måndag 8 juni 2020

Pannan i djupa veck för pannan ska väck

Det kunde man ju vänta sig! Som vanligt när man lyckats få ihop den där bufferten på kontona så händer något som de just är till för att användas till. Är man fastighetsägare så är det ju inte helt fel att vara beredd på att något går sönder, det liksom är naturligt när saker används. Särskilt apparater som är i drift tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan år efter år.

Den har liksom bara stått där och funnits till i sitt lilla hörn i tvättstugan. Den har surrat och brummat lite försynt men inte gjort något större väsen av sig. De enda tillfällen man har märkt av den, är när strömmen går och det blir lite tyst när fläktarna stannar som det märks att den slutat påminna om sin existens.... men annars märks den inte alls.

Tills för någon månad sedan när den lite försynt blinkade lite med en lampa för att göra Fattigbonddräng uppmärksam på att han? hon? eller den inte mådde riktigt bra. Trycket hade näst intill försvunnit i pannan och varmvattnet var varmare än vanligt...  Det är ju sånt man vill upptäcka kl 04.20 på morgonen på väg till jobbet. Men för all del, det är ju tacksamt att den säger till när man är hemma. Fram med instruktionsboken på värmepumpen ( man SKA spara ALLA instruktionsböcker, tills grejen kastas eller säljs vidare) hitta avsnittet för felkoder och så ställa om någon ratt till anvisat läge och så tillkalla en servicetekniker.... kl 04.25!!?
Nää givetvis inte, men framåt 09.00 när man är hemma igen efter morgonpasset så går det ju bra att ringa. Då är nästan de flesta vanliga människorna med vanliga jobb vakna och på sina arbeten. Det är då som  Fattigbonddräng brukar äta sin frukost och tittar till vilket humör Mr Market har vaknat på.
När Fattigbonddräng väl fått tag på en sån där vanlig människa med ett vanligt jobb, så avtalades en lämplig tid för felsökning och lämplig åtgärd. Det visade sig förmodligen vara kretskortet som gett upp, inte så jätte konstigt efter nästan tjugo års ständig drift. Så inte ens en snål ekonomisk Fattigbonddräng hade några problem med att köpa ett nytt. Dessutom passade han på att få alla ventilationsrör  i hela huset rengjorda. Man vill ju ha välstädade ventilationsrör om man får besök...
Detta var någon månad sedan och de sju eller åtta tusenlappar som detta nöje kostade var nästan bortglömda och förträngda. Så i går kväll, när Fattigbonddräng skulle låsa, larma och uppsöka sängen för välbehövlig nattvila. Hördes ett bubbel och gurglande från  vännen panna. Nu var panntrycket uppe på oroväckande höga siffror på mätaren, och säkerhetsventilen stod öppen för att så att säga släppa på trycket. Nu hjälpte detta bara lite, för nu var något sönder på riktigt och varmvattnet hade hittat en ny väg in till själva tryckkammaren eller vad f-n det kan heta...... Där ska det hur som helst inte vara någon sådan väg eller hål. Nu stängde Fattigbonddräng av hela anläggningen, uppsökte sängen, drog täcket över huvudet och somnade sött. Kanske inte så sött.... somnade inte heller förresten. Utan Fattigbonddräng la snarare pannan i djupa veck, för att försöka klura ut bästa fortsättning på detta elände med pannan.

Så det fick bli ett nytt telefonsamtal till en vanlig människa med ett vanligt jobb. Det är trevligt att träffa vanliga människor ibland, men helst ska det vara under andra omständigheter. Men ny tid för felsökning blev överenskommen. Denna gång var det varmvattenberedaren som gett upp, gått hål på och så var den pannan slut. Den vanliga människan med ett vanligt jobb, fixade då fram en liten varmvattenberedare. Denna lilla apparat kopplades ihop med vattenledningarna, och varmvatten finns återigen i Fattigbonddrängs kranar. Samtidigt kunde själva fläktsystemet i den sargade pannan kopplas ihop och fortsatt samköras med ett luftvärmeaggregat som hänger i taket och är en del av det som värmesystemet består av i det Fattigbonddrängska hemmet.
Nää, här ställer vi inga frågor till Fattigbonddräng om hur detta fungerar eller går till, utan ni får ringa en vanlig människa med ett vanligt jobb som verkar begripa hur sånt här fungerar. Fattigbonddrängs svar blir att det är något elektriskt..... och det är säkert fel!

Nu ska det alltså till att byta ut den här apparaten, och en ny ska stå i hörnet i tvättstugan. Förhoppningsvis ska inte heller denna nya maskin märkas av eller ge för mycket väsen av sin existens. Nu finns ju ingen likadan att köpa som den som skött sig så väl innan, utan en förmåga med bättre prestanda och högre verkningsgrad är det som gäller, Då får det till följd att det där aggregatet som hänger i taket (nått elektriskt) inte riktigt är kompatibelt med den kraftigare tilltänkta nya förmågan. Så det blir alltså till att byta ut även den till en som passar med det nya systemet. Den är förvisso sedan 1988 när huset byggdes, men det gör ändå lite ont att plocka ner saker som inte är sönder. Den har ju liksom inte gjort något ont, dessutom fick den ett nytt fläktpaket för fem, kanske sex år sedan.

