söndag 6 november 2022

Oktober-22

Fattigbonddräng ligger nog illa till i FIRE kretsar, den så viktiga sparkvoten är fortfarande på låga 33%. Så även i oktober fick portföljen endast fem tusenlappar och banksparandet en endaste lapp. Det är ju väldigt olyckligt när det råder extrapris på många bolag och det borde köpas mer än vanligt istället för mindre. Eller om detta är Fattigbonddrängs nya normala sparförmåga? 

Det som ändå varit lite mer normalt i Fattigbonddrängs agerande är vilka bolag som köpts in. Det har enbart fortsatt att fylla på i Proximus med 50 nya aktier för 5 919,42 kronor. Denna påfyllning kommer nog att fortsätta ett tag till. Tanken är att det ska finnas åtminstone 500 aktier i Fattigbonddrängs ägo innan köpen omdirigeras till något annat. Men samtidigt så vet man ju aldrig riktigt vad som händer med den där mr Market, och vilket humör som uppvisas i den närmaste framtiden. Så det kan gå fort inte bara i hockey, utan osvuret är alltid bäst vad som gäller framtida köp.

Pigan var snäll nog att bidra med en liten peng även under oktober, den var på 4 639,96 kronor. Vilket är betydligt lägre än föregående års Piglön för månaden oktober. Den beräknade årslönen för Pigan detta år verkar hamna runt
60 000:- kr vilket alltså blir 5 000:- kr i månadslön. Ett trevligt tillskott till en Fattigbonddrängs ekonomi.

Månadens resultat blev så här.

                                    31 juli-22           31 aug -22             30 sept -22                 31 okt-22

Bank konto                 91 000,00 kr         92 000,00 kr         76 000,00 kr              77 000,00 kr
Aktieportfölj           1 452 131,66 kr    1 437 405,11 kr     1 293 063,25 kr        1 361 731,33 kr
Kapital 1                1 543 131,66 kr    1 529 405,11 kr     1 369 063,25 kr        1 438 731,33 kr

En liten försiktig återhämtning kan skönjas, om den håller i sig är omöjligt att bedöma. Fattigbonddräng gissar att vi ska ned en bit till innan det vänder uppåt mer permanent. 

Vi har visst fått en ny regering att dras med, om det blir någon övergripande skillnad från den förra är väl mindre troligt. Den verkar i alla fall slå knut på sig själv för att vara Erdogan till lags, nu är ju de som så tappert tog striden mot IS terroristerna när det begav sig tydligen inte på rätt sida i pk-korridoren längre. Nu är de tydligen mer att likna vid en terroristvänlig organisation och därmed hamnar de ute i svenskkylan. Men Erdogan trivs vilket för stunden är viktigast i svensk utrikespolitik. 
Vad gäller den inhemska politiken känns det om möjligt än mer osäkert åt vilket håll vägen ska dras denna gång. Helikopterpengar för att lugna folket verkar vara modellen för stunden. Fattigbonddräng är tveksam till tilltaget, även om han inser att han tjänar på det elstöd som verkar vara på gång, så som det framställts hittills. Orosmomentet är väl mest att det verkar vara Försäkringskassan som ska sköta administrationen och utbetalningarna. Det är som uppgjort för problem och felaktiga utbetalningar... men man vet aldrig, även en blind höna kan ju hitta ett korn och det kanske är detta som är kassans starka sida, så Fattigbonddräng kan ju bli positivt överraskad. Nu är det ju ett retroaktivt stöd, så det baseras alltså på redan uppmätt användning. Ingen blir väl direkt överraskad om F-kassans egna elmätarexperter plötsligt kommer fram till att man inte alls använt någon el, även om elbolagen påstår det. Ungefär som när F-kassans egna läkare vägrar utbetalningar av sjukpenning trots "vanliga" läkares intyg om oförmågan till att sköta ett arbete. Även en del bostadsägarföreningar har påstått att det är orättvist att inte de som inte hade bostad under den period som stödet gäller, utan köpt en senare inte får ersättning!!! Alltså de tycker att bara för att de kommer ha  en förbrukning efter tidsperioden så borde de få ersättning för föregående??  De borde väl ändå vänta till nästa period som de faktiskt kommer att få betala för. Har man inte haft kostnaden ska man väl inte heller kompenseras för den. Det kan liknas vid att ta betalt för ett jobb man inte gjort. Det brukar inte vara populärt. Om det kommer nya helikopterpengar eller någon annan form av elrabatt för innevarande period så får de säkert vara med. Allt annat vore ju orättvist, men det har vi kanske inget emot så länge det är orättvist till vår egen fördel.

