fredag 12 maj 2023

Månadsrapport April

April, april min dumma sill... 
I Fattigbonddrängs ungdom var det populärt att luras första april, och sedan dra ovanstående ramsa för den som blev lurad, ja eller din dumma sill ska det ju vara men nu gäller det ju Fattigbonddräng som varit dum mot sin ekonomi. Även om trevliga ljusglimtar finns, så börjar vi med eländet och sparar det lite bättre till sist.

Det började som en skakning på nedre däck sjöng herr Mikael Wiehe, för Fattigbonddräng började det med ett besök hos redovisningskonsulten. Där konstaterades att staten minsann ville ha en 120 000:- kronor av Fattigbonddräng för att momsen tydligen måste betalas. Det är lite svårt att köpslå med staten om denna typ av avgifter så det är bara till att betala... Så där krympte saldot på företagsbuffertkontot en del.
Sedan började det låta allt mer illavarslande från fläkten i luftvärmeaggregatet som är kopplat till värmepumpen. Så efter demontering och lite kontrollerande var det bara att sätta tillbaka den och hoppas att den skulle funka till en ny levererats. Oljudet ökade sakta men säkert allt som dagarna gick, men den kämpade på tiden ut och Fattigbonddräng kunde installera en ny innan allt rasade ihop. Där försvann ungefär 3 500:- kronor från Fattigbonddrängs konto.
När nu ändå dörren gläntats för att släppa iväg pengar, om än motvilligt så av nöden tvunget. Så är det nu det fullständigt spårar ur. Dammluckorna öppnas på vid gavel....Fattigbonddräng byggde ju ett altandäck förra året, när trallvirket var som dyrast. Detta år ska det visst byggas en pensionärskuvös på delar av detta däck. Det görs inte av luft, så nu har det beställts och betalats tak och glaspartier för lite över 50 tusen kronor.
Grundfärg och täckfärg för 4 tusenlappar (hoppas det räcker även till ommålning av staketet). Sedan ska det visst även behövas någon form av stomme att på något vis hålla ihop allt ihop också. Den tänker Fattigbonddräng skruva ihop själv men det går åt en del virke, skruv, plåtdetaljer, hängrännor och beslag för det. Det kommer att kosta runt 25 till 30 tusen kronor. När, eller om det blir klart tillkommer säkert mer kostnader i form av någon typ av möblemang, mattor, blommor, krukor, grunkor man inte visste fanns och sånt man vet att det finns.  Denna typ av aktiviteter dränerar en Fattigbonddrängs konton väldigt hårt. Den här bloggen var tänkt som en sparblogg, men se nu hur det blivit! 

Det känns som någonting har glömts, och det kan ju vara skönt för det räcker med utgifter. Nu går vi över till mer normala aktiviteter i Fattigbonddrängs ekonomiska liv. Det var inte bara utgifter i April, utan en del pengar in också.
 9 000:- kr sparades av dessa till aktieportföljen, 1 000:- kr till banksparande. Pigan hjälpte till mer än någonsin, och satte nytt rekord i månadsutdelning och passerade för första gången 20 tusen kronors nivån. 20 517,48 kronor lämnade hon över till Fattigbonddräng. Dessa pengar behöver ju sättas i arbete på något vis, och detta vis blev så här.

  • 2023-04-05     175st   Peab B                9 113:-   kr           52,07 kr/st
  • 2023-04-17     200st   Tui AG  BTA      12 593,20 kr          62,96 kr/st
  • 2023-04-19     175st   Peab B                9 540:-    kr          54,51 kr/st
  • 2023-04-19       10st  Aperam                3 737,30 kr        373,73 kr/st 
  • 2023-04-21       50st  Peab B                 2 667:-   kr           53,34 kr/st    
Mycket Peab blev det, så plan A har gällt och verkställts, ytterligare några aktier är det tänkt att köpa in i detta bolag innan handbromsen dras åt. Tui är en fortsättning på deras nyemission där Fattigbonddräng sålde befintliga aktier efter att teckningsrätterna delats ut. För att köpa tillbaka dem billigare som BTA och dessa har nu förvandlats till ordinarie aktier. Ett sätt att minska effekten av utspädningen en smula.
Aperam var det länge sedan Fattigbonddräng gjorde något köp i. Men plötsligt händer det, och Fattigbonddräng har tänkt att utdelningarna i de olika portföljerna ska få stanna där och inte flyttas ut till KF. På det viset slipper man även dubbelbeskattning vid uttag och insättning i ISK/KF alla ören räknas. Aperam var en följd av denna nya strategi och det har länge varit tänkt att jämna till innehavet till 100 aktier även om det är i ett AF konto så känns det bra. ISK tappar ju allt mer som intressant efterhand som räntan stiger...   


