söndag 12 juni 2022

Månadsrapport maj-22

 

Jo, visst är det ett tag sedan maj tog slut, men Fattigbonddräng har nog aldrig varit först med något och inte heller med att skriva månadsrapporter. Men nu så blir det månadsrapport. Det verkar som många ekonomibloggsläsare inte gillar dessa rapporter som flera av oss ekonomibloggare envisas med. Fattigbonddräng själv tycker det är intressant att läsa och att ta del av hur andra lyckats, misslyckats eller vad de nu har gjort med sina portföljer och övriga livsval. Men alla är vi som väl är olika, och de som inte gillar sånt får ju låta bli att läsa helt enkelt. Att kunna välja bort, är mycket viktigt. Fattigbonddräng har själv valt bort några ekonomibloggare nyligen, dessa har även plockats bort från listan "Jag läser gärna". Dessa bloggar har blivit bortvalda, inte på grund av vad de skriver, för egentligen skulle Fattigbonddräng gärna fortsatt läsa dem. Men när man klickar på deras länk, kommer ett stort djävla fönster upp som medvetet täcker hela inlägget så det går inte att läsa någonting av själva inlägget. Utan man uppmanas att registrera sin e-post för att vad Fattigbonddräng förmodar få tillgång till bloggen i fråga. Denna typ av onödig registrering tycker inte Fattigbonddräng om, och därför väljer han bort den typen av bloggar och registrering. Någon enstaka blogg har även gått bort, för att all inlagd reklam stör läsupplevelsen för mycket. Men även detta är ju en smaksak och än så länge får man göra som man vill.

Månadsrapport var det, maj närmare bestämt. Det sattes in nio nya tusenlappar till portföljen och det sparades även nästan en tusenlapp till sparkontot. En något större andel totalt sparande än vanligt, men ingen vill väl bara vara vanlig? Pigan ville också vara med och bidra, och inte tänker Fattigbonddräng hindra henne. Hon kom släpandes med 13 087,32 kronor, alltid med ett litet snett leende när hon vet att hon bidrar med mest. Fast gladast över det är Fattigbonddräng ändå. Dessa pengar skulle nu omsättas till aktier och inköpen blev inte så många, men utföll på detta vis.

03-05-22    100st Telenor    13 511,79 kr
11-05-22    100st  Telenor   13 276,86 kr

Innehavet i Telenor är därmed 1 000 aktier, och med det är Fattigbonddräng nöjd för tillfället. Branschen kommunikation är fortsatt intressant, men kommer att diversifieras genom påfyllning i andra regioner än där Telenor och Telia Company har stora marknadsandelar. Mer om detta i juni rapporten, se där, en anledning till att läsa månadsrapporter..... 

Det såldes även av några aktier i Skåne-Möllan. efter split steg priset och en lite vinst togs hem som det skrivits om innan. Tyvärr har priset fortsatt uppåt, så något tillbakaköp har inte kommit tillstånd än, men Fattigbonddräng har inte bråttom, ibland skyndar han sig bara lite, men inte vad gäller aktieaffärer.

Så här klarade sig maj vs april 

                                 30 april-22                   31 maj-22

Bank konto                87 282,77 kr                88 218,14 kr
Aktieportfölj          1 488 009,66 kr           1 551 623,54 kr
Kapital 1               1 575 292,43 kr           1 639 903,68 kr

Återigen kom portföljen över den där 1,5 miljonen. Den får gärna stanna över denna nivå, men det är en svängig herre den där Mr Market och snabbt kan det ramla nedåt igen. 

Fattigbonddrängs så lovande ostbågsodling såg mycket hoppingivande ut under maj. De spröda små plantorna tog sig skapligt och det blev dags för utskolning. Men så hände det som hobbyodlare så ofta råkar ut för. En oväntad frostknäpp en enda natt när Fattigbonddräng inte täckt odlingen med väv som skydd, spolierade hela säsongen av ostbågsodling. När frosten sedan fram på morgonen släppte sitt grepp fans bara en gul smet kvar där plantorna tidigare varit. Nästa år ska Fattigbonddräng reservera plats i växthuset för ytterligare skydd mot frost, med installerad frostvakt kan väl inget gå fel nästa säsong? Tills vidare får Fattigbonddräng fortsätta gynna sitt bolag Orkla med att köpa in ostbågar till fredagsmyset. Det funkar ju det också, men som alla odlare vet så smakar egen odlad gröda bäst. Det blir att koncentrera sig på övriga lite mer konventionella grödor resten av säsongen.

Nu ska Fattigbonddräng tillbaka till att skruva trall... att det finns så mycket skruv!!

Må väl, var rädda om er!
//Fattigbonddräng

9 kommentarer:

 1. Jag läser ditt inlägg med bestörtning och ser mig nödgad att sträcka ut en hjälpande hand. Du skulle hört av dig tidigare. Redan 1968 började min farfa r(som då jobbade på Wasabröd) att experimentera med ostbågsodling och den kunskapen har sedan gått i arv till min far som lämnade över till mig. Att vi inom familjen är helt självförsörjande på dessa små läckerheter i olika storlek och form från Minibågar, slangbågar och ostbollar gör att vi nu kan saluföra frö och plantor till hugade spekulanter. På angiven adress hittar du hemsidan: WWW.ullaostbåge@somintekanräkna.VP
  I Danmark heter ostbågar Osterejer och i Norge ostepop och glöm för allt i världen inte den 5:e mars varje år då är det ostbågens dag!

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP!
   Det är med bestörtning jag konstaterar att jag inte kan kommentera på min egen blogg!!!
   Blogger verkar vara trasigt... men provar som anonym istället. Beklagar ett väldigt sent svar.
   All hjälp med ostbågsodling är mer än välkommet, tre generationers kunskap skojar man ju inte bort. Själv är inte alltid bäste Fattigbonddräng. Att min gamla ovänliga reskamrat ullaostbåge verkar inblandad känns dock högst tveksamt, inte kan väl hon vara något att räkna med i så allvarliga och seriösa förehavanden. Det enda vettiga beslut hon tagit var väl att avgå som ekonomisk talesperson, kvinna eller vad hon nu ska föreställa för V.
   Du kan räkna in mig som hugad spekulant, inte bara till frö och plantor utan framför allt till kunskapen om hur fasen man gör. Fast det är förstås företagshemligheter??
   Osterejer trodde jag man fiskade ur havet och ostepop var en variant av popcorn, tänka sig vad fel man haft i alla år, och vad bra att få lite mer visdom.

   Nu ska jag fördjupa mig i Proximus lite mer, ha det så bra det bara går i rådande klimat.
   Vänliga hälsningar Fattigbonddräng

   Radera
 2. Det var tråkigt att läsa om den förstörda ostbågsodlingen. Jag hoppas det går bättre nästa säsong!

  Desto trevligare att läsa att du är över 1,5 miljonersstrecket igen! Du kämpar på med dina insättningar - trägen vinner! Kämpa på!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon!
   Ja det får bli skärpning inför nästa säsong, kanske med hjälp från PP?
   Det var trevligt en stund, men nu så är det tillbaka igen under den magiska gränsen, Inte får man ha det trevligt länge, underbart är kort eller vad det brukar heta, Men den ska nog passeras återigen så småningom... för visst kämpar jag på i uppförsbacken.

   Jag misstänker att dina förändringar i kronor är betydligt större med en så stor portfölj. Har själv slutat att reagera på tapp med 60+ tusen kronor en handelsdag, även om det är lika mycket som fyra månadslöner för en Fattigbonddräng. Det är inte samma typ av pengar av någon konstig anledning, när det gäller värderingen. En tusenlapp i minskad utdelning känns mycket hårdare. Hur tänker du där?

