måndag 21 oktober 2024

Amorteringen älgade iväg

Fattigbonddräng har ju som så många andra ett bolån, detta ska till att förhandlas om i början av nästa år. Tanken har så smått infunnit sig att amortera av en del i samband med detta. Inte för att det skulle vara direkt ekonomiskt fördelaktigt utan för principen att man betalar av sina skulder. Under många år har Fattigbonddräng enbart betalt räntorna och inflationen har fått jobba ner den reala skuldsättningen. Belåningen är runt 25-30% av uppskattat försäljningsvärde på drängstugan, så vi pratar inte precis om någon överbelåning....Men den eventuella amorteringsplanen har nu återigen satts på paus.

Det hampade sig som så att det tog fullständigt stopp för flådbilen här om kvällen när Fattigbonddräng kom körandes hem från dagens slit och släp. Mörkt och mötande trafik, så halvljus var det som gällde. Plötsligt och helt utan förvarning hade Fattigbonddräng en älg i vindrutan, det går snabbt kan intygas. Älgen rullade över bilen som tur var, för den verkade ha gjort ett skutt upp från diket och var på väg lite uppåt. Det blir lätt väldigt otrevligt om de får in benen genom vindrutan och sparkar loss, när man sitter fastspänd med bältet och inte riktigt kan komma undan. Lite tur får man ju ändå inse att man hade. Så älgen for över bilen och landade på andra sidan av vägbanan. Fattigbonddräng hann bara starta varningsblinkers och var på väg ur bilen, när älgstackaren blev påkörd igen från andra hållet av en mötande bil som inte heller hann uppfatta riktigt vad som hände. Det är väldigt glädjande att ingen människa blev skadad, älgen dog tämligen omgående,  men den får lite skylla sig själv när den hoppar på flådbilar på det viset.... lite suicidbenägen kan tyckas. Det är lite synd när det nu finns så få älgar. Fattigbonddräng har inte sett älg på ganska länge och det här var en alltför närgången beskådan av en sådan som gärna hade undvikits. Flådbilen är på bedömning, men förmodligen skrot, den andra bilen klarade sig bättre och föste väl snarare älgen lite framför sig och kunde fortsätta sin färd tämligen oskadd efter polisens godkännande. Flådbilen blev såhär.


Den fick inte fortsätta sin färd, den startar villigt och inget verkar fel på... förutom då vindrutan, takplåt, backspegel, sidostolpe och annat lull lull... men är inte det bara extrautrustning? På tv har Fattigbonddräng sett de tuffa pojkarna och flickorna bara sparka bort rutan och fortsätta köra.... Det var inte tillåtet verkar det som, för det skulle visst prompt kallas på bärgning. 
Det kommer med största sannolikhet att behövas en annan flådbil att transportera runt Fattigbonddräng i framöver. Sånt kostar pengar och det är bara att gilla läget. Det blir bil i stället för amortering helt enkelt och säkert dyrare än tänkt amortering. Fattigbonddräng kommer därför att sälja av lite aktier för finansieringen. Detta även av den anledning att den kommun som Fattigbonddrängsstugan är belägen i har beslutat att den avloppsanläggning som troget tjänat drängstugan under alla år, inte håller för det den borde. Det är vi naturligtvis inte överens om, så bara för att dra ut på processen kommer detta att överklagas. Nu vet ju alla inblandade att det inte kommer att förändra något i sak, då överheten ändå till slut får som den vill.  Men det tar längre tid, tid är pengar som Fattigbonddräng kan samla på sig lite av under tiden. Även så sexiga saker som egna avloppsanläggningar kostar pengar, och Fattigbonddräng vill inte tömma sina bankkonton helt. För den där skiten träffar säkert fläkten lite då och då även i framtiden.  
Det största problemet här tycker Fattigbonddräng är att kommunens tjänstemän inte kan kläcka ur sig, vilken typ av anläggning som önskas för att få med beröm godkänt. Utan man får gissa och skicka in en bygglovsansökan, som naturligtvis kostar några tusenlappar som sedan kan avslås. Man får då gissa igen och skicka in en ny med annat utförande. Så kan man hålla på tills dess att kommunen tycker sig fått in nog med pengar på bygglovsansökningar och då godkänner en till slut..... Orsaken till detta beteende kan man spekulera i, det hade varit bättre att få någon vägledning av önskat system så man kan projektera rätt från början, men det hade nog varit alldeles för effektivt för kommunal verksamhet. 

Då det finns ännu en liten bil i Fattigbonddrängsfamiljen så är det ingen katastrof med bara en bil under en tid. Så Fru Fattigbonddrängs lilla shoppingbil får nu delas tills dess en ersättare för flådbilen är funnen. Eller mot förmodan, försäkringsbolaget propsar på att laga den. Det kanske tar så lång tid att vi kan vänja oss med bara en bil?? Men är man bortskämd, lat och även inte så lite bekväm så är det så smidigt med två. Företagandets arbete är dessutom lite svårplanerat och kräver tillgänglig bil ständigt och jämt.  Då kan den ju inte vara på utflykt för tjejgrejer....

Hoppas ni har haft trevliga aktiviteter för er. Men Fattigbonddräng är ändå glad över att kunna skriva det här överhuvudtaget. Det finns andra värden än monetära, sedan underlättar det med lite kapital när det händer saker lite plötsligt. Det är den största vinsten med att ha ett sparat kapitalt, stort eller som i  Fattigbonddrängs fall tämligen litet. Behöver man hela tiden oroa sig för finansieringen av oväntade händelser, så ökar oron och pressen säkert betänkligt. Det är skönt att kunna slippa det i alla fall. Så tack till den något yngre versionen av Fattigbonddräng som började sparresan för så länge sedan...

Ha en fin vecka!

//Fattigbonddräng

2 kommentarer:

  1. Tips, begär ut offentlig handling från kommunen. Vilken då? Eftersom du knappast är ensam om frågeställningen och andra har gått före, och så småningom fått godkännande, är det dessa handlingar du ska begära ut. Om det inte kan hjälpas till hos registratorn kan du alltid begära ut listan över in- och utgående post (email) där enbart rubrikerna gör att du kan få upp spår som leder dig vidare. Till andra offentliga handlingar, som kan vara de du söker.
    Blir bra timpenning för dig - istället för att slänga många tusenlappar och timmar på lönlösa ansökningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym.
      Bra tips där.
      Det är en fördel med offentlighetsprincipen vi har i landet. Än så länge, de styrande vill gärna inskränka den och journalister har börjat klaga.
      Sen vet jag inte om man kan köpa sig mer tid genom att göra en sen ansökan som avslås, och då får ny respittid med att komma med en ny? Funkar det kan det vara värt några extra ansökningar bara för att vara lite jobbig. Får kolla upp det med!
      //Fattigbonddräng

      Radera