lördag 23 maj 2015

Skånska Energis årsstämma och lite utdelningar

Fredagen utnyttjades till ett besök i Skåne och då passade Fattigbonddräng på att besöka Skånska Energis årsstämma.  Det blev en intressant upplevelse och inte alls det automatiska rabblandet av dagordningen från mötets ordförande
 ( Göran Boijsen ) som Fattigbonddräng förväntat sig.....
Innan själva årsstämman kom igång, fick vi närvarande aktieägare ett anförande av Styrelse ordförande Göran Boijsen. Därefter fick vi lyssna på vd Per Eliasson och hans syn på året 2014 samt lite om framtiden. Det var väl som väntat mest upprepningar från årsberättelsen med en viss negativ ton på prisnivån på energimarknaden som ligger på ungefär samma nivå som 2008. ( Ni som såg uppdrag gransknings program om svensk mjölkproduktion, vet nu att mjölkpriset till bonden är på 1980 talets nivå. Se det gärna i efterhand om ni har möjlighet!). Så i Fattigbonddrängs värld låter det som ett "ok" utfall, mjölknäringen hade jublat över samma läge.

När stämman väl kom igång, blev det lite frågor till vd-n om hans lön och ökande pensionsavsättningar var motiverade med anledning av företagets dåliga resultat under flera år. Med sänkt utdelning till aktieägarna och att personalens bonus dragits in medan vd-n får lön på 1,9 milj på årsbasis. Det blev väl inte så mycket av den här frågan då det är styrelsen som tecknar avtal med vd som löper på tre år i taget. Men det piggar upp när någon vågar ifråga sätta tingens ordning!
En gentleman som verkligen piggade upp mötet, och flera gånger hoppade in och till och med läxade upp sittande ordföranden som till och med fick be om ursäkt för ett av sina utlåtanden, var en herre vid namn Gunnar Ek. Fattigbonddräng förstod först i bilen på väg hem vem han är, (tror jag, jag kan ha fel här men tror inte det.)  de små aktieägarnas försvarare. Känd genom aktiespararna och han har/hade aktier i samtliga noterade svenska bolag. I och med det vågar jag skriva ut namnet på honom. Han tål hårdare tag än så, och detta är mer en tacksam hyllning. Tack vare hans närvaro på stämman så blev inte mötet den smidiga tillställning som Göran Boijsen troligtvis tänkt sig och Fattigbonddräng tror att han är van vid. Det blev även bakslag för styrelsens förslag om bemyndigande för styrelsen att utge aktier i bolaget i samband med förvärv. Förslaget var att både A och B aktier skulle kunna utges. Men Gunnar Eks förslag om enbart B aktier skulle kunna ges ut och att  en extra stämma hålls och ägarna får rösta om även A aktier skall utges fick mötets bifall och ledningen fick stryka sitt förslag.
Fattigbonddräng uppskattar när det inte bara är en massa jasägare, ( menar inte ägare till flygplanet JAS),  utan att någon vågar sticka ut och starta en diskussion. Det är då jag tror företag och föreningar kan växa sig starkare inför framtiden. Så Fattigbonddräng vill sända en tacksamhetens tanke till Gunnar Ek för hans medverkan vid mötet, det var den största behållning för mig i alla fall.

Tanken med att besöka stämman var  att se hur styrelsen, vd-n och ledande befattningshavare ser ut. Inte rent utseendemässigt, för de finns på bild. Utan deras kroppsspråk, gester, ögonen när de pratar etc. Tror de själva på det de säger? Verkar de övertygade om en ljus framtid? Känns de trygga i sina roller. Fattigbonddräng tycker nog att det är lite tveksamt om de är så bekväma som man kan förvänta sig.  Kanske en Gunnar Ek effekt?.Det blir i vart fall till att behålla de aktier som finns i portföljen, men det krävs något mer för att det skall köpas fler och utöka innehavet. En stark halvårsrapport eller ett aktiepris runt 47 kr så kanske. Men sökandet efter köpkandidater får gå vidare.....
Utdelningen skall komma fredag 29/5 om allt fungerar. 2,30 kr per aktie.

Andra utdelningar som kommit in till Fattigbonddräng är Industrivärden med 263:- kr och Yara International med 401:19 kr.

Uppdaterad utdelningslista för året blir som följer nedan.

Datum               Aktie                          Summa
2015-05-21       Yara International     401,19 kr
2015-05-13       Industrivärden          263,00 kr
2015-05-07       H&M                         512,25 kr
2015-04-29       Skåne-Möllan           455,00 kr
2015-04-15       TeliaSonera              840.00 kr
2015-04-02       Swedbank                175,70 kr
2015-03-31       NCC                         429,00 kr
2015-03-31       Bank Nordik             162,20 kr
2015(4 av 12)   NWH.UN                  287,80 kr
                        Summa                  3 526,14 kr


Går även i väntans tider för utdelning från NorthWest som tydligen kommit flera ägare till del för flera dagar sedan, medans vi Avanzianer måste ha tålamod och vänta flera dagar längre än övriga, ska det behöva vara så?
Svar: tydligen.
//Fattigbonddräng

4 kommentarer:

 1. Gunnar Ek är skicklig retoriker. Ofta ett nöje att lyssna på. Antagligen mindre nöjesamt att bli ifrågasatt av... ^^

  SvaraRadera
 2. Ja, det gäller nog att ha ordning på både redovisning och att dagordningen följer de regler som gäller enligt lag och praxis när herr Ek är närvarande. Samt att vara förberedd på kritiska frågor, om man tillhör ledningen. Men det är underhållande att vara åhörare.

  SvaraRadera
 3. Det är ett stort nöje att läsa dina blogginlägg. Fanns det en gilla-knapp, typ facebook, skulle jag använda mig av den efter varje genomläsning .

  /RB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej RB.
   Tack för de vänliga orden. Roligt att du gillar det jag skriver.

   Radera