måndag 18 januari 2021

Det där året 2020 
Det nya året har redan pågått så länge att man nästan börjat förtränga det som varit. 2020 var ett på många sätt ovanligt år, vad det gäller ekonomi, pandemi och politik. Det som mest satt sig i minnet hos de flesta är naturligtvis pandemin och virusets härjningar över vår planet. Olika regimer och länder har haft väldigt olika sätt att bekämpa detta virus och dess konsekvenser. Även om det nu snart har hållit på och smitta människorna i ett år, så är det nog för tidigt att fastställa vilken strategi som varit mest effektiv. Fattigbonddräng tänker inte ens försöka, men ibland känns det som det bästa hade varit att låta naturen ha sin gång, och inte påverka företag och ekonomier i den omfattning som varit. Tittar vi enbart på svenskt dödlighet så har inte 2020 avvikit jättemycket och inte heller slagit något direkt rekord, trots att befolkningsmängden ökat mer än normal tillväxt i ett land. Sedan kan ju det bero på de åtgärder och rekommendationer som införts. På längre sikt kanske dessa åtgärder kommer kräva dödsfall längre fram, på grund av psykisk ohälsa till följd av arbetslöshet, isolering och den depression som detta kan leda till. 

Det som man kan försöka trösta sig med är väl att även detta kommer att gå över till slut. Precis som tidigare pandemier, farsoter och kriser. Oddsen att överleva Covidden är om jag minns rätt 99,94%. Så det är tämligen goda odds. Siffran kan vara några månader gammal så viss justering kan vara befogad. Som att ta bort de dödsfall som testats positiva men dött i trafikolyckor. För de ingår tydligen i gruppen döda med Covid. Ett räknesätt som naturligtvis sätter fart på konspirationsteorier helt i onödan. Varför räknar man så kan man ju fråga sig. Vill man ha en så hög dödssiffra som möjligt, för att skrämma folket. Eller är det bara en administrationsfråga? 

Pandemin, och politikernas trixande har påverkat våra bolag och företagare. Detta ger efterverkningar på aktieportföljer och utdelningar. Men mycket har återhämtat sig, och om inte de styrande petar för mycket i bolagen kanske vi kan återgå till något slags normalläge vad gäller utdelningarna 2021. Här ser Fattigbonddräng störst politisk risk i de svenska innehaven, då flera utländska bolag behållit utdelningar, fast där förekommit hårdare nedstängningar av samhället. 

Hur gick då 2020 mot 2019 för Fattigbonddräng? Det gick hyffsat, trots politiker, pandemi, pannbyte och vattenskada. Bufferten har minskat, den har används till extra aktieköp när priserna sjönk i andra kvartalet samt renovering som följde av vattenskadan i tvättstugan/pannrum. Ställer vi upp det i tabell, så ser det ut på detta vis.


                                  31 dec-19                 31 dec-20    

Bank konto               93 395,94 kr              63 942,98 kr
Aktieportfölj         1 022 429,31 kr         1 129 752,06 kr
Kapital 1              1 115 825,25 kr         1 193 695,04 kr

En svag ökning men det är trots allt bättre än minusresultat. Tänker man dessutom på att pannbyte och renovering av tvättstuga och indraget fiber i Fattigbonddrängs stuga totalt kostat runt 170 tusen så får man vara nöjd. Nu kommer Fattigbonddräng att börja bygga upp bufferten så sakta igen. Man vet ju inte vad som väntar runt hörnet som fastighetsägare, eller om flådbilen plötsligt tar slut och en ny(are) behöver inhandlas. Så nu läggs 2020 bakom oss och vi tittar på här, nu och framåt. Det är inte så smart att lägga energin på det som varit, utan det som kan påverkas är nuet, och att planera för en bättre framtid. Så focus får bli på det, som alltid.

Hoppas även ert 2020 var hyffsat, även om det var ovanligt på många sätt. Och att covidskräcken inte har lamslagit er helt och hållet. Utan fortsätt hålla huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena.

Ett väldigt sent gott nytt år på er!!                                                                                                                //Fattigbonddräng

8 kommentarer:

 1. Keep calm and carry on, typ. Gott nytt på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är väl den taktik jag håller mig till, typ.
   MVH
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Som brf-innehavare har jag under året nog inte haft större investeringar i lägenheten än bytt toalock för 400:-. Jag har ju tänkt på bo i avbetald landsortsvilla som pensionär och just de där stora underhållsposterna som värmesystem oroar mig när intäkterna är begränsade.

  Ja, nu tittar vi framåt istället, men jag är inte helt säker på att utdelningarna återgår till någon sorts normalläge i år då Coronaeffekten kan hålla i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man bara ett konto för reparationer och underhåll så gör det inte så ont att byta värmesystem. I mitt fall så ca 100 tusen efter över 30 års boende sedan huset byggdes och allt var nytt. Köper man ett äldre hus, får man vara mer observant på slitage och ålder på inventarier och allmänt fastighetsunderhåll när man budar.
   Siktet är framåt.
   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Det är så. Att bo i villa är på pappret billigare än brf. Men har också bytt panna och det är stundande fönsterbyte.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill tro att det är billigare med eget ägande, men jag är partisk i frågan....
   Sedan kan ju vilket boende som helst bli otäckt dyrt om oturen är framme, oavsett boendeform. Man får underhålla så gott det går för att undvika stora överraskningar.
   Nu står lilla toan på tur... så Fattigbonddräng kan hålla sig sysselsatt lite under vintern och inte bara ligger på soffan lediga stunder.
   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera
 4. Skapligt räjs på Aker och de underliggande bolagen. Vad tror Fattig bonddräng om Aker Horizon? Är det nåt man ska ha tron på eller kan det vara bättre att hålla sig till gamla "bruna" Aker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mobil1!
   Ja, de senaste dagarna har det hänt grejer.... Fattigbonddräng är överlag något tveksam till vindkraften. Det kan förvisso ha hänt en del sedan Fattigbonddräng räknade på det för en 6-8 år sedan. Men då fick han för sig att med hänvisning till avvecklingskostnader när snurrorna skulle rivas/bytas ut så förvann den största delen av vinsten till detta. Förhoppningsvis har detta blivit effektivare, men det är inget som har studerats...
   Fattigbonddräng tänker fortsätta att behålla Aker ASA på moderbolags nivån, därmed får man ju döttrarna på köpet och diversifiera risken i viss mån. Sedan är ju Horizons kolbindnings verksamhet intressant, och ligger bra i tiden...
   Det beror nog mycket på hur ens portfölj ser ut, hur mycket man ska tro på olika bolag! Fattigbonddräng har en stor del Aker och tänker inte öka den just nu, men absolut inte sälja av heller.
   Hoppas det går bra hur du än väljer att göra. Men läs på, skaffa information och fatta dina egna beslut efter din situation.

   Med vänlig hälsning
   //Fattigbonddräng

   Radera