söndag 21 april 2024

Skåne-Möllans årsstämma

I veckan som gått har det varit årsstämma i Skåne-Möllan, detta lilla mjölbolag i Tågarp. Herr och fru Fattigbonddräng var på plats för att ta del av densamma. För fru Fattigbonddräng dessutom som ägare och inte enbart som biträde. Nu kunde hon stå och flitigt vinka med röstkortet längst fram för att högljutt driva igenom diverse förändringar, påhejad av Fattigbonddräng.... Eller kanske inte riktigt så, men ägare i alla fall. Det var tredje året i rad som vi besökte mötet fysiskt. Detta har Fattigbonddräng rekommenderat ägare att göra även tidigare år och rekommendationen kvarstår.  

Vid registrering tilldelas man även årsredovisningen, röstlängd för närvarande vid stämman samt kvartalsrapporten för första kvartalet-24. Fattigbonddräng log stort när han såg på röstlängden att det fanns två stycken aktieägare som hade en aktie representerade. Det är ju precis det som Fattigbonddräng uppmuntrade läsare till att göra efter förra stämman!! Om man bodde i närheten av Tågarp och har en ekonomisk läggning. Köp en aktie, gå på stämman, ta med en fru/man, sambo eller vän och få en gratis buffé några påsar mjöl med sig hem och en trevlig pratstund med andra ägare årligen. Som aktieägare får du inte bara gå själv utan också ta med två stycken biträden. Allt för en engångskostnad av 55-90 kr, sedan är entrén betald även för kommande år. Nu tror inte Fattigbonddräng att det är det som hänt just i detta fall, att någon skulle ta till sig av Fattigbonddrängs dravel. Men det var en trevlig tanke, om än en ren slump. Möllans vd Anders Person, verkade dock lite tacksam över att inte alla nya aktieägare var på plats i Tågarp. Antalet aktieägare har tydligen ökat i bolaget sedan split. Fast som han sa, de är lösningsorienterade i Tågarp, så de hade löst det också. Fattigbonddräng vet att de inte hade haft något annat val, men att det finns risk för en mer anspråkslös buffé och kanske mindre mjöl i bilen på vägen hem om alla skulle infinna sig. Men bor du i närheten så köp en aktie....kanske vi ses utan att veta om det nästa år??

Fattigbonddräng fick en kommentar från Daniel i förra inlägget som påpekade att det borde vara gynnsamt för Möllan om spannmålspriserna sjunker på världsmarknaden. Så borde det vara om allt annat är lika mellan bolag och marknader. Men det är ju sällan det är det. Möllan verkar på en väldigt lokal marknad, köper in spannmål från Skåne och helst då från den nordvästra delen och ibland, vid behov lite ytterligare volymer från något liten land som heter Sverige. Det köps även bara in ekologiskt spannmål fritt från bekämpningsmedel och genmanipulation. Detta gör det dyrare att köpa in än världsmarknadspriset på konventionellt odlad spannmål som inte har dessa parametrar. När sedan de stora drakarna som Ica, Axfood och Willys med flera kedjor gärna tar in mjöl som innehåller bekämpningsmedel m.m. så märks prisskillnaden för mjölpåsen på hyllorna i affären. Lägg till alla hel och halvfabrikat av diverse matvaror som innehåller mjöl som inte är ekologiskt eller krav certifierat så minskar affärsmöjligheterna avsevärt att sälja med konkurrenskraftiga priser till dessa producenter.
Fattigbonddräng rekommenderar intresserade att läsa "VD har ordet" från årsredovisningen där han går in på prisskillnaden med spannmål odlat med eller utan stråförkortare. Väderpåverkan och ekonomiska parametrar. Fattigbonddräng själv betalar gärna lite mer att för att slippa få i sig rester från dessa medel. Det finns vad som Fattigbonddräng vet inga försök gjorda på människor, men en studie på grisar och hur de påverkas av en kost baserad på spannmål odlat med stråförkortare ska finnas. (Det kan ju inte vara så stor skillnad på en snålgris och en Fattigbonddräng) Vill minnas att det var en dansk undersökning men hittar den inte nu. (Återkommer om den hittas. har inte gjort det än, men denna finns som belyser problematiken lite HÄR). Den visade på tydliga negativa resultat vad gäller fertilitet och överlevnadsförmåga hos smågrisarna. Näää, Fattigbonddräng tänker inte försöka bli gravid!! Men han tror inte det är skadligt att undvika denna typ av risker ändå. Inte graviditetsrisk utan hälsorisker. Vad mer påverkas i en kropp? Kan det finnas samband med allt fler prematurfödslar och alla dessa bokstavskombinationer och allergier som blivit allt mer vanligt? Fattigbonddräng vet inte, men han tror att alla dessa kemikalier som vi stoppar i oss och kletar på oss har en negativ inverkan. Det går inte att undvika till 100% men man kan minska intaget så mycket det går, i alla fall ett tag till. Så har vi det där eländet med Micro plaster uppepå det.... hujeda mej! Nu skenade det iväg lite.....men ju mindre gifter in, desto bättre fungerar maskineriet i kroppen har Fattigbonddräng fått för sig.

Tillbaka till stämman, vi hade en väldans tur vid buffén i vart fall och kom att få ordförande Håkan Sigvant vid bordet. Ett intressant och givande samtal blev det och flera av Fattigbonddrängs frågor fick sina svar. Fattigbonddräng tänker fortsätta vara ägare i detta bolag och även fylla på med små doser då och då. Det är ett skuldfritt bolag med fin soliditet. Det finns orosmoln, och det största som Fattigbonddräng ser är uppköpsrisken. Det blir stor sorg om detta bolag skulle gå samma öde till mötes som Skånska Energi gjorde och risken finns att Dala Energi snart gör. Kan inte de där glufs glufs bolagen ge fan i Fattigbonddrängs små fina bolag?

Går ni på några stämmor? Fattigbonddräng funderar på Peab, Nibe och Senso men vi få se hur det blir.

Ha en trevlig vecka, gör kul saker och spara väl.
//Fattigbonddräng
 

2 kommentarer:

 1. Kul med rapport från stämman även om det inte är ett bolag som jag äger. Generellt sett tycker jag fler borde besöka stämmorna i de bolag de äger aktier i.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa!
   Tack, det är kul att gå också. I alla fall i de mindre bolagen. De lite större bolagen har jag aldrig besökt, då det är långt till Stockholm, Oslo... Sedan vet jag inte om det är en annan kutym på de stora bolagens stämmor, typ klädkoder och annat trams....
   Men jag tycker också att fler ägare borde besöka stämmorna, det ger en annan insikt att se ledningen och höra deras anförande. Att bara läsa rapporter ger inte samma känsla för bolaget eller ledningen, är min upplevelse. Videolänkar ger mer än bara ljudklipp som exempel.
   Tack för kommentaren!
   //Fattigbonddräng

   Radera