Summa summarum kommer alltså detta att bli till ett ganska rejält uttag på sparkontona, runda slängar är killgissat strax över etthundratusenkronorsnivån,  men det är ju precis detta som dessa pengar är till för tänker Fattigbonddräng och lägger pannan i djupa veck igen... samla ihop, använd, samla ihop igen för använda igen. För när man tänker efter, efter att ha haft pannan i djupa veck är just att det är inte förrän pengarna används, som de är något värda och man får något för dem på riktigt... Och att ha egna pengar, och inte behöva låna andras till sånt som man vet kommer att hända förr eller senare är värt hur mycket som helst. Eller ganska mycket i alla fall.

Så nu är det bara att fortsätta lägga penningar på hög igen till nästa gång. Är det flådbilen nästa, eller hinner det grävas in fiber först? Ingen vet, det hjälper inte ens att ringa en vanlig människa med ett vanligt jobb för att få hjälp att reda ut. Men det är väldigt bra att man kan ringa till en sådan när det väl har hänt nått!

En fortsatt trevlig vecka tillönskas er alla! Kasta inga stenar på polisen, plundra inga affärer eller sätt bilar i brand. Det hjälper inte för att minska den obefogad polisbrutalitet som tyvärr ibland visar sig, snarare kan det vara kontraproduktivt och stödet för själva demonstrationerna utebli. Utan håll era huvuden kalla, hjärtan varma och händerna rena. Fattigbonddräng ska gå och tvätta sina nu, i varmvatten, japp lite lyxigt är det!

//Fattigbonddräng


6 kommentarer:

 1. Shit happens... vi bytte också vår värmepanna för någon månad sedan. Den gamla hade börjat halta och skickade ut ljummet varmvatten. Tråkig kostnad men nu får vi i alla fall inte legionella.

  Fin blogg du har! Jag lägger till den i min läslista och du får gärna lägga till min om du finner den intressant. www.iblandgormanratt.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja det gör ju det, men det vet man ju om. Frågan är bara när, så det finns ju ingen anledning att verka förvånad utan bara tugga i sig, tulla på bufferten och fortsätta fylla på den igen. Sen vill man ju att det ska gå sönder och krångla så lite som möjligt med alla dessa apparater och husrelaterade underhåll som finns. Bra att ni kan hålla er friska nu, hälsan är ju trots allt viktigare än pengar.

   Tack, lite förvånad att du inte var i min läslista för jag läser ju din blogg.... antagligen klickar jag mig vidare från andra bloggar. Bättring utlovas och jag lägger in dig.

   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera
 2. Vad tråkigt att höra. Vi klarade oss undan med en ny kompressor när vår värmepump började gnälla och grymta för ett tag sen. 16000 kr kostade det kalaset. Skulle varmvattenberedaren få för sig att ge upp får hela rasket bytas, inklusive den nya kompressorn. Trist när grejorna inte håller minst 50 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Japp, det är ju inte kul precis. 16 000 kr är också en tämligen stor hög med pengar, vi får hålla en tumme eller två för att resten av maskineriet håller en massa många år nu då.
   50 år finns nog inte mycket som håller nu för tiden, min djupvatten pump har nu varit i drift i 33 år, så den vågar jag knappt nämna för då brukar det hända grejer..... så glöm att jag gjorde det.

   Mvh
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Inte bara jag som sparar alla bruksanvisningar till varenda pryl, då... :D
  Skönt att det inte var mitt i vintern ändå?

  Jag är tacksam över att bo i hyresrätt och bara behöver "ringa en kille" när nåt krånglar.

  Får du nån semester då, som vanligt folk med vanliga jobb? Ha en fin sommar i vilket fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fru Olsson!
   Bruksanvisningar slängs inte förrän apparaten gått sönder eller bytts ut av annan anledning.
   Jag tillhör även den lilla skaran av människor som läser dem innan någon ny maskin/apparat börjar användas....
   Det verkar vara samma i bostadsrätt som i eget hus.... behöver bara ringa en vanlig människa med ett vanligt jobb så brukar det lösa sig tillslut med sånt där man inte begriper sig på själv ;) Sedan skiljer det sig väl med faktureringen.... men med en låg "hyra" så jämnar det väl ut sig över tid.

   Jo då, det blir semester i sommar!!
   Hela sex dagar är inplanerade. Fast det är kanske inte riktigt som vanligt folk med vanliga jobb brukar ha det?? Men en fin sommar blir det säkert ändå, det ser lovande ut hittills.

   Ha en härlig sommar du med, du kan ju ta ledigt från skräpplockandet någon dag och bara lata dig, bara det inte blir en vana.

   MVH
   //Fattigbonddräng

   Radera