söndag 21 januari 2018

Från Landshypotek intet nytt.

Det är lite tråkigt att Landshypotek inte har svarat på det mail som Fattigbonddräng skickade till dem angående några kompletterande frågeställningar om det lån som sökts till bostaden. Ansökan gjordes väl kanske inte så mycket för att Fattigbonddräng skulle vara i desperat behov av ett bolån, eller att för den delen omplacera det befintliga. Men när nu Landshypotek körde en kampanj om bolån med ränta på 0,99%, så väckte det Fattigbonddrängs nyfikenhet och en ansökan gjordes.


Det svar som Fattigbonddräng fick på ansökan skapade som tidigare omnämnts fler frågor.
Varför ville Landshypotek även ha fru Fattigbonddräng som medlåntagare, trotts noll ägande?
Den frågan har inte fått något svar, men Fattigbonddräng har en hypotes om orsaken.

Ett litet klargörande kom ändå fram i deras första svar, och det var att Fattigbonddräng tydligen ville låna för lite pengar!! För att kvalificera sig till en ränta på 0,99% måste man låna mer än 750 000:- kr och vad som det verkar, helt oberoende av värdet på den fastighet som ska utgöra säkerheten.
Fattigbonddräng hade ju bara ansökt om 540 000:- kr. Men som det svarades dem så kunde det tänka sig att låna ytterligare 210 000:- kr till den räntan om det nu var ett krav från Landshypoteks sida. Med en någorlunda medioker placering av det extra kapitalet, så kulle lånet bli mer eller mindre självfinansierande.
Denna gräns för att få den låga ränta stod det naturligtvis ingenting om i deras kampanj.

En annan fråga eftersom de tyckte att risken för att låna ut den önskade summan till enbart Fattigbonddräng, var hur mycket de tyckte att det behövdes amorteras av på skulden innan Landshypotek tyckte att risken var acceptabel? Fattigbonddräng kan ju amortera bort hela eller en del av skulden om han vill, eller skulle bli tvungen av någon märklig anledning. Att han inte vill är som det heter en helt annan sak. Även vilken ränta ett sådant lån skulle tänkas få skulle vara intressant att få reda på.

En annan fråga som står obesvarad är om Landshypotek verkligen tror att en månadskostnad på ca  500:- kr i månaden är ett problem att klara av?! Här skulle Fattigbonddräng kunna tänka sig att betala en årskostnad i förskott. Fast sen är det ju tveksamt om det räcker för Landshypotek som säkerhet...
Det verkar som de vill ha, inte bara livrem och hängslen utan även flytväst och fallskärm för att låna ut sina penningar. Eller Fattigbonddrängs pengar egentligen. Även om de inte räcker till hela lånet så har ju Fattigbonddräng en del av sina små besparingar.hos landshypotek. Inte för den höga inlåningsräntans skull, för den är inte så hög. Utan mer för att Landshypotek är, eller kanske mer har varit en del av den agrikulturella näringen. Flera lantbrukare har sina fastigheter belånade där, och lite vill man ju stödja den näring man får sin utkomst av. Det har till och med funderats på att flytta företagets lilla buffertkonto till Landshypotek vilket inte är någon astronomisk summa, men det rör sig åtminstone om ett sexsiffrigt belopp. En viss buffert som säkerhet behöver ju även en företagare ha, så det är inte enbart banker som söker säkerhet mot olika former av risktagning. Fast just nu  känns det inte så aktuellt att flytta dem till en bank som inte svarar på frågor.

Fattigbonddräng har ju som nämndes i början av inlägget en hypotes över orsaken till att Landshypotek vill ha många låntagare på varje kredit, som att involvera Fru Fattigbonddräng. Sådana här kampanjer, ska ju alltid redovisas och utvärderas för att se om de var framgångsrika, Fattigbonddräng har ju jobbat som försäkringsombud, och allt för ofta genomfördes diverse kampanjer. Dessa skulle alltid följas upp med statistik av alla de sorter.
Om nu kampanjen hos Landshypotek var att få många nya kunder, så får ju den ansvariga för jippot en extra klapp på axeln om det blir dubbelt så många nya kunder till bolaget oaktat antalet nya lån eller storleken på lånestocken. Då verkar kampanjen ha varit mer framgångsrik och det verkar som de tagit marknadsandelar. Men detta är som sagt bara en hypotetisk tanke..Även denna fråga kommer nog att bli svarslös som så många andra som ställts till Landshypotek.

Det är synd att Landshypotek inte tog sig tid att svara på frågorna, för det hade varit intressant att få deras syn på risktagande. Det skulle även vara trevligt med ett lån med så låg ränta. Om någon lyckats bli godkänd som låntagare i denna kampanj, så skriv gärna en kommentar om lånebelopp, fastighetsvärde samt den ränta ni till slut fick. Fattigbonddrängs lånegrad på bostaden är 36% vilket tydligen är en hög risk för Landshypotek. Vilken nivå de önskar att deras låntagare har, har inte heller kommunicerats. Eller hur många årslöner som behövs för att täcka lånet. Fattigbonddräng har under två år, och det verkar vara lite för mycket för att gillas av Landshypotek. Man kanske ska vara nere på runt ett år för att komma i fråga som låntagare hos dem.