Medans resten av världen håller på med sitt, kommer Fattigbonddräng att så varligt ta itu med november. Han kommer ändå inte att kunna påverka varken Ryssland, Ukraina, FN, Nato, Turkiet, Biden eller den svenska regeringen. Så som vanligt är det till att gilla läget hur galet det än är, och laga efter läge. Oftast blir det inte riktigt så illa som man befarar, men inte heller så bra som man hoppas på.
Ett hyfsat resultat känns för stunden som tillräckligt.

Investera väl, spara en peng och ta hand om er!
//Fattigbonddräng

7 kommentarer:

 1. Kul att läsa dina betraktelser! 👍
  Har själv valt att behålla belåningen då utdelningen överstiger/finansierar räntekostnaderna & dessutom kan ju räntekostnaden kvittas mot schablonskatten på ISK.
  Ha en fortsatt fin kväll!
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars D!
   Tack, vad kul att du tycker det.
   Jag avslutade min belåning när gratislånet på Avanza började kosta 0,99%. Det är naturligtvis fortfarande väldigt billigt, och billigare kan man nog inte låna pengar. Men mest var det nog känslan att ha skuld som kändes fel. Även om det gav ett visst plus på nedersta raden.
   Hälsningar
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. 33% är ju bra !! Även min sparkvot har dalat de senaste månaderna, det är sjukskrivningen som kickar in allt mer. Så inga genomsnittliga 70% längre, snarare 55. Jag har en tendens att fundera alltför länge så nu när jag närmade mig ett beslut om belåning via 0% så kom naturligtvis höjningen. Så det rann ut i sanden.

  God Kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God Kväll Herrn!
   Bra, nja hyffsat möjligen. Belåning är nog ok, så länge man håller koll och vet vad man gör. Lite som att hålla sig till 219 regeln.
   Nu har jag provat på det där med belåning i liten skala och det är inget för mig i dagsläget.
   Sköt om dig där uppe i Norrlandet..

   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Försäkringskassan... suck! En myndighet som är märkligt svår att kommunicera med och som vakar över sina pengar som en drake i Sagan om ringen. Och elstöd kan jag glömma som knappt gör av med nåt. De sparsamma ska inte premieras. :D

  Skönt att se att du tar sakernas tillstånd med jämnmod och harvar på. Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bästa Fru Olsson!
   Jag tror att F-kassans hela existens egentligen är att driva sjuka, och utmattade människor till fullständigt uppgivenhet, och att tappa allt hopp. Fast att detta syfte är maskerat till att verka vara tvärtom.
   De skötsamma och ordentliga har alltid fått mindre hjälp än de som sabbar och förstör, både för sig själva och andra. Resurser tillförs aldrig till de som sköter sig och tar hand om sig själva och sina närmaste. Det börjar redan på dagis och fortsätter hela livet...
   Alla råd som nu florerar i media om hur man sparar el, känns dessutom som sånt man alltid gjort. El har alltid kostat pengar, därmed slösar man inte med det, oavsett pris.

   Ja det är bara till att harva på, det hjälper ju inte att hetsa upp sig!
   Ha det bra, sköt om dig (även om staten inte prioriterar sånt).
   //Fattigbonddräng

   Radera