onsdag 17 april 2019

Gravöl som vanligt

Fattigbonddräng har som tradition att ordna en dejt med revisorn varje år. Inget möte som man direkt ser fram emot, men hela syftet med mötet är att upprätta bokslut och få iväg en deklaration.
Detta årliga dejtande brukar sluta med att det blir väldigt mycket pengar som skall lämna Fattigbonddräng och överföras till statsmakten. Så att bestämma träff med denna kvinna är en väldigt dyr affär, men förhoppningsvis lönande på sikt. Rent av kanske Fattigbonddräng till och med kan slippa att bli dömd till fängelse eller dryga böter för bokföringsbrott om räkenskaperna inte förs korrekt eller om de förs allt för kreativt.
Kreativitet är ju annars en egenskap som brukar tillskrivas positiva initiativ, men just kreativ bokföring ses inte positivt från statens sida.

Fattigbonddräng momsredovisar en gång per år till skatteverket. Vilket har den trevliga egenskapen att han kan sätta undan alla momspengar som kunderna betalar in månadsvis, på ett räntebärande konto allt eftersom de trillar in. En marginell arbetsinsats att sköta om, som trots låga räntor ändå generar några hundra lappar extra i passiva inkomster årligen.
Skatteverket har även haft det trevliga omdömet att beräkna den F-skatt som Fattigbonddräng månadsvis skall inbetala till staten för 2018 något blygsamt. Detta har Fattigbonddräng ingenting emot, eftersom några tusenlappar extra på detta vis varje månad har kunnat sparas undan tillsammans med momspengarna och även dessa genererar ränteinkomster som annars inte skulle aktualiserats. Tack för det skatteverket!

Som alltid har Fattigbonddräng inför dessa dejter med revisorn satt en gravöl på kylning. Även om utfallet av dejten är känd och uträknad sedan tidigare. Så är det med en viss separationsångest som alla dessa slantar överlåtes åt statsmakten, inte minst med tanke på hur de misshandlar dem efter den kärleksfulla omvårdnad de fått av Fattigbonddräng. Ett brutalt uppvaknade för dessa pengar, undrar om eller när våra styrande ska få ett uppvaknande. Ibland kan vissa sådana anas lite svagt, men förmodligen kommer de för sent och i för liten skala för att göra någon skillnad.

Stor skillnad har det gjort för företagets räntekonto som blev luggat på 185 tusenlappar.
Som sagt så var det inget oväntat eller överraskande men lite svider det likväl, och då lindrar det något med en god och svalkande kyld öl.

Planerade utgifter innebär inga problem, det gäller bara att just planera dem.

Har ni ingen plan i er ekonomi så är det hög tid att börja planera den nu. Kanske ett trevligt och lönsamt litet påskpyssel inför stundande helg!
//Fattigbonddräng


2 kommentarer:

 1. Hej!

  Det här var ett av de roligare ekonomiska inläggen jag läst på ett bra tag :).Fullt med skattekritik och med mycket satir fast med glimten i ögat. Håller med dig till fullo - skatteslöseriet måste sluta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack för de vänliga orden.
   Ja inte tycker jag att det är häftigt att betala skatt...
   Även om skatten är hög för egenföretagare så skulle den väl kunna accepteras om den användes på ett mer ansvarsfullt sätt (kanske). Eller som en välformulerad frågeställning
   "vad fan får vi för pengarna egentligen?"
   Glad Påsk
   //Fattigbonddräng

   Radera