Fortsätt njut av helgen, nu ska det skottas snö!!
Samt kontrolleras hur otbågsodlingen klarat sig i snön.
//Fattigbonddräng
9 kommentarer:

 1. Bäste FattigBonddräng,
  Det är med yttersta nöje som undertecknad allerstädes inmundigar eders ypperliga skrifter i allehanda ärenden! Må eders ofred med Landshypoteket signa väl och snöfrid varda!
  Se dock betänkligheter med eders Ostbågsodling! Måhända kunna Finansfiskalen erlägga pomperipossaastronomiska skattedebiteringar för denna extravaganta skatteflykt! Var ytterst varsam! Dock är undertecknad högeligen hugad att begripa de svårigheter som omhuldar Ostbågsodling, för att kunna åtnjuta denna vetenskap, enär skattmasens pålagor äro utomordentligt orimliga!
  Eders,
  Enkidu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min bäste herre Enkidus hus.
   När jag om aftonen onsdag denna vecka återvände från mitt besök i landet Skåne, emottog jag tacksamt eder eminenta kommentar.
   Tacksamt att ni finner det nöjsamt att ta del i det dravel som skapas av undertecknad.
   Dock finner jag mig inte i direkt onåd hos Landshypotek, även om en samsyn på risk inte kunnat frammanas på något vis. Icke heller något förtydligande från deras sida om hur de tänker om utlåning, på sin kammare om kvällen. En betänklig ledsamhet infinner sig.
   Snöfrid råder enär SMHI beordrat höjd temperatur i samklang med nederbörd i flytande form.

   Ostbågeodling är en vetenskap som tar sina första staplande steg. Det gäller inte bara att finna lämplig odlingsmetodik. Utan även som ni så rättrådigt informerar om, hålla odlingarna undan från fogdens långa giriga fingrar. Vilket kan visa sig vara det svåraste i denna form av självhushållning.

   Vill även avslutningsvis hälsa er välkommen i bloggosvären och avdelningen sparkyrkan.
   Kommer följa eder med stor spänning.

   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Bäste Fattigbonddräng,

   Enkidu äro förnöjt angenäm att Fattigbonddräng behagade ta sin tid till att replikera inlagan. Eder må vara städes ostinn i penningar men definitivt ingalunda i kynnet!
   Vrövel a la finansfiskalens kvädningar äro eder icke bevandrade i, tvärtom ser jag eder i pregnant formulerade skaldningar! Med stor nöjaktighet och förväntan ämnar Enkidu stringent följa både blogg och förnämligast ostbågeodlingens eskapader.

   Enkidu tackar och bugar aktningsfullt eder inbjudan till den framstående sparfällesfären. HTMLs förtrollande värld äro i nådens år snårigt att vara bildad i för en vilding, men Enkidu resignerar icke ännu!

   Eders,
   Enkidu

   Radera
 2. Skönt inlägg och man undrar ju hur de tänker? Inte bara landshypotek vill att lånen ska vara stora, har för mig att avanza satt upp 500 000:- som min lån till bostad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Procentpanik.
   Tack för kommentaren, det tråkiga r att de inte vill förklara hur de tänker. Att de inte vill låna ut pengar till en Fattigbonddräng kan jag acceptera, men en förklaring om orsaken kunde vara klädsamt, även att svara på frågor borde ingå i en sund kundrelation. Även om det bara är presumtiva kunder.
   Fast de kanske har hört talesättet: att tala är silver, men tiga är guld...

   Då kanske Avanzas lån, kan vara att hoppas på för Fattigbonddräng. Ska bli spännande att söka lån där när de väl kommit igång med lån till lite fattigare människor också ;)

   MVH
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Aldrig har väl lån beskrivits bättre som en produkt än som en tjänst. Om du behöver låna lite pengar, har du inte råd till det och därför får du inte låna, men om du lånar mer går det bra? Bah (valfri gest)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du, Onevikinggirl!
   Det känns ju rätt bra att faktiskt kunna ge banken en valfri gest. Fattigbonddräng väljer nog den med handens mittersta finger...
   Med fuckyou pengar kan man ju unna sig att göra så ibland.

   Ha det gott!
   //Fattigbonddräng

   Radera
 4. Känns nästan som en kopia av Avanzas Bolån+ jippo, med små skillnader. https://ekonomisktinkompetent.blogspot.se/2018/01/bolan-hos-avanzastabelo.html

  Så då är det nog ingen idé att jag lägger energi på Landshypotek heller. Mycket märkligt hur de ser på "risker".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den inputen och länken MRKIA.

   Då verkar det lika lönlöst för mig att söka bolån hos Avanza/Stabelo!
   Ha, ha vart skall en fattig människa vända sig för att få låna en liten peng till sitt lilla krypin??

   Bloggosvärens sparkyrka, kanske kunde börja låna av varandra. Ett korsvis lånande med massor av små microlån på alla håll och kanter, så kan ju bankerna slippa oss.
   Fast det kanske bara är lättast att amortera bort lånet. Men inte ekonomiskt optimalt.

   Lycka till med ditt lånjagande!
   //Fattigbonddräng

   Radera