lördag 26 november 2022

Inte så ofta

Det hör inte till vanligheten att Fattigbonddräng säljer något av sina innehav. Men det har hänt och nu har det minsann hänt igen. Denna gång är det Unlimited Travel Group som får lämna Fattigbonddrängs trygga famn, eller den kanske visade sig att inte vara så trygg? Det var ett ganska litet innehav, och de har inte haft någon utdelning sedan 2019. Fattigbonddräng fokuserar något på utdelningar, även om det nu finns flera innehav som inte delar ut till aktieägarna i portföljen. Nu är det ett sådant bolag mindre. Det såldes med en liten vinst på ca 3 000:- kronor, vilket ju alltid är trevligt. Fattigbonddräng kommer nog att återkomma som ägare i bolaget men då blir det i lekportföljen med microtrading som syfte.


Försäljningssumman på 12 568:- kronor har använts till påfyllning i bolaget Proximus till största delen.
Ett betydligt mer högutdelande bolag som vid nuvarande pris delar ut mellan 11-12%, uppdelat på två gånger per år. Närmast nu i december. Fattigbonddräng säger lite slarvigt att det är Belgiens motsvarighet till Sveriges Telia Company, för det finns stora likheter i verksamheten samt att staten äger en rejäl bit av hela kakan.

Med tanke på staten, så blir ju ISK högre beskattat framöver. Inte alls det fribelopp om 300 000:- kronor eller liknande som det pratats och diskuterats om. Fattigbonddräng har för sig att en av alla dessa duktiga ekobloggare 
(inte ekologiska utan ekonomiska) som läses med god behållning gjorde ett inlägg för en tid sedan. Det var innan den senaste höjningen av ISK skatten, och redan då var han inne på att det började bli lönsamt eller dags att ha sina korvören och livsbesparingar på ett AF konto eller KF konto istället. 
Fattigbonddräng har letat och sökt efter detta inlägg eftersom det nu borde vara ännu mer lockande med de gamla traditionella kontoformerna istället för denna modernitet.. men med ålderns rätt och dåligt minne lyckas det inte så bra att hitta det igen. Är det möjligen någon som känner igen beskrivningen och har bättre minneskapacitet och vet vem som skrev detta? Rubrik eller tid för händelsens tillkomst, så upplys gärna Fattigbonddräng  om detta. 
Eller kom med egna funderingar om för eller nackdelar mellan kontoformerna med högre beskattning. Vid vilken skattenivå ligger "smärtgränsen" och spelar det någon roll vilken strategi men har med sitt sparande? Om man inte tänker ta ut pengar på länge, kanske 30% skatt på utdelningarna är bättre än att beskatta hela kapitalet lågt under många år?? En sak är väl ändå klar, staten ser till att få sin del hur man än vänder rumpan. Det gäller att försöka undvika att stå med den bar i slutändan.

Må väl och var nu försiktiga med ljusen, så här i adventstider. 
//Fattigbonddräng

8 kommentarer:

 1. Jag säljer inte heller så ofta. Det mesta brukar komma igen med tiden, dock kan det ibland finnas behov av sälj. Det förnekas inte.

  Vet inte vilket inlägg du efterfrågar men detta kom väl i veckan:

  https://z2036.blogspot.com/2022/11/skatten-for-isk-och-kapitalforsakringar.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Northenlightsinvestment!
   Tack för kommentar. Hon sa ju det kärringen som gav grisen fläsk.... det kommer igen!
   Det gäller säkert även de flesta aktierna.
   Det var inte det inlägget, men intressant ändå. Ska kolla igen kommentarerna om där finns något intressant när tid finns. Vill minas att det var 2-3 veckor sedan jag läste det som jag letar efter. Även att flytt redan inletts från ISK till AF.

   Ha det gott, och ta det så sakta med rehabilitering så du inte tar i för mycket utan konvalescerar i lagom takt.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Säljer även jag mycket sällan. När innehaven inhandlas är det att behålla dem i ett evighetsperspektiv. Några innehav skalar jag upp eller ner dock. I gångna veckan skalade jag ner SBB något & köpte istället mer Intrum som fick storstryk i veckan. Intrum är en utdelningshöjare av rang plus att DA just nu är oförskämt hög. Tror dock SBB kommer igen men såg ju en liten edge i Intrum just nu som straffades väl mycket av sina nedskrivningar. Jag måste kika in på Proximus för att lära mig lite mer om dem.
  Tack för tipset & ha en fortsatt fin dag!
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars D!
   Tack för kommentar, jag räknar inte med att behålla innehaven i evighet... utan sälja av lite efterhand när egna jobbandet minskar/upphör. Sedan är det ju inte säkert att det blir som man tänkt.
   Jag får nog titta på Intrum, den skulle kunna passa i portföljen.
   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. PS Här hittade jag ett blogginlägg om ISK vs aktiedepå. Kan det vara det du letade efter? https://tessin.com/sv/blogg/nar-lonar-sig-en-aktiedepa-framfor-ett-isk/
  Och fortsatt fin helg hälsar
  Lars D (igen) ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Lars D!
   Nää, inte heller det var det, men där förklaras tydligt hur man bör tänka.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 4. Jag har också gott och funderat på ISK jämfört med aktiedepå men jag tror ändå att ISK är bäst även på den här skattenivån.

  Vi kommer betala ca 1% av innehavet i skatt till staten, men i en aktedepå skulle 30% av utdelningarna gå direkt till staten och det blir ungefär lika mycket för mig. Om aktiepriserna också går upp så kommer det bli mer över efter skatt när/om jag säljer.

  Men vi får se nästa år. Det är väl inte osannolikt att skatten går upp ännu mer för 2024 och då kanske matten lutar över åt depåhållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!
   Jag tror också att ISK är "bäst" just nu. Men att det börjar bli dags att hålla lite koll på när och i under vilka förutsättningar det kan ändras. I det blogginlägg som jag sökt vill jag minnas att bloggaren redan flyttat hela eller största delen av sitt innehav från ISK till AF. Det skulle vara intressant att ta del av motivationen igen, vad bloggaren såg för fördelar med flytten.
   Johanna Englund skrev nyligen en artikel om ämnet som var rätt givande.
   https://www.compricer.se/nyheter/artikel/nar-lonar-sig-ett-isk-med-nya-skattenivan/?utm_source=nyhetsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_20221130_B

   Tack för kommentaren, vi får väl helt enkelt räkna vidare efterhand som de styrande ändrar reglerna eller räntorna. Men man vill ju kunna vara långsiktig i sitt sparande, spara rätt ska helst vara lätt!
   //Fattigbonddräng

   Radera