkar andra. Ofta kan det vara snällast att inte komma med allmosor, men när man gör det måste det finnas någon form av motprestation. Ska du få försörjningsstöd så får du sluta använda droger, behandla ditt spelberoende och sluta röka som några exempel. För har du råd med det så kan bidraget minskas i samma omfattning, för då har du fått för mycket.

Nu kan inte Fattigbonddräng påverka varken den egna eller andras regeringar speciellt mycket. Så det hjälper inte att lägga för mycket fokus på deras stollerier, men ändå ha lite koll vart galenskaperna håller på att ta oss. Den nya spionerilagen är ett tydligt exempel på hur Sverige går allt mer från en en demokratur mot en diktatur. Våra journalister, vilka för övrigt är väldigt pk redan nu kommer från och med idag att vara än mer rädda för att stöta sig med de stora ledarna. Tänk om de skrev något ofördelaktigt om Erdogan, familjen Bidens inblandning i Ukraina före kriget (Burisma) eller von de Leyens äkta hälfts miljonvinster på försäljning av de så kallade covid-19 vaccinerna, som hon handlade upp åt hela EU, där luktar minst sagt korruption eller jäv. Dessa exempel är ju inget som våra svenska så kallade grävande journalister vågat eller ville skriva om tidigare heller, men om de gör det nu riskerar de rent av fängelse i det fria landet Sverige! Något att tänka på vart vi är på väg, oavsett vad man tycker om sakfrågan. Hur var det nu igen då...? Alla djuren är lika jämlika, men vissa är mer jämlika.... Vi närmar oss denna dystopi mer och mer år för år. Till och med kommunisten eller kolumnisten Jan Guillou skrev lite om det i Aftonblaskan i går, för idag är det förbjudet.... Var det en sådan utveckling vi ville ha i vårt land? Inte Fattigbonddräng i alla fall, han vill att människor och journalister ska kunna och våga uttala sig om vad de vill, även om en Fattigbonddräng inte håller med i sak, är det viktigt att alla har rätt att uttrycka sig och informera om galenskaper runt om i vår värld.

Det blev en längre inledning än tänkt, men ändå något att tänka på för de flesta, nästa gång är det kanske just du som inte får uttala dig, tycka vad du vill utan att riskera hamna i fängelse eller kunna åka vart du vill när du vill. Ett utmärkt sätt att börja bygga upp en diktatur, så var vaksam på vad som sker!

Nu tar vi en titt på det som en simpel Fattigbonddräng ändå kan påverka till viss del, den egna ekonomiska verksamheten. December blev en återgång till mer normalt sparande, till och med en tusenlapp mer i banksparandet. Tio tusenlappar sparades och åtta gick till portföljen och de övriga två till bankkonton. Pigan bidrog med sin bästa december någonsin och det kom ytterligare 3 318,60 kronor till Fattigbonddräng. Det gjordes bara tre inköp under månaden.

  • 2022-12-01 köptes 35 st Proximus in för  3 950,23 kronor 
  • 2022-12-01 köptes 60 st Peab B in för 3 669:- kronor
  • 2022-12-22 köptes 25 st Peab B in för 1 439:- kronor

Det finns nu 500 Proximus i portföljen, och förmodligen färdigköpt för denna gången. Nu har Peab fått Fattigbonddrängs intresse och 100 aktier har hittat till portföljen. En bransch som har det lite motigt och det har ju visat sig på börskurserna. NCC, Skanska följer med i trenden. Det pratas ju väldigt mycket om att det behöver byggas i landet, allt från bostäder till infrastruktur. Det ska bli spännande att se om det bara är prat som vanligt eller om det kan bli lite verkstad också som omväxling. Det finns ju en del NCC i portföljen så det kändes bättre att bredda innehaven i sektorn istället för att fylla på mer i NCC. Veidekke och Skanska var motkandidater men valet föll på Peab till slut. Så Peab är alltså huvudkandidat till månadsinköpen ett tag framöver. Men inget som är hugget i sten, som det brukar kallas.

