torsdag 4 juni 2015

Fredagsmys med OLWs smygbantning

Jo, jag vet det är inte fredagskväll än. Men det skadar sällan att vara ute i god tid. Så Fattigbonddrängs sambo var en runda i affären på vägen hem från arbetet och inhandlade chips till morgondagens kvällsmys.
En påse lövtunna lättsaltade potatischips från  olw. Men nog kändes påsen lite dåligt fylld. Det är väl ett känt fenomen att "påsens innehåll kan sjunka ihop under transport men innehållet är dock alltid X-antal gram". 
Fast i den här påsen verkade det som en ovanligt skakig färd måste ha genomförts. Det står på påsen att den skall innehålla 275 gram. Så det blev att ta fram köksvågen och kontrollera om det verkligen kan stämma. Den stannar på 204 gram. Det fattas således 71 gram och då är även påsens vikt med i vägningen. Det fattas 25 %  chips,  Olw eller Orkla som företaget heter blåser alltså Fattigbonddräng på över 70 gram chips. Det här är säker till förmån för folkhälsan etc, men Fattigbonddräng tycker väldigt illa om att bli lurad eller förd bakom ljuset. Jag vet 70 gram chips är inte någon katastrof, men tänk hur många påsar chips som säljs varje år och kunderna betalar alltså 25 % mer än vad de får med sig hem. Är det någon som vill öka sina kostnader med 25% över lag så går det bra att skicka dessa till Fattigbonddräng i stället.
Nu har ju Orkla en kvalitetsgaranti på själva chipsen. Om man inte är nöjd med deras chips så får man pengarna tillbaka plus utlägg. Jättebra, men jag tror inte det är något fel på chipsen de är säkert jättegoda. Så jag kan ju inte reklamera dem på sådana grunder. Men jag kommer att klaga på deras produktions linje, den håller inte måttet. Borde vara en enkel sak att sortera bort påsar som avviker från inställd vikt per automatik. Eller kan det vara inställd vikt och ett sätt att öka lönsamheten? Men de ska få tillbaka sin oöppnade chipspåse och ett spydigt   välformulerat brev. För så här kan vi eller i alla fall inte jag ha det.
Det får minsann vara någon djävla ordning i chipsfabriken. Vem ska man annars lita på?

Så fram med vågen och väg er...a påsar.
//Fattigbonddräng

4 kommentarer:

 1. Se där ja! Framöver kommer alltid chipspåsarna vägas här efter att jag berättat detta för dottern, som brukar kommentera hur dåligt fyllda chipsförpackningarna är! :)

  Att läsa detta påminner mig om när jag jobbade i butik, då kom en dam (känt original med udda boende och mycket ekonomisk läggning) fram till mig i kassan med en godispåse och frågade vad den vägde.
  Jag läste på påsen och talade om att den väger 100 gram.
  Hon, Nej, jag menar vad VÄGER den!! i ganska vresig ton (hon var inte känd som att vara så väldans trevlig av sig)
  Så jag la den snällt på vågen och fick glädjen att berätta att den vägde minsann EtthundraTVÅ gram!
  Då fnös hon och sa "de där två grammen är PÅSEN!, ryckte åt sig den och vände sig om för att fortsätta botanisera bland varorna i hyllorna...

  Hoppas du uppdaterar oss hur det går i kontakten med chipstillverkaren.
  Och förresten, vilken tur att ni är ute i god tid och köper hem chips, för nu har ni ju chansen att köpa en ny påse imorgon och rädda fredagsmyset! (har du gått ifrån ostbågarna??)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din dotter har nog rätt ska du se... och även vi kommer väga våra chips/ostbåge påsar ett tag nu. Ostbågar är ju att föredra, ( finns en påse i lagret, sånt får ju inte ta slut!! ) men sambon äter inte sådana, så bara det är en stor fördel med ostbågar. Chips äter hon vissa sorter, så det gäller att handla "rätt" om man vill ha dem själv. hmm det lät inte bra, men var roligt att skriva..... Men alltså fredagsmysätandet är inget vi funderar så mycket över. Det finns något för bägge, annars kan det alltid ordnas på något vis.

   Roligt med dessa original, ofta är de ekonomiskt lagda men tyvärr till överdrift. Hoppas jag har förstånd att inte trilla dit och bli dumsnål eller något sånt. Även om man säkert roar sin omgivning ändå......

   Ja, det får bli en uppdatering när deras svar kommer. Får se om de ställer om vågen på löpande bandet...

   Radera
 2. Ja, nu väntar jag med spänning på fortsättningen.

  Oftast brukar företagen vara kundvänliga och kompensera. Det gjorde t ex ABBA när maken köpte en röra i burk (nån sorts nyhet). Den smakade apa, tyckte han. ABBA ringde upp och skickade även ekonomisk kompensation.

  Själv får jag mysa med nån tekopp eller så, eftersom jag fastar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se vad som händer, påsen är på väg till Orkla i Filipstad. Portot var betydligt dyrare än påsen, men det känns bra att inte låta sig luras. (varje gång).
   Fasta när det är fredagsmys på gång... dålig tajming där :)

   Radera