torsdag 7 juli 2022

Månadsrapport juni-22

Halva året har passerat och vi går återigen mot mörkare tider. Inte bara vad gäller dygnets ljusa timmar utan även gällande börsens humör, kriget i Jemen fortsätter och är nu inne på sitt sjunde år och 20 miljoner människor är svårt drabbade och många av dem döda, fast här sätts förstås knappt några hjälpåtgärder in från EU,FN, Nato eller övriga världen för här finns inga intressen att bevaka eller tillräckligt intressanta tillgångar att vinna. Här är det istället Iran och Saudiarabien som eldar på konflikten, och då vågar ju ingen stöta sig med dessa länder som man nu är kompisar med. 

Med Ukraina är det en helt annan sak... här har både Nato, FN, EU och framför allt USA en hel del intressen att bevaka. Vilket återspeglar sig i den typ av insatser som görs för att få stopp på kriget. Även om hjälpen enligt vissa kanske får konsekvensen att det varar längre. Fattigbonddräng vet inte hur man stoppar krig på bästa sätt, och hjälper de som drabbats av det. Han hoppas bara att de som hanterar eländet vet hur man finner bästa vägen, och att föra dialog brukar kunna vara en väg framåt. Bomba varandra sönder och samman brukar sällan vara ett konstruktivt sätt att lösa en meningsskiljaktighet på. vad den än gäller.... även om vi människor gång efter gång tror att det är lösningen. Fattigbonddräng tror att det är just det som är en stor del av problemet.

Dystert är det i världen, och även något så futtigt som en Fattigbonddrängs aktieportfölj har en dyster utveckling. Den har ju länge kämpat med att hålla sig över 1,5 miljoners nivån. Men nu tampas den med nivån hundratusen kronor längre ner på skalan. Inget att gråta över, utan Fattigbonddräng lunkar på med sin hemmagjorda strategi och fortsätter sitt månadssparande. I juni spändes dessutom sparmuskeln lite och ytterligare fem tusenlappar puttades in, dessa var en del av överskjutande skatt som skattemyndigheten betalat tillbaka. Det är ett misslyckande med att få tillbaka skatt, men med minskande arbete och bibehållen F-skatteinbetalning så blir det så. Risken är överhängande att det blir ännu värre för detta år om Fattigbonddräng inte ändrar och ansöker om ny skatteberäkning, att låna ut pengar till staten är inte någon lönande verksamhet.

Så, Fattigbonddräng satte alltså in 14 000:- kr i juni till portföljen dessutom 1 719,86 kr till banksparandet. Pigan verkade chilla lite under månaden och bidrog med mer blygsamma 770,20 kr. Så denna månaden kunde hon bespara sig sitt sneda leende, men Fattigbonddräng tar tacksamt emot även mindre belopp...

Inköpen som gjorts i juni blev endast i ett bolag fast vid tre olika tillfällen. Det blev ett nytt bolag i portföljen som heter Proximus NV och återfinns i Belgien. De sysslar med kommunikation och Fattigbonddräng räknar in dem i samma lilla grupp som Telenor och Telia Company i portföljen. Det var något man skulle tänka på med ägg och korgar....

2022-06-01   50st Proximus    8 506,13 kr
2022-06-13   50st Proximus    8 043,27 kr
2022-06-21   15st Proximus    2 394,95 kr

Det flyttades även över 400 Orkla aktier från AF kontot till ISK konto under månaden när de började visa röda siffror. Det räknas som försäljning och Fattigbonddräng kan utnyttja förlusten vid deklarationen så småningom till att minska skattebördan en liten liten smula. Nya GAV och sånt finns i sidan  portföljen och förlusten liggen i raden avnoterat,sålt,flytt,bytt....

Nu har jag dragit ut på det så länge jag kan, men här kommer juni vs maj...

                                 31 maj-22                   30 juni-22

Bank konto                88 218,14 kr               90 000,00kr
Aktieportfölj          1 551 623,54 kr          1 404 373,10 kr
Kapital 1               1 639 903,68 kr          1 494 373,10 kr

Det blev alltså under 1,5 mille även med buffertsparandet, så det är bara till att fortsätta lunka på. Även uppförsbackar tar ju slut någon gång och det planar ut och blir lättare steg för steg framåt igen.

