onsdag 10 februari 2016

Månadens köp blev finskt

Nytt i portföljen

Fattigbonddräng har upptäckt ett litet, men ändock ett problem. Delvis är det nya jobbets fel, men inte enbart. Fattigbonddräng har ju en oförmåga att byta ut eller kasta saker som fungerar någorlunda tillfredsställande. Ett tydligt exempel är väl att det fortfarande tittas på tjock TV, kanske den sista i landet och den vägrar att gå sönder!!. ( Finns dock en platt sak i Lådan, men den ingår liksom i paketet ).  Det körs omkring i Flådbil modell mer än gammal och det används mobiltelefon lämpad för museer! Detta föråldrade sätt att mobiltelefonera i kombination med nya arbetstider gör det svårare att följa börsen under dagen. I Fattigbonddrängs förra liv, var middagsvilan ofta mellan klockan nio och halv två. Då kunde han vänta in börsöppningen och få en aning om vart är kursen är på väg för dagen i de åtråvärda aktierna och vilket humör Mr Market vaknat på. Innan en order las ut. Med Fattigbonddrängs nya arbetstider sju till fyra har denna invanda möjlighet försvunnit, vilket gör att order får läggas in kvällen före istället. Ett typiskt I-lands problem men det kommer krävas att lite nya rutiner arbetas fram. Eller införskaffande av en ny mobiltelefon som kan hantera appar och sådant där modernt krafs, men det känns svårt att byta när den gamla fungerar.

På söndags kvällen skickades en order iväg till Avanza som skulle ligga hela veckan, ett försäkringsbolag har varit på önskelistan en tid för att bredda portföljen och även om många bloggrannar sökt sig till broderfolket i väster när det kommer till bolag i försäkringssvängen så gick Fattigbonddräng öster ut och till Sampo A där även en del bank ingår. Ordern var på 40,50 € och egentligen förväntades den inte gå igenom.... Men redan på måndag eftermiddag så fanns Fattigbonddräng med bland ägarna av detta bolag. Hela 15 aktier räckte månadspengen till. Som vanligt har kursen fortsatt ner sedan köp, men mönstret är som bekant ständigt återkommande. Ledningen i Sampo meddelar idag ett förslag om utdelning på 2,15€ en liten ökning på 20 eurocent mot föregående år. Trevligt med ökad utdelning, det får gärna bli en vana. Mycket mer har inte lästs i rapporten, men det får vara kvällslektyr innan sängdags.


En annan typ av Sampo












Halva veckan har gått,  det börjar hittas nya rutiner på och vid sidan av jobbet.  Bit efter bit faller på plats, räknar med att få ordning på nya jobbet om 3-4 hundra år.... en utmaning!? Men ingenting är ju omöjligt...? Inledningsvis kommer jag att månadsvis dokumentera och mäta de förändringar jag lyckas få igenom, för att ta beslut om fortsatt engagemang. Är alla kommunala/statliga/landstings och liknande arbetsplatser lika ineffektiva så har vårt land större problem än Fattigbonddräng någonsin anat. Vilket slöseri med tid och pengar. Fördelen är att vad man än förändrar så blir det effektivare och billigare. Listan på saker att göra och ändra blir längre och längre. Det har blivit mycket "men så har vi alltid gjort" argument. Människan är rädd för förändringar och så kommer Fattigbonddräng och svarar att då är det på tiden att tänka om och prova något annat. Inte lätt med nya sätt.
//Fattigbonddräng

2 kommentarer:

  1. Hej Drängen!

    Jag har tittat på både Sampo och Gjensidige och hade förmodligen landat i Sampo om jag skulle välja men för mig får det vänta lite, månadspengen är slut :-)

    Jag gillar att man får med en hygglig portion Nordea vilket ger en bra blandning av säkerhet och stabilitet. Fin direktavkastning och en tioprocentig höjning är ju ett fint plus.

    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lite tråkigt med begränsad månadspeng och just nu när många bolag har rea.
      Sampo fortsätter ju ner, så det är nog inte bråttom att komma in i bolaget. Efter en snabb läsning (innan jag somnade ifrån) av det som rapporterats så tycker jag det ser ok ut och utdelningen ändrar inte på den uppfattningen. Om Herr Att Välja Lyckan eller någon annan hittat något frågetecken, så tas tips emot mycket tacksamt.


      Tack och god lycka även till Att välja lycka
      //Fattigbonddräng

      Radera