söndag 15 oktober 2017

Höstsådden avklarad

Egenodlade grönsaker är en fröjd på alla områden. Det första Fattigbonddräng kommer att tänka på är att det smakar mycket godare än de man köper i affären gör, om man nu gör det? De ser visserligen oftast väldigt fina ut att titta på, där i sina belysta hyllor med speglar och grejer. Visst är det så att man äter även med ögonen men man kan ju lika gärna ta ett glas vatten vad smaken anbelangar..... En annan sak är att det är väldigt praktiskt att kunna gå ut i trädgårdslandet och hämta in det som behövs i köket för stunden, mer närproducerat går knappt att få. Om man inte odlar direkt i köket. Känslan av att vara åtminstone lite självförsörjande med vissa grödor är inte heller fel, att vara  oberoende av andra ger en trygghetskänsla i sig.
Ekonomiskt vill Fattigbonddräng även tro att det är, men här får man nog inte räkna in sin nedlagda tid som en kostnad.  Utan den får bokföras på kontot för rekreation och nöje istället. Även hälsoeffekten kan vara av betydande vikt, då inga gifter används i den Fattigbonddrängska trädgården. Samt en viss fysisk gratis träning.

Nu vill ju Fattigbonddräng odla så mycket som möjligt själv, ( med hjälp av fru Fattigbonddräng.) Det odlas lite av varje, potatis, grönsaker, bär osv.... även egen honung odlas, vilket har visat sig vara en hel vetenskap i sig.

Som någon läsare kanske kan ha uppfattat vid något enstaka och sällsynt tillfälle, händer det att Fattigbonddräng äter lite ostbågar fram på fredagskvällen. Vad skulle väl vara bättre då, än att öka självförsörjningsgraden ytterligare ett snäpp. Helt enkelt odla egna ostbågar, och så småningom bli helt självförsörjande på denna näringsrika grönsak som ensam innehåller alla delar från hela kostcirkeln, samt alla vitaminer och spårämnen som behövs för att bygga upp en tanig liten grabb till en stor och stark Fattigbonddräng.

Fattigbonddräng har nu sått ut ett tiotal bågar i ett litet fältförsök. Att odla ostbågar var inget man fick lära sig på lantbruksskolan, inte där Fattigbonddräng gick i alla fall. Inte heller har det gått att hitta några odlingsrekommendationer eller råd från SLU inte heller på deras hemsida verkar någon forskning finnas att hänvisa till.
Då Orkla som har en stor del av försäljningen av ostbågar är ett Norskt bolag. Har information även letats i norska odlingspublikationer. Men inga tips om hur odlingen bör utforöras har gått att finna. Känslan av att bolagen vill hålla kunskapen om odlingarna hemliga för att bevara någon form av monopol infinner sig. Varför annars denna mörkläggning?
Fattigbonddräng tycker att kunskap är som bäst när den delas, så nu kommer han att dela med sig av sin odling av denna gröda här på bloggen. Självklart kommer bilder att läggas upp allt eftersom det växer, och förhopningsvis ska det gå att följa de små plantornas utveckling. Först väldigt småpåsar, till och om odlingen lyckas förhoppningsvis stora bigpack lagom till midsommar. Sill, nubbe och egenodlade ostbågar!! Fattigbonddräng tror i alla fall att det är så den naturliga tillväxten sker. Det har som sagt varit svårt att hitta dokumentation i ärendet.

Så här kommer ett par bilder på hur odlingen ser ut med de nysatta små späda ostbågsplantorna, observera det korta avståndet mellan plantorna. Då grobarheten inte har kunnat fastställas, har sådden skett ganska tätt, med tanke på vilken plats en bigpackpåsen tar. Men gallring av småpåsar kan komma att behövas om alla plantor tar sig och utvecklas som Fattigbonddräng hoppas och tror.




Nu hoppas Fattigbonddräng på en bra höst och vinter för ostbågsodling.
Har ni sått något i höst?
//Fattigbonddräng


8 kommentarer:

  1. Hahahaha - lycka till! Den som sår får skörda brukar det heta, men...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det kan behövas lite lycka med detta projekt.
      Fast jag kan ju tolka en viss tveksamhet i dit men...
      Mvh
      //Fattigbonddräng

      Radera
  2. Japp,rågvete står grön och grann på åkrarna runt trädgårn.Ostbågar fanns inte i läroboken när jag gick i lantbruksskola,men fortfarande foderbetor,fodermärgkål och sån skit :-)
    Jag hadde en klasskamrat en gång som var övertygad att lakritsremmar odlades.
    Hoppas du får en fin höst i din odling.

    Mvh Janne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Janne.
      Rågvete är en trevlig gröda! Ökar fetthalten i mjölken en smula och det är ju trevligt eftersom den är betalningsgrundande.
      Det fanns något avsnitt om foderbetor etc i min växtodlingsbok också men inget vi studerade så ingående...heller.
      Betfor till djuren är väl en god lösning i dagens foderstater.

      Fru Fattigbonddräng tyckte jag kunde plantera köttbullar när jag ändå var i gång. ( som katten Findus ) Men som aktieägare i scan, vill man ju inte sabotera marknaden...
      Lakritsremmar... hur kan man tro att det går att odla sånt??

      Vi får hoppas på en god övervintring och att bladlössen, gulrosten, sköldfläcksjukan och allt annat sattyg som finns håller sig borta från din rågveteodling. Och mina ostbågar!!

      Mvh
      //Fattigbonddräng

      Radera
  3. Haha... du e la go'!
    :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag hoppas på att ostbågarna blir goda;)

      Radera
  4. Imponerad av din uppfinningsrikedom. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag utnyttjar ju bara naturens växtkraft. Ett underverk i sig, men inget jag kan ta åt mig äran av.

      Radera