Inflationen, räntehöjningar och skattetrycket ställer visst till det för svenskarna just nu. Fattigbonddräng tycker inte att det är konstigt. Det har länge varit en osund räntenivå och det är på tiden att den lite mer normaliseras. Inflationen och skattebördan är däremot till stor del en följd av osund politisk styrning. Givetvis inte enbart, men mycket är självförvållat av politiska beslut som drabbar svenska folket på ett sätt som kunde undvikits om viljan och kompetensen funnits i det där riksdagshuset. Men våra folkvalda verka inte vilja det egna folkets bästa, utan det verkar finnas en annan agenda som överglänser landets behov, och att få internationella ryggdunkningar. Rätt eller fel kommer vi förmodligen inte att få svar på, möjligen våra barnbarn kan få se resultatet av dagens politik, allt till allaandra.... och de kommer även att få betala för den.

Blåbärssäsongen har dragit i gång, ut och plocka med er och gör en insatts för att hålla ner matkostnaderna. Det behöver ju inte vara fel att vara en blåbärsnation, snarare väldigt gott och nyttigt.

//Fattigbonddräng

6 kommentarer:

 1. Det tråkiga för Ukraina är att det här är tredje gången som Ryssland invaderar sedan 2004 och efter varje gång tidigare så har de kommit tillbaka för mer. Till slut har Ukraine dragit samma slutsats som Finland efter 1939 - enda chansen att undvika ryska invasioner är att ge dem en tillräckligt blodig nos så att de inte kommer tillbaka.

  Det här är inte bra för någon inblandad, inte ens Ryssland, men det verkar inte finnas några bra alternativ som inte bara gör saker värre inom några år. De första dagarna hoppades jag att Ryssland skulle göra sig av med Putin och börja om från nytt, men det blev kritiker som råkade ut för självmord och andra olyckor. :(

  Sedan försöker Ryssland få det till att det är USA, NATO eller EU som orsakat kriget och det finns folk som lyssnar på det. Det bygger på en världssyn där man menar att Ryssland är i sin fulla rätt att invadera grannländer om grannländerna vill ha ett bättre liv. Jag håller inte med om att något land har rätt att invadera grannländer för att expandera sina gränser.

  Lycka till me blåbären!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel.
   Vem som kastade första bomben i Ukrainakriget är det väl knappast någon som helst tvekan om. Sen får Putin skylla på vad han vill, eller hur "tvingad" han tyckte sig vara. Krig är ett dumt sätt att lösa det på ändå enligt mig.

   Jag har för mig att Finland fick släppa ett stort geografiskt område till Ryssen vid freden. Ett område som de senare erbjöd Finland att köpa tillbaka, men då ville de inte ha det för det skulle bli så dyrt att få ordning på det efter ryssarnas demolering. Finländarna hade redan flyttat ifrån området i stort sett mangrant. Fast det kan ha varit ett annat krig än -39, minns inte riktigt....

   Att lyckas få till olyckor på länders stora ledare verkar vara ett återkommande problem. De
   är mycket vaksamma och ägnar stora resurser på sitt personskydd.... men det går ju, har det visat sig ibland. Så möjligheten kvarstår.

   Jag tycker inte att Ryssland har någon rätt att invadera Ukraina, eller något annat land. Men jag pekar på skillnaden i hur USA, Nato och EU agerar vid olika konflikter. De flesta krig i modern tid (vad det nu är för tid) har startats av eller med hjälp av USA. Ibland på rena lögner, ibland på indicier och någon gång på fakta. Jag vill tro att det finns bättre lösningar än krig, om man verkligen vill...

   Det går bra med blåbären, kantareller har varit synliga men av någon anledning lyckas jag aldrig hitta dem. Så jag tror att de bara är en myt att det finns såna.
   Sköt om dig
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Där jag bor så är det fortfarande ont om både bär och svamp. För torrt kanske. Eller för kall vår. Jag ser inte ens några tecken på att vildhallonen tänker göra något. Men det kanske kommer.

