torsdag 19 maj 2016

Krasch, Boom Bang!!

Eländen, olyckor och umbärande kommer sällan ensamma. Ett märkligt men ändå ständigt återkommande fenomen. Fattigbonddräng har nu fått sin beskärda del av elände och givetvis staplas dessa på hög. Vi tar dem i tur och ordning...

Elände nr 1.
En stackars Fattigbonddräng är på väg till sin lilla låda en söndagskväll. Trött, hungrig och sliten efter en hård dag på jobbet....nåja!
Kör med flådbilen  på den stora vägen med någon form av E nummer och då uppstår en  bromsverkan i bakvagnen, Väljer att byta till den högra filen, för givetvis ligger Fattigbonddräng i den vänstra eftersom det är bråttom hem till kökstjänst och välförtjänt utfodring. Väl där ökar bromsverkan och ett väldans oljud börjar att förmedla protester från någon komponent som gett upp under många mils tjänstgöring. Så kan man ju inte köra omkring på de Skånska vägarna, så vägrenen blir nästa val och på stället halt. Fram med telefonen och samtal efter hjälp av vägens riddare bärgarna. Efter lite mer än en timme är bilen bärgad, hyrbil ordnad och flådbilen förpassad till en vårdcentral av lämpligt slag. Detta en söndag kväll!! Fattigbonddräng är i all bedrövelsen ganska imponerad av hur väl servicen funkar, och vad smidigt saken gick att lösa. Även om magen ropade efter påfyllning av näringsämnen.

Elände nr 2.
Fattigbonddräng bor ju i sin låda, långt ifrån hemmets trygga vrå. Nu kan det tydligen uppstå problem även i trygga vrår när man befinner sig på annan ort. Fattigbonddrängs underbara sambo meddelade att det inte gick att få bild i tv.n.
Första tanken var att ÄNTLIGEN har tjock tv-n lagt av och  nu finns anledning att skaffa en sån där platt historia.
Andra tanken var ( Fy på mig ) handhavandefel och att sambosen "råkat" trycka på någon knapp, eller ruckat på någon sladd vid städning.... hon använder inte Robban av någon märklig anledning.
När Fattigbonddräng väl är hemma igen, och sambon varit utan tv några dagar, inses snart problemet. Det blir tyvärr ingen ny tv, utan det är satelitboxen som har gett upp.
Här anar Fattigbondräng en komplott av distributören av tv tjänster för att kunna kränga ut nya produkter. De har redan försökt med konststycket en gång tidigare genom att skicka ut en ny box med tillbehör och finesser i stil men den övre tekniska skolan. Men Fattigbonddräng har varit ståndaktig och hållit fast vid den gamla trotjänaren eftersom den var utrustad med hårddisk, vilket fick alla nymodigheter i världen att blekna.... man kunde köpa till en box med hårddisk med det kostade pengar, och Fattigabonddrängar tycker inte om när det kostar pengar i onödan eller nödan för den delen. För att inte hänga ut något tv-bolag i onödan tänker jag inte skriva vilket det är. Men det börjar på Via och slutar på sat, så kan ni ju gissa fritt lite själva!
Att vara utan tv under hockey vm går ju inte för sig så det blev till att installera den nya boxen, Måste ju kunna se när Kanada slår ut Svenska landslaget i kväll. Något annat är inte att vänta, elände är ju temat för dagens inlägg.

Elände nr 3.
När Fattigbonddräng håller på med att ta bort den gamla tv-boxen, och installera den nya. Passar sambon på att lägga sig i ett varmt, skönt och avslappnande bad. Visserligen är Fattigbonddräng djupt försjunken in i teknikens underbart märkliga värld med inställningar, uppdateringar, långa rader av siffror på boxar och kort som är längre än decimalerna på Pi.
Men han uppfattar ändå någonstans i det undermedvetna att det låter lite konstigt om vattenledningarna...
Jodå, mycket riktigt vattentrycket visar noll och det fräser lite av den sista luften från hydropressen i kranen när man öppnar den lite försiktigt.
Fattigbonddrängs bostad är ju utrustad med egen brunn och därmed ett eget litet vattensystem.
Vad är det för fel? Visserligen kommer rapporter om låga grundvattennivåer, men den djupborrade brunnen har alltid levererat vatten sedan den borrades för snart 30 år sedan.... vad tiden går! Så att vattnet skulle vara slut är en väldigt liten risk.
Kanske pumpen som skickades ner i detta borrade hål för lika länge sedan gett upp som vilken flådbil eller tv-box som helst. Undrar om garantin varar än? Lite service kan man väl kräva som konsument.
Efter lite pillrande och tryckande på knappar, byte av proppar och liknande trevliga aktiviteter en ledig vardagskväll så blev resultatet av operation felsökning att en kontaktor som slår till och från strömmen till pumpen var kaputt. Genom att tjuvköra den lite så gick det att fuska till lite vatten och nu får Fattigbonddräng manuellt trycka fram vatten med oregelbundna mellanrum.
Professionell hjälp är tillkallad, så förhoppningsvis skall även detta få sin lösning innan Fattigbonddräng tar hyrbilen och styr mot den skånska landsändan igen.

