måndag 8 september 2014

SPP levererar och lite felstrategi

Gratispengarna från SPP har nu landat på Fattigbonddrängs konto, 300 st kronor har lagts till kontot och det är alltid lika trevligt med sådana pengar. Så nu återstår väntan tills ett beslut om fortsättning eller avslutning kan göras. Det är lite motbjudande med schablonbeskattning av redan skattade pengar som sätts in eller tas ut på kontot, även om den är mycket låg. Så även om den låga beskattningen gäller uppkomna vinster och utdelningar känns principen inte helt i linje med Fattigbonddrängs tankesätt! ( om han nu förstått isk beskattning rätt?) Och Fattigbonddräng är, måste erkännas väldigt principfast av sig på gott och ont.


Ett annat tankesätt som Fattigbonddräng har, ( med flera, så han är inte helt ensam här.) är det här med månadsvis insättningar för att köpa aktier varje eller varannan månad. Det är en strategi som bloggaren 40/20 helt sågar rätt av här. Det är inte företagsmässigt helt enkelt.
Fattigbonddräng förstår helt och hållet hur han menar och tänker här. Är även benägen att hålla med, så han har säkert helt rätt. Månadsvis aktieköp är inte företagsmässiga, så varför fortsätter Fattigbonddräng att  köpa aktier mer eller mindre varje månad då?

Det snabba enklaste svaret är att han tycker det är roligt.
En lite längre utveckling av beteendet bygger på insikten av bristande kunskaper, Fattigbonddräng vet att han inte kan aktiemarknaden, inte är särskilt insatt i att analysera och värdera bolag. Inte heller förstår han vad som kommer att vara "inne" den närmaste framtiden eller vilka marknader,företag eller politiska beslut som kommer att vara avgörande för marknadens utveckling. Fattigbonddrängs investeringar är inte företagsmässiga.
Dessa bristande kunskaper gör att Fattigbonddräng anser sig minska risken, genom små månadsvis köp. Ponera att ett köps gör i ett bolag, och det visar sig vara en total felbedömning, rena katastrofen och företaget sjunker som en sten på marknaden, utdelningen uteblir osv. Då är det ganska skönt att bara investerat en månadspeng istället för ett helt års insats.
Det finns säkert duktiga investerare som kan plocka ut dessa guldägg bland företagen, och de ska givetvis gå "all in". Men någon som Fattigbonddräng, med små kunskap och lite pengar vill sprida risken både över tid och bolag. Målet är inte att vara bäst på att tjäna pengar på investeringarna. Det kan bara en enda person lyckas med. Den personen är inte och kommer aldrig att vara Fattigbonddräng. Han vill och hoppas endast på att  få mer tillväxt på pengarna totalt sett än via hans gamla sätt att spara pengar på. Då borde han kanske ägna sig åt någon indexfond i stället kan tyckas.
Men för att återgå till andemeningen. Det blir inte ett dugg roligt då! och är det inte roligt/givande ska man inte hålla på, vad det än är man ägnar sig åt.

Så Fattigbonddräng kommer fortsätta med felstrategi, han förstår helt enkelt inte bättre.
//Fattigbonddräng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar