söndag 23 augusti 2020

Vara beredd

 Det är inte så dumt att vara beredd på att tråkiga saker händer ibland. Med en buffert och lite pengar på något konto så kan man ju alltid lösa ganska så många problem utmaningar. Det finns ju många saker som går att köpa för pengar, när de gamla trilskas eller havererar fullständigt. De flesta av oss som intresserar sig för sin ekonomi, har ju oftast även lite pengar på något buffertkonto som snabbt kan tillgripas och allt stoppas inte in på aktiekonton, så även hos Fattigbonddräng.

Men alla utmaningar som vi ställs inför går inte att lösa med några transaktioner. Som det faktum att Fattigbonddräng vaknade upp på lördagsmorgonen och huset var strömlöst. På landsbygden är detta inte jätteovanligt, särskilt inte under höst och vinter när träden lättare ramlar omkull för vinden eller den  tyngande snön. Detta fenomen med strömavbrott kommer att vara allt vanligare i våra sydliga delar av landet sedan flumpartiet börjat få styra över energipolitiken. Så var beredd, även i mer bebodda trakter och under hela året.

Så det gäller att vara förberedd, även på händelser som inte bara löses med pengar direkt. Så för att lyckas med frukostbestyren hämtades gasolköket in, kaffe och te kokades med det preppade vattnet, och herr och fru Bonddräng inmundigade sin frukost. Lyssnandes på den vevladdande  radioapparaten, som går att ha som ficklampa, vanlig lampa, mobil och dator laddare m.m. Jo det går att lyssna på radio också och sända S.O.S.  signaler vid svårare nödläge. Något nödläge var det naturligtvis inte frågan om, men att kunna ta del av eventuella meddelanden om orsaken till tingens varande kan vara lugnande vid en krissituation, även om man inte kan göra ett endaste dugg åt det själv. Bara vetskapen om vad som sker, och vilka eventuella åtgärder man kan behöva vidta själv är bra information och kan vara lugnande för många. 

När väl frukostbestyren var avklarade, så var strömsituationen fortfarande olöst. Så det blev att veva lite på radion, solcellerna gjorde ingen nytta då solen inte ville lysa och hjälpa till med laddningen. Några meddelanden om varför strömmen var frånvarande gick inte ut på radion, men melodikrysset gick igång. Så det blev en gemensam stund vid köksbordet, medans vi med våra gemensamma musikaliska kunskaper löste detta kryss. Det var inte så dumt att vara lite förberedd, nästan lite trevligt. Även om det inte riktigt passar sig till frukost så började tankarna nästan gå till att plocka fram vindruvor och en flaska Preparatus Supervivet. Som författaren och bloggaren Lars Wilderäng (Cornucopia) är skyldig till att ha hittat på. Men just då så kom strömmen tillbaka igen och läget var återigen normaliserat, kanske inte i landet men på strömfronten i den Fattigbonddrängska stugan. Så det får bli förlängd lagringstid på vinet, men vindruvorna är väl färskvara?

Är du beredd? En prepper light likt Fattigbonddräng eller förbereder ni med kompletta lager för ett år och nedgrävd strålningssäker bunker? Eller är det offerkoftan på och "någon annan" som ska lösa just dina problem?

Fortsatt god helg på er!
//Fattigbonddräng

16 kommentarer:

 1. Jag gick och köpte mig ett trangia-kök i vart fall. Och har lite vatten lagrat på hyllan men inga större mängder konserver. Som regelbunden fastare tror jag mig kunna leva av fettlagren en god stund. ;) Men vevradio känns väl som en god idé. Tips på modell och prisläge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fru Olsson!
   De är praktiska de där köken, vi har ett sånt också. Fettlager kan ju vara väldigt praktiskt att ha, dessutom får man det med sig vid en hastig evakuering.... börjar ana en uppbyggnad själv av en "vilande muskel" centralt placerad, ska försöka se den som en tillgång i fortsättningen.
   Vevradion, är en riktigt bra grej. Stötte på Lotta kåren vid en flyguppvisning och googlade runt efteråt för att hitta en sådan radio. Vill minas att den vkostade två eller tre hundralappar, så även en Fattigbonddräng hade råd. Har för mig att det hette General Prepper eller nått liknande där den var billigast just då. Men det finns säkert lite överallt på friluftssajter.

   Tack för kommentar och fortsätt nu semesterledigheten med lata dagar.
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Tack för tips! Får bli nästa "item" till krislådan.

   Radera
 2. Att vara någorlunda förberedd känns rätt bra. Inte bara ekonomiskt preppad. Pengar löser inte alla problem vid en riktig kris utan då är det andra varor och kunskap som gäller. Det är inte så länge sedan det var hysteri på att köpa toapapper. Själv lutade jag mig tryggt tillbaka och visste att vi skulle klara oss länge om krisen skulle utvecklas. Jag tycker det borde tillhöra självbevarelsedriften att vara åtminstone minipreppad.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Procentpanik!
   Det är verkligen en självbevarelsedrift, men samtidigt verkar det inte som alla vill bevara sig själva. Utan någon annan ska bevara dem åt dem.
   Jag fattade aldrig den där toapappershysterin. Vatten,mat, värme och skydd förstår jag och ungefär i den ordningen. Men att prioritera att torka sig där bak eller fram, först??
   Landsbygdens folk är väl minipreppade normalt, Fattigbonddräng något lite mer, sedan kunde ju kunskapsnivån alltid vara högre, men det jobbas lite på det.