December blev väl ingen trevlig månad sett till den ekonomiska utvecklingen. Det gick bakåt även årets sista månad, och det är väl aldrig direkt kul. Så här blev resultatet i vart fall.

                                   30 sept -22                 31 okt-22             30 nov-22             31 dec-22

Bank konto                76 000,00 kr              77 000,00 kr           78 000,00 kr             80 501,04 kr
Aktieportfölj          1 293 063,25 kr        1 361 731,33 kr       1 423 773,63 kr        1 370 777,47 kr
Kapital 1               1 369 063,25 kr        1 438 731,33 kr       1 501 773,63 kr        1 451 278,51 kr

Det togs steg bakåt med 50 tusen kronor, håller det på i 29 månader till är pengarna slut. Ja eller insättningarna kanske kan dra ut på lidandet några månader till, visst är det positivt tänkande från en pessimist?

Det var Fattigbonddrängs förehavanden under månaden, pigans förehavande är mer intressanta. Trots att portföljen sjunker i värde med rätt stora belopp, så levererar hon mer och mer pengar till Fattigbonddräng. 
Det är så man kan bli kär... Hon ökade sitt bidrag med 9 849,30 kronor under året, och det hela slutade på 62 547,86 kronor. Fattigbonddräng bugar och tackar för dessa slantar, nämligen 5 212,32 kronor i månaden eller om man vill 
7 kronor och 14 öre timme efter timme hela året. Hela hennes lönehistorik finns att begrunda på sidan "Pigans lön" längst upp på bloggen. 

Året var inte så lyckat med tanke på värdeutveckling av portföljen, enligt Avanza så var det -17% ungefär. Nu är ett år inte så mycket att hänga upp sig på, drar man ut grafen från start så är det tresiffrigt plusresultat på procenten. Man ska nog även fundera lite mer på vilken avkastning som faktiskt levereras av sina besparingar, att utdelningarna ökar fastän värdet sjunker är ju helt fantastiskt ju mer man tänker på det. I Fattigbonddrängs fall finns dessutom flera bolag som inte levererar någon utdelning, borde dessa bytas ut? Eller ska de behållas även fast de sjunker i värdering? Det är frågor som Fattigbonddräng går och tänker på medans månen går sin ban. Om han lyckas tänka klart någon gång får vi väl se. Men inga snabba ändringar är att vänta, vissa bolag vill Fattigbonddräng äga av andra anledningar än rent ekonomiska, han är en mycket märklig typ, den där bonddrängen....


 

Vi får väl jämföra de där åren också, för sakens skull hur tråkigt det än är.

                                  31 dec-20                 31 dec-21                31 dec-22

Bank konto               63 942,98 kr              82 161,25 kr            80 501,04 kr
Aktieportfölj         1 229 752,06 kr         1 531 628,08 kr       1 370 777,47 kr
Kapital 1              1 293 695,04 kr         1 613 789,33 kr       1 451 278,51 kr

Bankbufferten lyckades nästan hålla sig i nivå med föregående år, även efter trädäcksbygge och avslutat lån för aktieköp, tandläkare och ljusförbättrande åtgärder på flådbilen. Även företagets buffertkonto är i normalnivå vilket inte var förväntat efter minskade uppdrag inledningsvis. Men här räddades nog resultatet av att det blev ett återfall av arbete i skånelandet under hösten. Detta missbruk, håller nog i sig även under inledningen av detta nya år... Sedan när detta år är tillända, känns det lite som att det inte blir någon personlig katastrof om jobben blir lite mer av halvtidskaraktär, det kan ju vara bra att träna lite inför kommande pensionering. Även om det inte behöver vara fullt ut, som företagare kan man jobba på lite efter egen önskan och bara för att det kan vara kul, faktiskt.

Nyårslöften blir det inga, hoppas ni inte lovat något som ni inte kan hålla utan att det är realistiska mål i löftena. Fattigbonddräng kommer fortsätta sin sparresa i den takt han mäktar med och tycker är lämplig. Pigan kommer förhoppningsvis att fortsätta leverera och killgissningen ligger väl på att hon åtminstone borde lyckas uppnå 70-75 tusen till Fattigbonddrängs kassa flöde. (Japp, medveten särskrivning).