Månadsvisa jämförelsen blev så här för april

                                31 jan-23               28 feb-23              31 mar-23                 30 apr-23

Bank konto           84 000,00 kr            85 000,00 kr           86 000,00 kr              72 000,00 kr
Aktieportfölj      1 469 628,45 kr        1 473 946,97 kr     1 396 059,92 kr        1 407 703,71 kr
Kapital 1           1 553 628,45 kr        1 558 946,97 kr     1 482 059,92 kr        1 479 703,71 kr

Det kanske inte ser ut som den katastrof det egentligen är på det ekonomiska planet med den här uppställningen. Men betänk att portföljen har fått 30 tusenlappar i nytt kapital men endast ökat ett tiotal. Bank konto har inte dränerats så hårt som texten ovan vill påskina, men det finns anledning till det. Fattigbonddräng satte sig framför spegeln och inledde hårda förhandlingar med sin osedvanligt korkade idiot till chef. Denna typ till chef brukar ruva över företagets tillgångar i stil med Joakim von Anka över sin pengabinge. Men på något märkligt och oväntat sällsynt vis lyckades Fattigbonddräng klämma ut en bonus på 50 000:- kronor efter hot om både uppsägning och övergång till konkurrerande verksamheter, (fast det finns ingen aning om vilka det skulle vara). Så gav den tjurskalliga korkskallen med sig till slut och pengar fördes över till bättre behövande, alltså Fattigbonddräng.

Maj verkar bli en något bättre månad vad gäller utgifter, det ligger massa virke och dräller som ska målas och kapas i lämpliga längder. Lika bra att sätta igång med det så den där kuvösen kan bli färdig innan pensionen sätter in.

Var nu snälla, sköt om er och de som står er nära!
//Fattigbonddräng


7 kommentarer:

  1. Pensionärskuvös!

    Jag tror jag vet exakt vad det är eftersom jag känner några pensionärer som byggde något som inte kan vara något annat än denna pensionsärskuvös!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel!
      Ja, det var/är väldigt populärt att bygga på dessa kuvöser på husen. Även balkonger glasas in i stor utsträckning. Allt för att man ska kunna vara inne när man går ut....

      Mvh
      //Fattigbonddräng

      Radera
  2. Hallå FBD! Ja en hel del igenkänning i vad du skriver i detta inlägg. Det är riktigt sura och tuffa ider just nu och det börjar bli en trist upprepning tycker jag. Har varit för mycket elände i flera år nu... Hoppas på bättre plöjningsmöjligheter men verkligen verkar hela tiden vilja annat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kalkyl!
      En olycka kommer ju sällan ensam, och så var det det där med sju goda och sju svåra år...
      Själva plöjningsförhållandena tycker jag är hyffsade, Peng efter peng plöjs ned. Det är mer grobarheten, tillväxt och skörd som känns som missväxt.
      Försöker intala mig själv om att NÄR det vänder så kommer insatsen att öka i snabb och trevlig takt... vi får se hu det blir. Det är i varje fall kul på resan.

      Mvh
      //Fattigbonddräng

      Radera
    2. Föröka sig / ska det ju vara...
      //Fattigbonddräng

      Radera
  3. Usch ja även vi har fått stora utgifter detta året som har utarmat buffertkontot. Saker har gått sönder, fått köpas till och resa till värmen under december har redan bokats. Dock har vi en fördel i bra kassaflöden, på skuldsidan ser det dock värre ut då portföljen är belånad och värde tpå den har krymt markant senaste månaderna pga bankkris, fastighetskris etc... :D men det som går ner ska väl sen gå upp igen får man hoppas. Bortsett från SBB tickar utdelningarna in som de ska. Flera har även höjt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Snålgris!
      Det är ju en liten tröst ändå, att inte vara ensam att drabbas av dessa oönskade men ibland självförvållade ökande kostnader. Vi får bita ihop tillsammans och hoppas på en snar vändning.
      Att utdelningarna fortsätter komma är ju en välsignelse, även maj verkar sätta nytt rekord för en maj månad, i Fattigbonddrängs lilla värld.

      Mvh
      //Fattigbonddräng

      Radera