onsdag 11 december 2019

En sen novemberrapport

Det är väl bara till att avslöja, att även november har tagit slut. Att vänta med att skriva månadsrapport har inte hjälpt. Tiden har lunkat på i sitt förutbestämda tempo likväl och vägrar att sakta ner för att skapa extra tid. Tid till att bara vara och göra det som faller en in för stunden.  Fattigbonddräng gissar att det är just avsaknaden av den typen av tid som får allt fler att söka sig till FIRE rörelsen. Just RE biten är väl kanske lite för sent för Fattigbonddräng, men FI delen är inte att förakta även om den kommer vid högre ålder och inte heller till hundra procent. Att kunna täcka sina årsutgifter med passiva inkomster gör nog inte så ont även om man är över 50 och på väg mot 60.  Ekonomiskt är Fattigbonddräng inte där, eller ens i närheten, men att kunna klara fyra av tolv månadsutgifter är ändå ganska trevligt, mot att inte ha några passiva inkomster alls.
Som det verkar kommer framtida allmänna pensioner dessutom att urholkas och senareläggas mer och mer. De med stora pengapåsar verkar mer och mer se allmänpension som något extra, om det blir någon. Medans eget sparande och tjänstepension är det som ska trygga utkomsten när arbetslivet är slut. En alldeles riktig analys, tror Fattigbonddräng. De flesta som har ett låglönejobb eller de som ligger i undre skiktet av medellön och jobbat sedan tonåren. Kommer inte att få mer än enstaka hundralappar mer per månad än de som aldrig jobbat och betalat in till pensionssystemet. Garantipension kallas det visst och ges fullt ut till alla som bott i landet i mint 40 år. Lite som att ha en gällande försäkring utan att behöva betala in premien. Hur var nu frågan...? Vad fan får jag för pengarna, var det visst. Inte mer pension i alla fall gäller som svar för de flesta.

Premien som Fattigbonddräng betalar in varje månad till sitt eget framtida lilla pensionsprogram, var som vanligt under november 8 600:- kronor. Pigan kom släpandes på ytterligare 3 409,60 kronor. Nu är ju allting relativt, och det finns de som har sexsiffriga månadsutdelningar. Men för en Fattigbonddräng täcker Pigans bidrag denna månad ungefär hälften av vad Fattigbonddräng mäktar med att göra sig av med, oaktat sparandet. Så det är ett mycket välkommet tillskott.

Inköpen i november var två

  50 st Telenor             kostnad 9 041:- kronor
100 st PolarPower      kostnad 2 167:- kronor

Pigans inkomster bestod i följande

NCC               1 500,00 kr
H&M              1 697,50 kr
NWH UN           158,76 kr
Lekportfölj          15,70 kr
Ränta qliro          37,64 kr 


November mot oktober ser ut så här.


                                 31 Okt-19                31 Nov-19  
Bank konto               93 186,50 kr            93 224,14 kr     
Aktieportfölj            963 416,50 kr          974 033,35 kr 
Kapital 1              1 056 603,00 kr       1 067 257,49 kr

Ett litet steg uppåt vilket alltid är trevligt, även om det i stort sett är samma summa som tillförts i nysparande och utdelningar. Men det är betydligt bättre och trevligare än när det minskar på nedersta raden. Portföljen är sedan länge uppdaterad på sin egen lilla sida.


Fattigbonddräng har upptäckt att han reagerar på reklamen som visas på tv, kanske inte som reklammakarna har tänkt sig men en påverkan är det likväl. Även en lokalpolitiker från Örebro har fått Fattigbonddrängs uppmärksamhet, nästan så en fundering på att flytta till Örebro infinner sig, enbart för att kunna lägga en röst på personen i nästa val.
Det får bli mer om detta i nästa inlägg när och om tiden vill infinna sig. Nu är det tid för mera jobb i ekorrhjulet. Det verkar det finnas tid för!!

Ha det bra, ta er tid för det som faller er in.
//Fattigbonddräng
4 kommentarer:

 1. Själv ser jag fram emot ett lite längre Juluppehåll med tid för det som faller mig in. Sova och läsa böcker lär det bli. Kul att höra om dina framsteg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej North.....ment!
   Tack för kommentaren. Det låter som du får en härlig jul. Den ligger visst bra till i almanackan i år också om man vill ha många lediga dagar och har ett "normalt" jobb.

   Väldigt många innehav du har, imponerande lista. Intressant att läsa din blogg, ska titta igenom den vid tillfälle, kanske lite julläsning rent av.

   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Önskar dig en God jul med någon sorts kvalitativ ledighet, och många fina inkomstbringande dagar på det nya året!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Fru Olsson!
   Det ser ut att bli onödigt mycket ledighet i jul, men det kan ju vara bra som träning.
   Ett intressant år som kommer kan det bli, men det får vi se allt eftersom.
   En riktig God jul tillönskas även dig, med kallbad och allt!
   //Fattigbonddräng

   Radera