   För Finland tror jag man ska jämför hur det gick för Finland som aggressivt försvarade sig med hur det gick för Estland, Lettland och Litauen som inte försvarade sig, eller Polen som inte hade en chans att försvara sig. Av de områden som Sovjetunionen anföll 1939-40 så var det bara Finland som kom ifrån det hela som ett självständigt land. Det som då var östra Polen är lustigt nog nu västra Ukraina och det faller återigen ryska bomber över Lviv.

   Undrar vad det var för något som Finland inte ville ha tillbaka. Det fick tillbaka några öar utanför Helsingfors på 1950-talet och Petsamo och Hangö 1940 (i freden där de förlorade Karelen och en del andra gränsområden). Men ja, Viborg tömdes väl så gott som helt på folk innan det ockuperades.

   Sedan har USA visst varit inblandade i alldeles för många tveksamheter, senast i Irak 2003. Det finns en anledning till att många av oss inte varit helt förtjusta i att gå med i en militäralliens där de ingår. Och visst kan man tycka att USA kommit undan lindrigt när de gjort rejäla övertramp. Jag önskar bara att de som med rätta är arga på USA slutade använda det som försvar för Rysslands agerande. Det är som att människor år 2022 inte klarar av nyanser av grått och inte klarar av att skilja på dåligt och riktigt dåligt. Allt ska vara tumme upp eller tumme ner, inget däremellan, och folk i vissa länder (inte Sverige än hoppas jag) tror att politik är som sport, att man väljer ett lag man följer i vått och torrt och man buar allt "motståndaren" gör. (Jag är en sån där opålitlig väljare som byter parti regelbundet efter vad jag tycker är viktigt eller efter vad jag vill markera).

   Radera
  3. Det kommer bär, även vid väldigt dåliga bärår så brukar man kunna hitta en del. Det brukar alltid finnas några lite fuktigare partier vid torrår, eller skyddade dungar mot elaka frostangrepp.

   Jag tror jag råkade se en snutt på någon dokumentär lite hastigt och okoncentrerat där det nämndes om att Ryssland erbjudit Finland om att köpa tillbaka något område. det kan ha varit Karelen men som jag skrev tidigare minns jag inte riktigt, för jag tittade inte särskilt uppmärksamt.... som vanligt när tv-n bara står på av gammal vana medans man analyserar bolag istället. Erbjudandet kan ju ha kommit ganska långt efter krigsslutet??
   Även dåvarande Tjeckoslovakien fick väl se sig invaderat av Sovjetmakten nån gång på -60talet? Fick en skolkompis därifrån, som kom som flykting.

   Vad gäller Natomedlemskap, så anser jag att vi varit med med det ena benet inne under väldigt lång tid. Så att kliva in med nästa ben och bekänna färg, känns bättre och inte lika ryggradslöst som innan. Antingen ska man vara med eller inte, inte det där på låtsas som varit så länge.

   Krig tycker jag inte om, oavsett vilken grånyans de har. Vem som än börjar så tycker jag det är fel och borde lösas på annat vis. Oavsett om vem som kastar första bomben... eller slår första slaget så brukar man inte vara mer överens bara för att man krigar, snarare verkar det bli tvärtom och konflikten eller oegentligheterna bara ökar till absurdum, och alla blir förlorare.

   Även jag är en opålitlig del av röstboskapen, inte bara byter jag parti olika år. Jag splittrar dessutom oftast rösterna olika i stat, kommun och region valen.

   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Sambon brukar plocka stora mängder blåbär, men här är det nog fortfarande 2-3 veckor innan det är dags att ge sig ut i skogen. Däremot är det nog dags för hjortronmyren när som helst nu.

  Börsen vänder i sinom tid. Det gör det alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även här är det den bättre hälften som står för merparten av plockandet, 90% måste väl vara merparten? Du får låta sambon även fortsättningsvis under en tid sköta det mesta av plockandet så du inte överanstränger lilla hjärtat i skog och mark. Du får ropa uppmuntrade hejaramsor från skogsvägar och stigar så du känner att du bidrar.... de där hjortronen är det lite snålt med här i söder, men de finns och det kräver lång tid för att lyckas jaga ifatt dem.

   Börsen vänder alltid, det känns ju tryggt att veta. Hoppas bara det händer innan man tänker börja plocka ut mer än man puttar in....

   Ha det bra, var rädd om dig!
   //Fattigbonddräng

   Radera