En händelserik tid om än inte så trevlig, och som lök på laxen har revisorn bokat in en date i morgon. Men som sagt en olycka kommer sällan ensam. Som traditionen kräver är en gravöl inställd i kylskåpet till tröst och för att döva den värsta ångesten efter detta möte i morgon.

Fattigbonddräng hoppas att ni som läser här har haft en betydligt trevligare vecka. Visserligen har det även hänt trevliga saker som lite utdelningar som hittat hem. Men nu är elände temat så dessa tar vi upp en annan gång.
Fattigbonddräng har förgäves försökt att få lite sympati och tröst från den bättre hälften. Själv tycker jag ju att det är väldigt synd om mig just nu,och är i väldigt behov av medömkan, men det vekar vara utan resultat. Sambon ser det enbart som ett ypperligt tillfälle att uppgradera och uppdatera saker och ting. Få bort det gamla och ta in något nytt, jo jag förstår hur hon tänker. Men någon ska ju betala dessa uppgraderingar och jag vet ju vem det är. Det är ju därför det är så väldigt synd om mig nu! Eller....?


Må tingen vara med er.
//Fattigbonddräng

10 kommentarer:

 1. Vilken svit! Triss i träligt. Blir det dyrt, tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland hakar det upp sig i elände..
   Alla kostnader är dyrt, för en Fattigbonddräng!!
   Men enligt bilens doktor så verkar det inte vara så farligt. Tv-boxen fanns ju hemma. Så nu återstår det att invänta faktura från elektrikern och vvs montören. Byggde om anläggningen lite när vi ändå var där och petade.
   Allt gott till dig.
   //Fattigbonddräng

   Radera
  2. Härlig fredag till dig!

   Radera
 2. En olycka kommer ju sällan ensam,säger dom ju.Tur i oturen att det var kontaktorn och inte pumpen för den är svindyr.Låter som att alla grejorna har tjänat dig väl,var väl dags att gå till de sälla skrotmarkerna :-)
  Mvh Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Janne.
   Dom har rätt dessutom!!
   Jag var orolig för att pumpen fått på pumpen. Bara att dra upp den ur hålet med all slang och kabel..Har för mig den ligger på över 70 meters djup i den 110 m djupa brunnen.. Hade nog blivit att koppla till en traktor.
   Visst har grejorna tjänat mig väl, men de kan väl sprida ut haverierna lite mer över tid.
   Ha det bra.
   //Fattigbonddräng

   Radera
 3. Olyckor kommer i tre sägs det ju. Skrattar gott åt beskrivningen av sambon eftersom jag varit exakt den personen en gång i tiden och nu vet hur det är på "båda sidor". Och du kan glädja dig åt att du åtminstone lyckas berätta om eländet på ett oerhört underhållande sätt.

  Men du har min fulla medkänsla och jag hoppas det löser sig för er utan alltför stora kostnader!

  SvaraRadera
 4. Jag tackar för din medkänsla i min "svåra stund".
  Om nu eländet kan vara underhållande så gör det ju det hela lite lättare att bära.
  MEN Gravölen har gått åt efter daten med revisorn ska du veta. Kanske mest för att öl är gott i och för sig.
  Att sedan försöka få sambon till att tycka synd om mig bara det allra minsta har jag nu gett upp. Inget medlidande att förvänta sig från det hållet... det är ju därför jag skriver av mig om eländet här på bloggen. Empati över otäcka kostnader är mer sannolikt att få av ekonomibloggs läsare än av sambosar verkar det som. ( I övrigt är hon ju helt underbar! Förstås, om hon nu läser här)).
  Vi ska nog klara av kostnaderna, det är det buffertar är till för ;)
  Trevlig helg hoppas jag du får.
  //Fattigbonddräng

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi sparbloggare stöttar ju varandra i vått och torrt. I ängshö och eh, gödsel. Kanske inte gödsel förresten. Och de där irriterande kostnaderna som äter av våra buffertar råkar vi alla ut för någon gång emellanåt. Jag bara väntar på att något ska hända med tänderna med tanke på hur länge sedan det var jag hade problem med någon tand...

   Ingen är förskonad från kostnader.

   Radera
 5. Vilken otur! Vad jobbigt! Men det sägs att en olycka sällan kommer ensam...styrkekramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, alla styrkekramar uppskattas.
   Otur kan tyckas, men med en sparad slant så blir dessa olyckor inte till katastrofer.
   Det är för att lösa sådana här olyckor som jag även har sparkonton och inte lägger allt på aktiehandel, som kan vara lite mer volatil.
   Kul att du kommenterar, jag följer er resa, och gläds åt att ni är på rätt väg nu.
   Lycklig fortsatt resa
   //Fattigbonddräng

   Radera