   Tack för kommentaren och att någon mer verkar vara beredd!
   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Ja det tråkiga är bara om man försöker missionera lite om detta så anses man ju som en högst suspekt och egendomlig person. Man börjar referera till precis det som du skrev att: Har du byggt en egen bunker också?
   Jag skiter i vad folk tycker och vet ju att jag och min familj klarar oss om det skulle bli en riktig kris och det är ju det viktigaste.
   Ja absolut är det så att landsbygdsfolk är bättre grundpreppade. Man är vana vid strömavbrott och kanske har lång väg till affären varför det blir helt naturligt att ha ett lite större skafferi hemma.

   Radera
 3. Hej Fattigbonddräng! Efter att ha läst detta inlägget inser jag hur dåligt preppad jag och min sambo är. Vi har inget triangakök, grillen går på el och jag tror inte vi har någon radio som går på batteri heller. Kanske borde börja köpa lite prylar och lägga i en låda. Jag gillar särskilt den vevladdande radioapparaten som även hade ficklampa men prio på min lista kommer nog ändå bli vinet ;)
  Tack för bra inlägg!
  MVH
  VGI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VGI!
   Tack! Vad kul att kanske få någon att tänka till lite och eventuellt bli lite förberedd.
   När ni fått vinet på plats, så kanske en vanlig kolgrill kan vara bra. Går att både värma vatten och laga mat på. Finns billiga varianter, motsvarande ett par flaskor vin i pris.
   Vevradion går ju att sätta batteri i, men ta ut dem när den inte används!! Men tillgång till vatten är prio ett, efter vinet så klart!
   Tack för din kommentar. Välkommen in till den beredda sidan.
   MVH
   //Fattigbonddräng

   Radera
 4. Hej!

  David här som skriver forvaltarbrevet.com, har ett förslag som jag gärna bollar med dig. Maila om du vill till david@forvaltarbrevet.com

  SvaraRadera
 5. Aker verkar komma med utdelning nu i Nov, det var ju en trevlig øverraskning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamensan!!
   11,75 Norska kronor för varje aktie. Det är trevligt när det största innehavet i portföljen levererar när så många (Mest Svenska) bolag inte vågar, trots att kapitalet finns i bolagen.

   MVH
   //Fattigbonddräng

   Radera
 6. Svar
  1. Hej bästa fru Olsson!
   Tack för frågan. Jag har förkovrat mig i konsten att odla ostbågar.....det har inte gått så bra och jag har därför inte haft något att skriva om, eller nää inte riktigt.

   Det har mest varit som vanligt, och vanligt har jag redan skrivit mycket om så det orkar nog ingen läsa igen. Så det där med hantverkare, renovering av vattenskada, försäkringsbolag, förhandling med skånejobbet om fortsatt konsultuppdrag, (finns det verkligen inga drängar i Skåne?). Revisorsuppdraget i kommunen inkräktar även det på fritiden och kräver massa inläsning och kontroll av lagar och reglementen, så skrivlusten har varit lite låg när jag ändå umgås med en massa bokstäver mest hela tiden.....

   Ursäkta långt svar på kort fråga, lite kul att skriva minsann. Mycket har ju hänt med portföljen, ekonomin i övrigt, politiken och rädslan för allt och alla. Så jag gissar på att jag snart hasplar ur mig något osammanhängande snart igen. Portfölj sidan har i alla fall varit uppdaterad, alltid något.

   Ha det bra, var rädd om dig och simma lugnt eller kallt ska det nog vara!
   Vänligen
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Skönt att höra av dig, och att du inte fallit offer för något farligt virus. Sköt om dig!

   Radera
 7. Hej Fattig Bonddräng!
  Jag har köpt en liten stek Aker. Du verkar ha haft bra koll på dem tidigare. Är det värt att satsa på, eller ska man köpa någon av de nya underliggande bolagen? Aker offshore wind, Aker carbon capture. Eller ska man helt avstå. Fårstår att man inte ger direkta råd men hur går dina tankar kring akersfären?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mobil1
   Kul att fler får upp ögonen för Aker! Men som du själv skriver så ger jag inga råd om man ska köpa, sälja, byta eller rent av ge bort aktier av vilket slag de vara månde....

   Jag kan väl ändå nämna att jag TROR att du förmodligen kommit in i fördelaktig tid. SEB har ju som riktpris 560:-Nok och Danke Bank tar i ännu mer med 620:-NOK. Det är en bit kvar till den nivån fast senaste månaden har den ju gått +150:-Nok ungefär, så vem vet?
   Kanske kan bli ett uppföljande inlägg om Aker, nu när du ändå väckt frågan!

   Ha det gott, var rädd om dig!
   Vänligen
   //Fattigbonddräng

   Radera