Fortsätt ha ett gott nytt år! Var nu snälla på rätt sätt, se upp för diktaturer och tänk på vad ni skriver. det är så lätt att bli spionförklarad från och med idag.

//Fattigbonddräng


2 kommentarer:

  1. Det verkar inte gått sämre för dig under 2022 än för alla andra, kanske till och med bättre!

    Och gott nytt år själv!

    Men det är så tråkigt hur många saker som drabbas i skymundan när katastrofer (Putins invasion av Ukraina) händer. Klimatarbetet som jag bryr mig mycket om hamnar plötsligt på andra plats i kön, och säkerhetslagar som tidigare skulle ansetts onödiga eller skadliga klubbas igenom då vi trots allt prioriterar säkerhet högt.

    De senaste 10 åren har jag vaknat till tre katastrofer som på olika sätt format världen omkring oss på negativa sätt. Brexitomröstningen (skickade nyss paket till England och jäklar vad krånligt det är nu), populisten Trumps presidentvalsvinst och Putins invasion av Ukraina. Det var visst en pandemi där emellan också men den tror jag faktiskt inte har några större negativa effekter på samhället i stort.

    Man kan fundera på vad som skulle kunna gjort det annorlunda. Kraftigare motåtgärder mot Ryssand när de invaderade 2014? Eller när de invaderade Georgien 2008? Men vem skulle accepterat våld för att hjälpa Georgien 2008? Antagligen inte jag.

    Själv skulle jag i alla fall nu bli ledsen om svenska journalister la tid på konspirationsteorier som det pumpats ut propaganda om i åratal utan att någon funnit eld bakom all rök. Det finns inte en människa som vill höra mer om Bidens missbrukarson och hans bärbara dator.

    Sedan tycker jag också att Sverige ska ignorera Turkiet. Om USA vill ha Sverige och Finland i NATO så får de lösa det med Erdogan för han kommer bara att köra mer och mer utpressning utan att någonsin ge efter. Liksom Orban som säger att han ska rösta om Sverige och Finland nästa månad. Alltid nästa månad.

    Tror förresten inte Guillou varit kommunist de senaste 40 åren. Inte sedan han blev rik på att skriva böcker. Han har bara sympatier kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel!
      Jag har slutat att räkna katastroferna... det blir lätt väldigt dystert. När det händer dåliga saker så har det ofta tendensen att spilla vidare på alla möjliga områden. Jag har börjat försöka att inte reta mig på alla stolligheter som händer i vår värld. Även om jag tycker saker, och till och med skriver om en del här på bloggen och i kommentarer hos andra. Så har jag ju insett att inte bryr sig varken Putin, Biden, Thrump, Xi Jinping, FN, EU Nato, politiker, företagsledare eller övriga organisationer ett jota. Men det är som sagt ganska ömsesidigt. Jag försöker fokusera på mitt och bli en lite bättre version av mig själv, ibland går det utmärkt och ibland mindre bra...

      De flesta kommunister/vänsterpartister brukar gå över till andra sidan när karriären tar en ny vändning. Senaste tydliga exemplet är väl Lars Ohly som efter partiledarkarriären plötsligt startade företag. Givetvis utan att ta ut lön, och därmed kunde få full riksdagspension i några år. Samtidigt växte kapitalet fint i företaget, så plötsligt var kapitalistens lov väldigt aktuellt trots tidigare ståndpunkter. Så även herr Guillou har säkert kommit över på den "Mörka" sidan. Det är bara miljöpartisten Gustav Fridolin som jag tror mig veta att han inte tog någon riksdagspension, utan ville leva på sin lön som lärare. Om det är så, så är det ett föredöme.
      Till skillnad från att skicka flygplan mellan Arlanda och Bromma, om man nu ska tänka på begränsade utsläpp och miljökonsekvenser. Även om det kanske inte var hans val.... så borde han kanske satt ner foten även där.

      God fortsättning!
      //Fattigbonddräng

      Radera