   Så verkar det som jag lyckats få kommentera som Fattigbonddräng igen, men efter alla ändringar i system och webbläsare vet jag inte vad som gjort vad, eller hur länge det funkar... man skulle varit mer av en datamicklare...

   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Jag såg precis priset på potatischips i butiken och konstaterar att det är potatis som är årets investering. 40% upp, från 20 till 28 kr påsen, på några veckor.

  Jag skulle naturligtvis köpt några tusen påsar i våras och sedan suttit på dem till idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med backtrade hade ju varit väldigt effektivt om det funkat. Men det behövs en tidsmaskin för att underlätta det en del, fast nu har jag ingen sån.
   Kaffe är väl också upp 40% och det är nog ändå bara början. Nästa år misstänker Fattigbonddräng att oavsett hur mycket en konsument än är villig att betala eller hur mycket pengar de än har. Så kommer det att vara väldigt tomt på flera hyllor i mataffärerna. För om det inte finns mat, så hjälper inga pengar i världen.
   Potatisen ser väldigt bra ut i Fattigbonddrängs odlingar, och egen potatis till midsommarsillen är räddad. Förmodligen i stort sätt årsbehovet också. Egna chips är lite meckigt att få till, men de brukar bli goda när man väl ger sig på det.

   Du kanske kan köpa potatis, tillverka chips och ta upp konkurrensen med de stora drakarna.
   Stort lycka till!!
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Jag köpte precis billig färskpotatis så dags att sätta igång.

   Men om det inte är potatispriserna som är problemet, vad är det egentligen som kostar? Transporter kanske eftersom man i stort sett transporterar påsar med luft. Eller oljorna som man badar potatisen i? Eller är det energin som behövs för att värma upp oljorna?

   Vad är det som gått upp i kostnad 3-4 kronor per påse (plus marginaler och skatter så att det blir 8 kronor)?

   Det kan också vara att drakarna bara passar på för att tjäna mer pengar men höjningen verkar lite för stor för det.

   Radera
  3. En kompis berättade precis att han ringt (?) för att höra varför det var så dyrt men de hade bara svarat att det är butikerna som sätter priserna. Det betyder nog att de har dåligt samvete och en del av höjningen handlar om att höja sina vinstmarginaler, kanske för att försäljningen säkert kommer minska en del.

   Eller köper folk mer chips när de har ont om pengar?

   Radera
  4. Hej Daniel!
   Nja, chipstillverkning med nypotatis är nog en tveksam verksamhet. Jag misstänker att resultatet blir en liknande smet som uppstod med min ostbågsodling efter en elak frostnatt. Nypotatis innehåller väl något ämne som ställer till det har jag för mig.

   Prisökningen tror jag mer beror på att alla "passar på" i alla led och med många olika varor. Det är ju numera allmänt känt att inflationen dragit iväg. Om varje led då lägger på dessa 7-8% på sina gamla priser, och varje led dessutom ska ha sin avans utöver det så blir det många % i slutänden som den stackars fattiga konsumenten får punga ut med. Eftersom pk media lärt konsumenten att det är så, så accepteras det fullt ut utan någon större reflektion. För ska man börja reflektera över tingens ordning och orsaker så måste man engagera sig. Det är i sin tur obekvämt besvärligt och då blir det väldigt jobbigt.... bättre att knyta näven i fickan som vanligt och lita på att våra "kloka och intelligenta???!" makthavare ordnar upp allting till oss som vanligt.... och så fortsätter röstboskapen att rösta rätt.

   Själv köper jag mina chips för att jag tycker att tiden och ofoget att göra dem inte motsvarar kostnadsbesparingen. Jag uppskattar min tid tid högre än kostnaden för en påse chips, det kan vara en variant av alternativkostnad kanske.

   Ha nu en trevlig och glad midsommar, och glöm för allt i världen inte ostbågarna till sillen!!
   //Fattigbonddräng

   Radera